Blogolj!

A magyarországi pszichológia királynője - Dr. Bagdy Emőke

Bagdy Emőke neve eddig sem csengett ismeretlenül előttünk, hiszen a több évtizedes pályafutása során számtalanszor „találkozhattunk” már vele, különböző előadások, médiaszereplések vagy éppen a közösségi platformokon keresztül, ahol mindig azon volt, hogy segítsen az embereknek irányt mutatni. Arról pedig nem is beszélve, hogy ha meghalljuk valamiről előadást tartani vagy éppen valamiről nyilatkozni, az embert rögtön melegség tölti el, és áramlik benne az a pozitivitás, ami a doktornőből is árad. Most mégis ott tartunk, hogy támadások kereszttüzébe került, ráadásul mindezt kollégáinak köszönhetően. Nézzük, hogy ki is az a Bagdy Emőke és mi a „bűne”?

Az elmúlt napok eseményeinek köszönhetően már azok is biztosan megismerték Bagdy Emőke nevét, akik eddig még a létezéséről sem tudtak. Adódik a kérdés, hogy mégis mit tett ez a szeretetreméltó, mindig elragadó, kiváló klinikai szakpszichológus, hogy most mégis sokan - legkevésbé sem szakmai, sokkal inkább mondvacsinált aktuálpolitikai indíttatásból - elhatárolódnak tőle, mindennek tetejébe pedig még szakmaiatlansággal is vádolják? Nos, az volt a bűne, hogy elmondta a SZAKMAI véleményét arról a parázs vitával kapcsolatban, amely az elmúlt napokban alakult ki a Meseország mindenkié című mesekönyvről vagy, ahogy beégett a köztudatba az „LMBTQ mesekönyvről.

Bagdy Emőke a könyv kiadásával kapcsolatban ugyanis úgy nyilatkozott, hogy:

A korai érzékenyítés azért veszélyes, mert a szociális behatások olyan erőteljesek tudnak lenni, hogy megakadályozhatják a szabályozó gén kinyílását vagy módosíthatják azt, ami tovább is örökítődik. A gyermekek normája a meséken keresztül alakul ki, így az ebben lévő üzenetek nagy részét a gyermekek kritika nélkül elfogadják.

Itt ismételten hangsúlyozzuk, hogy ez egy olyan klinikai szakpszichológus szakmai véleménye, aki már több mint 50 (!) éve a pályán van, és azon van, hogy az embereket a legjobb tudásának megfelelően átsegítse a problémáin. Most mégis hirtelen céltábla lett, sőt, még a szakmai tudását is megkérdőjelezték azok a pszichológusok, akik nincsenek egy véleményen vele. Holott Bagdy Emőke nyilván valóan nem a könyvdarálás mellett foglalt állást, nem a melegek ellen foglalt állást, még csak nem is valamelyik politikai párt mellett, hanem egyszerűen egy szakmai véleményt mondott.

Emiatt azonban annyi támadás érte a professzort, hogy egy tegnapi, a Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatában végleg lezárta a Meseország-ügyet, és nem kíván vele többet foglalkozni:

  1. A szóban forgó mesekönyvről az újságírói kérdésre reagálva válaszoltam csupán, mivel a könyvet nem ismertem korábbról.
  2. Válaszomban szakmai megközelítéssel éltem, amelyet jelenleg is fenntartok, egy adott kor alatt a gyermekek szexuális érzékenyítése nem javallott.
  3. Minden olyan cselekedettől, amely könyvek megsemmisítéséhez, más emberek kirekesztéséhez vezet, elhatárolódom.
  4. Egész munkásságomat arra tettem fel, hogy segítsem az egyén és a társadalom minél harmonikusabb együttműködését, az arra rászorulók beilleszkedésének elősegítésével, a lehető legtámogatóbb közeg létrehozásával.
  5. A többségtől való különbözősége alapján bárki megbélyegzése számomra teljességgel elfogadhatatlan.

Most, hogy már tisztában vagyunk a támadások háttérével, nézzük meg, hogy ki is az a Bagdy Emőke, akit szakmaiatlansággal vádolnak. Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervizor, a pszichológiatudomány kandidátusa és 2010-től professor emerita, évtizedek óta kutatja az egészséges lelki működés tanait, könyvein, előadásain keresztül pedig állhatatosan mutatja a boldog és a kiegyensúlyozott élet felé vezető utat. Nem mellesleg a magyar klinikai pszichológia legjelentősebb alkotó személyisége.

A kezdetek

Bagdy Emőke 1941. augusztus 18-án született Tiszafüreden, édesapja református lelkész volt. Gimnáziumi tanulmányait Miskolcon végezte, majd bár ugyan pszichológusnak készült, származási okból először a budapesti a Gyógytornászképző Főiskolára járt. Ezt követően évekig gyógytornászként dolgozott, egészen addig, míg 1964-ben, a rendszer enyhülésével végre felvehették az ELTE Pszichológiai szakára. Már végzős korában a klinikai pszichológiai iránt vonzódott, ezért csatlakozott a Dr. Mérei Ferenc vezette lipóti laboratóriumhoz.

Ekkorra már kollégái szemében „fogalom” volt: kitartása, szorgalma és szakmai segítő készsége Mérei tanár úr - ahogy hívták - számára is kiemelt helyre emelte. 1968-ban szakvizsgázott klinikai pszichológiából.

1970-ben lett relaxációs terapeuta, ezzel úttörő szerepet vállalva a pszichoterápia bontakozó világában. Bölcsészdoktori címét 1972-ben szerezte, még ebben az évben elkezdte egyetemi oktatói munkáját is. Kandidátusi fokozatot 1982-ben szerzett, 1984-ben pszichoterapeuta címet kapott. 1995-ben lett habilitált egyetemi tanár.

A kiváló szakember és tanár

1968-tól 2001-ig élete a Lipótmezőhöz kötődött. Mérei Ferenc utódaként megteremtette a klinikai pszichológus korszerű szakmai szerepét, identitását. Szisztematikusan átgondolta és szabályozta a klinikai munkát, a belső képzések, továbbképzések rendszerén át. Ez pedig hamar túlnőtt a Lipótmező falain, mert mind többen jártak oda tanulni az ország távoli pontjairól is.  Ez lett a Bagdy Labor –immár szakmai zarándok helyként. Csak lassan, később alakultak ki hasonló műhelyek az országban.

Bagdy Emőke született pedagógus. Oktató, képző, fejlesztő ember. 39 éve folyamatosan tanít. 1981-ben a klinikai szakpszichológus képzés bázisintézeti vezetője, majd 1985-ben Debrecenben a Személyiség-és Klinikai Pszichológiai oktatócsoport majd tanszék vezetője lett. 1994-től 2001-ig a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékét vezette. 2000-től megalapította a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakát, amely ország elsővé nőtte ki magát az egyetemek szakmai versenyében.

Kutató munkája a pszichodiagnosztikától a pszichoterápiákon át széles spektrumban mozog. A projektív módszerek, különösen a Rorschach Próbával kapcsolatos vizsgálataiból nőtt ki a Közös Rorschach kutatás nemzetközi szinten is elismert műhelye.

Az örökmozgó

Az utóbbi 52 évben több száz tudományos tanulmányt jelentetett meg, számos könyvet írt vagy szerkesztett, több mint 2500 előadást tartott (több mint félszázat idegen nyelven), azaz szinte nem telt el hét, hogy egy konferencián ne hallhattuk volna, nagyszámú ismeretterjesztő írás szerzője, emellett pedig megszámlálhatatlan recenzió, pályázat, félszáz média szereplés kötődik a nevéhez.

Rengeteg tanulás és tanítás mellett Bagdy Emőke mindig is fontosnak tartotta a társadalommal folytatott párbeszédet, a lélektani ismeretek terjesztését, a szakmai közvélemény formálását is. Média szereplései, ismeretterjesztő könyvei tették a hazai klinikai pszichológia királynőjévé.

Kiállunk Bagdy Emőke mellett! - 5 pont, amiben az 1000 pszichológus is kritizálható

A napokban nagy port kavart Bagdy Emőke nyilatkozata, mely szerint a gendermesék károsak a gyermekekre. A pszichológus álláspontja, hogy a meséknek elsősorban a gyermekek igényeit, fejlődési sajátosságait kell figyelembe vennie, nem pedig egyéb szempontokat. Kitér arra is, hogy ha a gyermeknél azt tapasztaljuk, hogy a normatív többségtől eltérő vonzalmai vannak, a "legnagyobb lelki finomsággal" kell felé fordulni.

Aki pedig ezek után is úgy érzi, hogy joga van szakmaiatlansággal vádolni, annál bizony nagyon nagy gondok vannak. Szerencsére azonban szép számban akadnak olyanok is, akik kiállnak a professzor mellett, így ők is indítottak egy petíciót, ám ők Bagdy Emőke védelmében, amit itt lehet aláírni.

(Borító: mindenszó.hu, Fotó: telex.hu)

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/101454/pics/lead_800x600.jpg
Bagdy Emőke,mese,Meseország mindenkié,pszichológia,pszichológus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?