Blogolj!

"Barátja vagyok a pácienseimnek" - elment dr. Eőry Ajándok, a szegények orvosa

Dr Eőry Ajándok arcán mindig ott volt a mosoly, az a fajta mosoly, melyet a szentek arcán szoktunk látni. Látszott rajta, hogy jó kapcsolatban van az égiekkel és az égiek is büszkék arra, amit csinál. A szegények orvosa ugyanis lehajolt azokhoz az emberekhez, akiknek sokan már a közelébe sem mentek, és nem csak lehajolt, hanem foglalkozott velük, meghallgatta gondjaikat, örömeiket, emberszámba vette őket. Sokan csak ezt az arcát ismerik a doktornak és nem is tudják, hogy az akupunktúrás gyógyítás világszinten is elismert gyógyásza volt, akit még Kínában is számon tartottak.

Dr. Eőry Ajándok 1946 május 3-án született Budapesten. Első diplomáját biológusként szerezte summa cum laude. Szakdolgozatát „Az emberi pont elektronikus területei, különös tekintettel az akupunktúrás pontokra” címmel írta. Mikor 1968-ban megkapta ezt a témakört, még nem sejtette, hogy ez a hazánkban szinte teljesen ismeretlen gyógyászati módszer ekkora hatással lesz rá. Az akupunktúráról abban az időben még a magyar orvosok sem hallottak, de Eőry-t annyira lenyűgözte a módszer természetessége és logikája, hogy kutatni kezdte.

Rendkívül szerencsésnek tartotta magát, hiszen a sorsa a kínai akadémikus professzorral, dr. Zhu Zong Xianggal hozta össze, akit a témakör neves kutatójaként többször Nobel- díjra jelöltek. A professzor készséggel fogadta Eőry doktort és az ismeretségből több évtizedes együttműködés lett.

A ’70-es évek egészségpolitikája viszont nem volt ennyire lelkes a “keleti kuruzslás” iránt, így Eőry nem kapott állást a szakmájában. 1972-ben megnősült, majd megszülettek gyermekei. A Nehézipari Minisztériumban helyezkedett el szoftverfejlesztőként, és közben 1974-ben matematikus diplomát szerzett. Közben fáradhatatlanul tanulmányozta az akupunktúra módszereit, többször Kínába is ellátogatott emiatt.

A témakörben az országban elsőként 1970-ben jelent meg publikációja a Magyar Pszichológiai Szemlében, ami óriási visszhangot váltott ki. Ellene fordult szinte az egész magyar orvostársadalom. Kuruzslásnak minősítették a természetgyógyászatot, köztük az akupunktúrát. Az elért eredményeket pedig további tudományos bizonyítékot követelve tagadták meg vagy utasították el mondván, a meridiánok - a test láthatatlan energiavonalai - létezése nem mérhető!

Illusztráció első publicisztikájából

„Érthető volt az orvostársadalom ellenállása, hiszen alapvető a különbség a nyugati és az ősi kínai orvoslás között. Előbbi redukcionista szemlélettel az emberi szerveket külön kezeli, és a fájdalomcsillapításra, tünetkezelésre összpontosít. Az ősi kínai felfogás viszont holisztikus módon a betegség okát keresve egységes egésznek tekinti az embert. Természetesen, mint biológiai, tudatos és érzelmi lényt. Ebből kiindulva aztán hatalmas az eltérés a gyógyítási technikák között. Es persze a dolog anyagi vonzata sem mellékes, hiszen az akupunktúra öngyógyító módszer, aminek egyik legfontosabb előnye, hogy nincs szükség gyógyszerekre, nem visz a szervezetbe kemikáliát, mentes minden mellékhatástól.”

1973-ban Greguss Pállal kilépett az amerikai nyilvánosság elé, az akupunktúra holográfiás modelljével, majd a világon elsőként kidolgozta, és először német nyelven publikálta az akupunktúrás pontok bőrlégzés-mérési módszerét és első eredményeit. Elsőként vezette be a bőrellenállás-mérést az idegsérülések regenerációjának nyomkövetésére a kézsebészetben.

1981-ben megvédte a biológiai tudományok kandidátusa címet a "Biológiai folyamatok összefüggés-vizsgálatának új biometriai módszere" témakörben, melynek számos kapcsolódása van az akupunktúra kutatásaihoz. 1984-ben a Magyar Biofizikai Társaságban megszervezte az Akupunktúra Munkacsoportot, melynek megalakulása óta titkára volt. Már ebben az időszakban kutatni kezdte az akupunktúra magyarországi történetét.

1989-ben kínaiul, kínai és amerikai társszerzőkkel 516 oldalas könyve jelent meg: "ACUPUNCTURE MERIDIAN BIOPHYSICS – Scientific Verification of the First Great Invention of China" (Zhenjiu Jingluo Shengwu Wulixue) címmel.

2013-ig 114 tudományos munkája és ebből 87 természetgyógyászati szakirodalmi tudományos előadása és publikációja jelent meg. 1991-től 2011-ig a Magyar Akupunktúra és Moxatherápiás Egyesület elnöke volt.

A Kínai Orvoslás és Gyógyszerészet Globális Fejlődését Kutató Intézet 1999 decemberében alelnökévé választotta. 2001 óta „A Hagyományos Kínai Orvoslás alapjai” című kreditpontos, szabadon választható tárgyat adta elő a Semmelweis Egyetemen magyar és angol nyelven.

Több mint 30 éven át alkalmazta és terjesztette a szenvedélybetegek elvonási tüneteinek csökkentésére alkalmas fülakupunktúrás addiktológiát, az „aukudetoxot”, melyet Európában elsőként Magyarországon vezettek be.

A magyar orvosok legnagyobb kritikája az akupunktúrával szemben az volt, hogy az energiavonalakat nem lehet mérni. Ezt többéves kutatás, kísérlet eredményeként a világon elsőként Zhu professzornak, sikerült elérnie, ugyanis kifejlesztett egy műszert, amivel mérhetővé váltak az emberi testet behálózó energiavonalak és az azok mentén található akupunktúrás pontok. Azt gondolná az ember, hogy ezután már könnyű volt Eőry útja, de ez közel sem volt így. Ekkor már ötven éves volt, két diplomával rendelkezett, de a helyzetéről így nyilatkozott:

Amikor elérkezett számomra a módszer gyakorlati hasznosítása, úgy éreztem, illendő orvosi képesítést szereznem. Úgy gondolom, hogy embereket gyógyítani, tűkkel szurkálni csak orvosnak szabad!.

Ezért ötvenévesen beiratkozott az orvosi egyetemre és 1996-ban megszerezte harmadik, orvosi diplomáját, 2003-ban pedig háziorvosi szakvizsgát tett.

Először negyedéves orvostanhallgatóként, önkéntesként segítette a hajléktalanok orvosi ellátását a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál, később is folyamatosan ott dolgozott háziorvosként, majd önkéntes seniorként is évekig hozzájárult a hajléktalanok egészségügyi ellátásához.

Eőry „dokit” legtöbben a hajléktalanokat segítő tevékenységéről ismerik. A csütörtök esti Széll Kálmán (akkori Moszkva) téren tartott rendeléseire a város távoli pontjairól is érkeztek nehéz sorsú páciensek, akiknek a vizsgálat után önkénteseivel meridián tornákat is tartott és fülakupunktúrás kezelésben is részesítette őket. Ilyenkor elsősorban a függőségeket próbálta kezelni, de fordultak hozzá fejfájással, depressziós tünetekkel is. A gyógyszerek mellé vitaminokat adott a betegeknek és mindig volt nála fokhagyma, melyből mindenki kapott. Az akupunktúrás kezelések mellett meridián tornát is tartott hajléktalan pácienseinek.

Úgy tartotta, hogy mivel vannak betegek, akik olyan állapotban vannak, hogy nem hajlandóak orvoshoz menni, ezért szükség van olyan orvos(ok)ra, akik nem várják meg míg a beteg elmegy hozzájuk, hanem ők mennek a beteghez.

Minden csütörtök este azért jövök el ide, hogy utcai létbe szorult embereknek átadjam, amit egy lakással és egzisztenciával rendelkező felebarátjuk képes lehet átadni nekik. Az együttlétünk örömét, és hogy én egyenrangúaknak tekintem őket.”

- mesélte egy alkalommal.

A hajléktalanok nagyon szerették és nagyon várták minden héten. Ezek a találkozások nem csak a gyógyításról szóltak, a doktor meghallgatta őket, próbált segíteni rajtuk, emberszámba vett olyan embereket, akikről a társadalom nagy része már lemondott. És ezt a betegek is érezték, sokszor köszönték meg öleléssel, puszival a „beavatkozás”-t még ha Eőry Ajándok tudta, hogy sokszor a fertőtlenítőben kell zárnia az estét.

Ez nagyrészt nem is orvosi tevékenység. Én a barátja is vagyok a pácienseimnek, és együtt tornázom velük. Legszívesebben utcai apostoli szolgálatnak nevezem, amit csinálok, mert én a lelkükkel is törődőm. És noha nem prédikálok nekik, a máltai kereszttel azért a keresztény motivációmról is vallók. Tágabb értelemben az is a gyógyításhoz tartozik, hogy megetetjük a bennünket felkeresőket. Aki idejön, nem maradhat éhes, ez fontos elvem.

Tevékenységét 2007-ben Batthány-Strattmann László díjjal, majd 2013-ban a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozatának kitüntetésével ismerték el. 2016 óta az Egészségügyi Szakmai Kollégium Komplementer Medicina Tagozatának vezetője volt.

Eőry Ajándok 74 évesen tért vissza teremtőjéhez. Felesége, hat gyermeke és 11 unokája mellett gyászolja rengeteg ember kiknek kilátástalan életébe egy kis fényt hozott a jelenléte.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/97841/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?