Blogolj!

A pillangóúszás koronázatlan királya lehet Szabó Szebasztián

Dorogi László

Jókora felfordulást okozott tavaly nyáron a magyar úszótársadalomban, amikor a Frankfurtban született, vajdasági származású Szabó Szebasztián a szerbből a magyar úszóválogatottba "igazolt". Sokan úgy vélekedtek, csak a pénz miatt döntött úgy a pillangóúszás egyik legnagyobb reménysége, hogy "magyar lesz", pedig erről szó sincs.

Fotó: MTI

Heti jó arcunk mindössze 24 esztendős, máris szakmája egyik kiválósága. Szabó Szebasztián fiatal kora ellenére hatalmas utat tett meg, hogy ma a világ elitjéhez tartozzon és a héten újfent bebizonyította, ez tényleg így is van.

Az immáron győri színekben versenyző úszó egymás után háromszor döntötte meg az 50 méteres pillangóúszás magyar csúcsát 25 méteres medencében az elmúlt hetekben, legutóbbi, 21.86 másodperces ideje pedig nemcsak a valaha úszott legjobb magyar idő, hanem egyenesen a történelem negyedik leggyorsabb 50 pillangója. Ennél gyorsabban csak a világcsúcstartó Nicholas Santos tudta leúszni a távot (egyszer 21.75, egyszer 21.81 másodperc alatt), valamint az Európa-csúcstartó Steffen Deiblernek van jobb ideje (21.80).

Szabó egyébként - bár számított jó időeredményekre - maga is meglepődött azon, hogy ilyen formába sikerült kerülnie a Duna Arénában zajló Nemzetközi Úszóliga versenyeire, de azt azért sajnálja, hogy nem tudott világcsúcsot dönteni - nekünk legyen mondva, vélhetően ami késik, nem múlik.

A zentai úszó tavaly nyáron avanzsált szerbből magyar válogatottá, akkor az úszótársadalom egyes tagjai meg is kérdőjelezték váltása okát. Többen úgy vélekedtek, ezzel a lépéssel csupán több pénzhez akar jutni a 2017-ben Szerbiának 50 pillangón Európa-bajnoki bronzérmet nyerő sportoló, mások a "hierarchiában" elfoglalt helyüket féltették, pedig Szabó csak a kiélezettebb versenyhelyzet, a jobb edzés körülmények és nem utolsó sorban magyarsága miatt hozta meg döntését.

"Édesapám magyar, én magyar állampolgár is vagyok, a sportállampolgárság elsősorban érzelmi kérdés és döntés. Nagyszerű közösségbe kerültem Győrben, hosszú távra tervezek itt"

- nyilatkozta akkor a Nemzeti Sportnak. Szabó a döntésével azt is kockára tette, hogy elindulhat-e egyáltalán a tokiói olimpián, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság általános szabályai szerint csak akkor vehet részt egy sportoló a játékokon, ha az olimpia előtt legalább három évvel "vált országot".

Fotó: Magyar Úszó Szövetség

"Tudom, mit vállalok, tisztában vagyok a kockázattal, azzal, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságé a döntés. Huszonhárom éves vagyok, nem egy évre tervezek az úszósportban"

- fűzte hozzá az akkor Milák Kristóf és Cseh László legnagyobb ellenlábasának kikiáltott Szabó. Hogy méltó riválisa a két kiválóságnak, azt a 2019-es debreceni országos bajnokságon meg is mutatta: 50 és 100 pillangón is megelőzte az olimpiai érmeseket.

Szabó Szebasztián ugyan Frankfurtban született, de egy éves korában költöztek Zentára, ahonnan édesapja is származik. Itt kezdett el úszni, s rövid ideig arra is mutatkozott esély, hogy vízilabdázó lesz, ám a csapatsportot nem neki találták ki, hiányzott neki a versenyzés, így hát visszatért az úszáshoz. Hét éves kora óta űzi a sportágat, s azzal is tisztában van, hogy a hosszú távú számok nem fekszenek neki, ezért gyorsan ráfeküdt a sprintekre.

Azóta kiderült, a vajdasági sportoló részt vehet magyar színekben az egy évvel elhalasztott tokiói nyári játékokon, s abban is bízik, hogy az éremesélyesek között tartják majd számon az ázsiai országban. Azt maga is elismeri, hogy kifejezetten jól jött neki a halasztás, hiszen még jobb formába kerülhet jövő nyárra, így most nem is lebeg más a szeme előtt - még a koronavírus-járvány ellenére sem. Mi pedig nem kívánhatunk mást neki, csak azt, okozzon hatalmas örömöt Tokióban magának és nekünk, magyar sportbarátoknak is.

Címkék: úszás
https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/102292/pics/lead_800x600.jpg
úszás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?