Blogolj!

Szórakoztat és értéket közvetít Boka Gábor, a képmutogatós vásári komédiás

Pintér M. Lajos

A népszerű bőrös iparművész, előadó, író, színházi rendező, cirkusz- és színházigazgató az utóbbi években számtalan kisebb-nagyobb, sőt gigantikus vásári komédiát rendezett és adott elő. A csodálatra méltóan sokoldalú Boka Gábor az idei Kőfeszten Pálkövén, Mindszentkállán és Szentbékkállán és Kővágóörsön is magával ragadta a közönséget, legyen szó gyerekekről vagy felnőttekről.

Fotó: Kőfeszt/Almási Annamária

Ha valaki, ő tényleg ez igazán jó arc! Boka Gábor bőrös iparművész, előadó, író, színházi rendező, cirkusz- és színházigazgató 1965-ben született Dunaújvárosban. 1983-tól datálható bőrös és nemezes iparművészeti tevékenysége, amelyet a mai napig is űz, gyönyörűséges munkákkal megajándékozva a magyarságot. Ezzel párhuzamosan az előadó-művészetbe is berobbant, s immár hosszú évtizedek óta szórakoztatja és neveli: nevelve szórakoztatja és szórakoztatva neveli a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt.

„Az egyszemélyes vásári komédiák mellett, a színdarabok írása és rendezése mellett foglalkozom a bőrrel. A `szakmai tanulmányaimat` magánúton, de a legkiválóbb mesterek útmutatása alapján folytattam (Csíkszentmihályi Károly, Lukovszky Ilona és Torma László). Alapvetően a kézműves technikákra épül ez a típusú tárgykészítés. Magyarországon ezeket a technikákat leginkább a szíjgyártó mesterség őrizte meg. Mindig is érdekelt a kézzel való tevékenység, de a kezdeti, képzőművészeti irányultságot egyértelműen, egyfajta felismerésként váltotta fel az, hogy engem a használati tárgyak, eszközök jobban izgatnak (ez az 1980-as évek elejére esett). Nemezkészítéssel kezdtem, de nagyon hamar a bőrmunka lett az, amiben valóban megtaláltam magam”

– vall arról, hogyan egészíti ki az életében a kézműveskedés a színházi tevékenységet.

Fotó: Kőfeszt/Kulcsár István

A képmutogatós vásári komédia honi ősatyja 1984-ben alapította meg a Lopótök Színtársulatot, amely a 90-es évek közepére karakteres, új színt hozott a magyar vásári komédiás világba. Sok fiatal tehetséget fedezett és karolt fel, akik ma a műfaj meghatározó figurái. 1993 és 1999 között ő rendezte a MEDIAWAVE Fesztivál nagy tömegeket megmozgató utcai rendezvényeit, fesztiválzáró produkcióit. A magyar cirkuszi világ megújítására is tett több, maradandó kísérletet, például a 2006-os MEDIAWAVE Fesztiválon, Győr város főterén felállított cirkuszi sátorban, nemzetközi artista, komédiás és muzsikus résztvevőkkel. 2010-től a MHVSZ (Magyar Hagyományőr Világszövetség) tiszteletbeli elnökségi tagja. Olyan produkciókat álmodott vagy alkotott meg, rendezett, illetve játszott el az utóbbi hosszú évek során, mint például a Toldi, a János vitéz, A helység kalapácsa, a Háry János vagy Az eltáncolt cipellők. Az idei Kőfeszten számos helyszínen (Pálköve, Szentbékkálla, Mindszentkálla, Kővágóörs) adta elő képmutogató vásári komédiáját hatalmas sikerrel kicsiknek s nagyobbaknak.

Egyéni és egyedi fellépései mellett – tartja róla a szakma – nagyon ért ahhoz, hogy pár nap alatt színházi előadást hozzon létre, akár teljesen amatőr szereplőkkel. Boka Gábor e tekintetben ízig-vérig rendező: tudja, mire képesek a színészei, mit szeretne tőlük látni, és hogyan érheti azt el. Vásári „instant” színházának szereplői fél szavakból is megértik őt és egymást. Miközben Boka mesél, színes képekkel és mozdulatokkal illusztrálják a darabot. Hiszen minden ízükben népies előadásai sokszor színpadi képekből állnak, melyet a rendező narrál, és akár közben is alakít a közönség reakciói alapján.

Akár Arany, akár Petőfi egy-egy költeményét adja elő, akár mást visz színre, Boka Gábor remek érzékkel vonja be a közönséget – figyelembe véve személyiségüket, adott esetben gátlásosságukat és akár ruházatukat – a régi vásári komédiák stílusában. Természetes könnyedséggel építi fel az interaktivitást, az oda-vissza kommunikációt a résztvevőkkel, a mesélés(e) varázsával ragadja magával a jelenlévőket.

Lenyűgöző, ahogy a nézők fantáziájára bízza a kalandok sorának elképzelését, de egy-egy jelenetet szórakoztató festménnyel is illusztrál, pont, ahogy régen a vásári komédiások is tették. Előadásai így a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt felhőtlen szórakoztatást nyújtanak, hiszen a hétköznapi nyelven, saját szavaival, rengeteg kreatív és humoros nyelvi leleményt, illetve mai tréfát fölhasználva meséli el a történeteket. A Boka Színház alapítójának előadásai ráadásul nemcsak szórakoztatnak, de tanítanak is, az értékmegőrzést, az értékközvetítést és az erkölcsi tanítást is szolgálják.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/100328/pics/lead_800x600.jpg
Boka Gábor,képmutogatós vásári komédia,KŐFESZT,művész,művészet,vásári komédia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?