Blogolj!

Navratil Andrea féltve őrzött kincsei az ének és a természet

Pintér M. Lajos

Nyugodt, kellemes, meghitt hangjával, éneklésével, műsorával az idei Kőfeszten is elvarázsolta a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Heti jó arcunk, Navratil Andrea kővágóörsi Dúdolója, a Kobzos együttessel adott köveskáli Három Aranyalma moldvai, szakrális koncertje, valamint a Pál István „Szalonnával” és a Fonó zenekarral közös kővágóörsi estje is lenyűgözte a közönséget.

Fotó: Kulcsár István

„Az éneklés, a természet szeretete, valamint a hagyományos paraszti világ által őrzött tudás tisztelete gyerekkorom óta az életem része. Öröm számomra, amikor olyan emberekkel lehetek együtt, akiknek mindez hasonló értéket és élményt jelent. Fontosnak tartom, hogy ez az örökség ne csak könyvekben és kottalapokon legyen hozzáférhető, hanem élő tudás maradjon minden ember számára. Ezen értékek mentén választottam hivatásul a biológia tudományát, valamint a különböző népművészetek művelését és a néphagyományok ápolását, annak tanítását”

– vallja Navratil Andrea.

Az ismert és elismert népdalénekes, mesemondó, tanár, ökológusnak Bujtor Ágnes és Bodza Klára voltak tanítói, de mégis:

„igazi mestereimnek azokat a kedves `öregecskéket` – asszonyokat és embereket” tartja, „akiktől az énekeket és a hagyományokat tanultam. Néhányukkal személyesen is több időt eltölthettem, sokkal többet kaptam tőlük egynéhány éneknél, mesénél vagy imánál. Az így megtapasztalt élményeket közvetítem előadóművészként, és adom tovább tanárként.”

Navratil Andrea tulajdonképpen a génjeiben hordozta, hordozza a népdal, a népmese, a magyar népi kultúra iránti rajongást és tiszteletet. Zeneszerető családban nőtt fel: sokat énekeltek együtt, és több családtagja is játszott valamilyen hangszeren.

Tízéves volt, amikor Bujtor Ágnes általános iskolai énektanárnő kiemelte a kórusból, s hétvégéken külön foglalkozott vele. Ekkor még eredeti felvételeket egyáltalán nem hallott. 1994-ben Mohácson, a Schneider Lajos országos középiskolai népdaléneklési versenyen ismerte meg Bodza Klárát, aki a felajánlotta, hogy a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola leendő növendékeként szívesen tanít neki népi éneket. Mint elárulja, ő volt az, aki bevezette a dialektusok és a kisebb tájegységek világába.

„Eredeti felvételek sokaságát hallgattuk együtt és hallgattam egyedül; minden percben, amikor tehettem. Szinte megszédített az a kimeríthetetlen forrás, ami rendelkezésemre állt. A Lajtha-gyűjtést hallgatva mai napig eszembe jut az a megfogalmazhatatlan érzés, amikor először hallottam széki lassút”

– emlékezik a művésznő.

Mára a Kobzos együttes és a Fonó zenekar mellett az Igriczek együttes tagja, a Duna Művészegyüttes szólóénekese, Berecz András műsorainak, valamint az Eszterlánc és a Tallabille zenekarnak meghívott vendégénekese, a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny felkészítő mestere. Korábban tagja volt a Zurgó együttesnek, a Tátika énekegyüttesnek Bodza Klára vezetésével, valamint a Kontyvirág és a Vándor Vokál énekegyüttesnek, emellett rendszeresen szerepelt az Új Élő Népzene és a Táncháztalálkozó című antológia-lemezeken, valamint más neves hazai és külföldi előadók meghívott vendégeként, mint például ifj. Csoóri Sándor, Kiss Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás, Fábri Géza és a Mentés Másként Trió, Unger Balázs, Djamel Laorussi, valamint a régizenét játszó német Tippelklimper. Közreműködőként vagy meghívott vendégként az elmúlt években énekelt együtt többek között Petrás Máriával, Sebestyén Mártával, Berecz Andrással, a Muzsikás együttessel, Balogh Kálmánnal, Vizeli Balázzsal, Juhász Zoltánnal, Mali Katalin orgonaművésszel, Czébely Beáta és Szokolay Balázs zongoraművésszel, Kelemen Barnabás hegedűművésszel, a Szalonna és Bandájával, Szokolay Dongó Balázzsal és a Liszt Ferenc kamarazenekarral is.

Navratil Andrea számos népzenei rendezvény és verseny győztese, nívódíjasa, a Népművészet Ifjú Mestere, Tornalja díszpolgára. Előadóművészi és oktatási munkájáért, a népzene tolmácsolásában és oktatásában elért eredményeiért számos rangos elismerésben részesült, többek között Honvédelemért Kitüntető Címet kapott, a Zurgó Együttessel pedig elnyerte a Bezerédj-díjat, majd a Bartók emlékdíjat, illetve a Magyar Művészetért Díjat. Előadóművészként megkapta a Természetvédelem nagykövete kitüntetést. 2016 szeptemberében az MMA Népművészeti Tagozata a magyar népművészet életben tartásáért és továbbörökítéséért végzett tevékenységéért, áldozatos közösségformáló munkája elismeréseként kitüntette az MMA Elismerő oklevelével. A táncházmozgalom érdekében kifejtett munkája és zenepedagógusi tevékenysége elismeréseként 2017 tavaszán Táncház Érmet kapott. 2017 júliusában a FINA vizes világbajnokság záró ceremóniájának felkért hazai szóló énekese lehetett.

Fotó: Kulcsár István

A művésznő amondó, sok esetben a tudomány kullog a hagyomány után, ami nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség a tudományra, de minden emberben alapvetően két embernek lakoznia, a tudósnak és a pásztornak, melyeknek harmóniában kell lenniük egymással. A tudósok a tudomány segítségével találtak rá a Megváltóra, de mégis a pásztorok értek oda hamarabb, mert ők az angyal szavát hallották meg.

Navratil Andrea, aki több mint öt éve él egy víz, villany és gáz nélküli házacskában, ökológusként úgy gondolja, hogy a jövő kérdéseire a hagyománynak és a tudománynak közösen kell megtalálnia a válaszokat.

„A fejlődés nem tartható fenn! Van fenntartható gazdálkodás, fenntartható életmód – és ezen a téren nagyon sokat tanulhatunk a pásztoroktól, parasztemberektől, bennszülöttektől: mindazoktól, akik helyben használják azt a környezetet, amelyben élnek. A tudománynak ezekkel az emberekkel – kart karba öltve – együtt kell kitalálnia azt, hogy hogyan tovább”

– vázolta életszemléletét a Képmás magazin tavaly karácsonyi interjújában.

Hozzáfűzte, a hagyomány ápolásához hozzátartozik például a népdaléneklés és ezen énekek tanítása is. Ehhez természetesen a maga részéről is aktívan hozzájárul: több mint tíz éve tart olyan foglalkozásokat, melyeknek „csak” az a céljuk, hogy emberek összejöjjenek, és együtt énekeljenek, mint régen az asszonyok a fonóban. Az éneklés mellett néprajzi hagyományokat is igyekszik átörökíteni a közösségnek. Ezenkívül rendhagyó hagyomány- és természetismeret órákat tart, ahol a városi gyerekeknek próbálja átadni a parasztemberek által megőrzött tudást.

Mert hittel vallja: legyen szó akár felnőttekről, akár gyerekekről, a lényeg mégis csak egy dolog: a közösségi együttlét. Navratil Andrea szerint ugyanis az ember nem akkor erős, ha karriert épít, és minél jobban kitejesíti önmagát, hanem, mikor közösségben van, mikor le tud ülni a rokonaival egy asztalhoz:

„A rokonság a legnagyobb megtartó erő, biztosítórendszer, erős sövénykerítés”.

Tudni érdemes még róla, hogy rendszeresen tanít továbbképzéseken, nyári táborokban. A Hagyományok Háza meghívott szakoktatója. Éneke több mint 40 lemezen hallható. Zenésztársaival bejárta egész Európát, koncertezett többször Indiában, valamint hazánkat képviselve a Magyar Örökség programsorozaton szóló énekeseként meghívottja volt az Egyesült Államok egyik legnagyobb szabású szabadtéri rendezvényének, a Washington szívében évente megtartott Smithsonian Folklife Festival-nak.

A Kőfesztnek is immár visszatérő vendége. Ha tetszik: sztárja. Arca. Emberi arca. Nyugodt, kellemes és meghitt hangjával; emberi mélységével és mélységes emberségével (el)varázsol.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/99470/pics/lead_800x600.jpg
KŐFESZT,Navratil Andrea,népdal,népdalénekes,néprajz,néptánc,népzene,népzenész
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?