Blogolj!

"Az élet furcsa, nehéz játék” - Szarka Tamás a kézfogásban hisz

Szarka Tamás korunk egyik legsokoldalúbb zenésze. A Ghymes együttes alapítója már a zenekarral is beírta magát a 20. századi magyar zene történetébe, de Szarka ennél sokkal többet is tett. Színpadi darabokat, szimfóniákat, filmzenéket írt, megjelent több verseskötete, fest és fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a megőrizze a magyar hagyományokat és egy kicsit közelebb hozza egymáshoz a magyarokat.

Szarka Tamás a felvidéki Királyrévben nőtt fel és egész kisgyerekkorát áthatotta a néphagyományok és a művészetek. Már egészen fiatalkorában találkozott a népzenével, a népdalokkal és ahogyan ő fogalmaz ezeket a dalokat funkciójában hallotta, vagyis a

a menyasszonykísérő, akkor hangzott el, amikor kísérték az édesanyjától búcsúzó lányt, nem színpadon, nem utólag, nem gyűjtéskor.

A mendikálást, vagyis a karácsonyi kántálást – melyből később lemez is született, szintén élőben a falubeliek előadásában hallotta.

Első versét is már hétévesen megírta, a kisgyermekekre nem túl jellemző Élet címmel, és melynek csak első sorára emlékszik, mely így hangzott: „az élet furcsa, nehéz játék”.

8 éves korában kezdett hegedülni tanulni a galántai zeneiskolában. Először zongorára iratták be, de mivel kevés hegedűs volt az iskolában, megkérdezték az édesanyját, hogy nem íratná át e a gyermekét hegedűre, az anyuka a kis Tamás véleményét is kikérte, aki szívesen váltott hangszert, ami visszanézve a művész életútját nem volt rossz döntés. Szarka saját bevallása szerint azóta is a zongora az egyetlen olyan hangszer, amin nem tud játszani.

 Az alapiskola elvégzése után a galántai magyar tannyelvű gimnáziumban folytatta tanulmányait, ahol az iskolában működő kultúrcsoport zenekarában játszott népzenét.

A Nyitrai Pedagógiai Főiskolán (mai nevén Konstantin Filozófus Egyetemen) szerzett tanári diplomát. Szarka a főiskolai éveire úgy emlékszik vissza, mint életének egyik legszebb négy évére, ahova úgy iratkozott be, hogy igazából tanítani nem szeretett volna, hiszen ekkor már javában zenélt és az volt a terve, hogy a zenélés lesz a hivatása. A diploma megszerzése után mégis két évig dolgozott ebben a gyönyörű szakmában, mely két évre is nagyon mély nyomot hagyott a lelkében és a gyermekek, a gyerekkórusok azóta is jelen vannak, mind az ő mind zenekarai életében. A Ghymes együttessel több kimondottan gyermekeknek szóló albuma és műsora is van.

1983-ban testvérével, Gyulával megalapították a magyar és közép-kelet-európai népzenei alapokon nyugvó hagyományápoló, értékmegőrző, azt a legszélesebb környezetben megismertető és elfogadtató, népdalkincsünket megőrző és továbbadó, Ghymes zenekart.

A zenekar pályafutása szinte példa nélküli és páratlan sikertörténet: a 35 éves működésük alatt eddig 25 önálló albumot jelentettek meg, több mint 3000 koncertet adtak a világ 28 országában és titkuk a folyamatos megújulásban rejlik.

A Ghymes dalaira a már jól ismert, sajátos stílus a jellemző, melynek meghatározója Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága, valamint Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje.

„A Ghymes sikerének alapja az a zenei szivárvány, amely folyamatosan feltűnik megszólalásukkor, és amelyet az átélt, éltető hagyomány és a ma között feszítenek ki égboltunkra zenéjükkel. Ez alatt változunk át mi is, boldog hallgatók, válunk jobbakká, eggyé külhoni-belhoni magyarként, európaiként. Koncertjük után jobban szeretjük társunkat, elhatározzuk, hogy gyerekeinkre is jobban figyelünk és nemcsak Magunkat, de a rossz szomszédot is elfogadjuk. Boldogabbak leszünk tehát, hitünket erősíti a Ghymes-zene, és ez a legtöbb, amit a zene és ez a varázslatos zenekar adhat.“

- Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója 

De Szarka Tamás nem csak a Ghymes együttesel alkotott maradandót, több szólóalbuma, verseskötete jelent meg, írt színházi darabokat, szimfóniákat, filmzenéket de ő szerezte például a 2018-as tűzijáték zenéjét is. Egy igazi sokrétű művész, akinek bevallása szerint a múzsa mindig ott ül a vállán és folyamatosan dallamokat súg a fülébe.

Első önálló, szerzői albuma  2004-ben jelent meg"Anonymus" címmel. Első szimfóniáját a Matáv Szimfonikus Zenekar és a Budapesti Ifjúsági Kórus a szerző közreműködésével a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia nagytermében teltház előtt mutatta be 2006. február 22-én.

Társ zeneszerzője és közreműködője volt Cakó Ferenc "Érzékeny töredékek" című homokanimációs előadásának, melyet 2001 decemberében a Szegedi Nemzeti Színházban mutattak be. Több színház felkérésére komponált, így a budapesti Nemzeti Színház "Szent Péter esernyője", a pozsonyi Nová Scéna "A cigánytábor az égbe megy", a Komáromi Jókai Színház "Vérnász" című színdarabjaihoz írt zenét, utóbbiban szereplőként is közreműködött.

A 2008-as Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatott "Benyovszky" című zenés táncszínházi előadás ötletgazdája, zeneszerzője, dalszövegírója és a Ghymes együttessel közreműködője volt. A produkció korszakalkotó a Dóm téri táncelőadások történetében, mind a közönség, mind a szakmai sajtó elismerően nyilatkozott róla. Az új hagyomány 2010-ben folytatódott, zeneszerzője, dalszövegírója és az énekmondó szerepében közreműködője volt a "Dózsa - tánckrónika Dózsa György tetteiről" című produkciónak a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A tánckrónika kőszínházi változatát a Művészetek Palotájában is nagy sikerrel adják elő.

"Mária" című első musicaljét 2011 decemberében mutatták be a debreceni Főnix Csarnokban a debreceni Csokonai Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok közös produkciójaként. A mű Szűz Mária életének azon szakaszát jeleníti meg, amikor sorsának értelmét, Jézust szíve alá álmodja, majd leányanyaként menekülni kényszerül. A musical a debreceni Csokonai Színház repertoárjába valamint a Szegedi Szabadtéri Játékok 2012-es műsorába is bekerült, a zenei anyag dupla CD-n is megjelent.

2015-ben a Nemzeti Színház felkérte, hogy dolgozza fel a XVIII. századi Magyarország Mauglijának, Habóny Istóknak legendáját, kit kapuvári halászok a hansági Király-tó egyik mocsaras részén találtak. A darabot Égen földön címmel, Bozsik Yvette rendezésében 2015 szeptemberében mutatta be a színház. A darabot azóta több, mint 25.000-en látták.

Rudolf Péter felkérésére az "Üvegtigris 2" című film zeneszerzője, a film "Csillagreggae" c. dalát 2006-ban a hazai filmvilág egyik legrangosabb díjára, VOXCar-díjra jelölték a legjobb magyar betétdal kategóriában. A film zenéje CD-n is megjelent.

Gyermekkora óta ír verseket. Első kötete 2000-ben jelent meg "VÁVÁVÁ" címmel. 2006-ban jelent meg "Anonymus kérdez" című kötete. Első hangoskönyve 2008-ban készült; versei és novellái Dörner György, Eperjes Károly, Gesztesi Károly, Pápai Erika, Rudolf Péter, Stohl András és Törőcsik Mari tolmácsolásában hallhatók.

Szabadidejében festészettel is foglalkozik, egyik műve (Lucifer és Jézus) a "VÁVÁVÁ" kötet borítóján látható.

A Ghymes együttessel számos rangos szakmai elismerésben részesült, 2011-ben testvérével, Szarka Gyulával megosztott Kossuth-díjat kapott zeneszerzői, előadóművészi, költői, dalszövegírói munkásságáért.

Legújabb műsorába, a Kézfogás 2020-ban, mellyel augusztus 29-én a Kőfeszt fesztiválon is fellép Kővágóörsön, Szarka Tamás legismertebb szerzeményei, a 2018-as tűzijáték dalai, valamint a Sósósó című albumának néhány opusa is felcsendül.
(A fesztivál további programjairól a rendezvény Facebook és Instagram oldalán is tájékozódhatnak)
A műsor címadó dala a Kézfogás, melyt Szarka Tamás a Duna TV tizenötödik születésnapjára írt a televízió himnuszának, és mely a szerző bevallása szerint most ért be igazán. 2019-ben a trianoni békediktátum évfordulóján közel kétszáz helyen énekelték kórusok az egész Kárpát-medencében, az idei évben pedig már az egész világon. Sajnos a monumentális terv, hogy a dalt a békediktátum századik évfordulóján Szarka Tamás egy hatalmas kórussal együtt fogja énekelni, a vírus felülírta, de augusztusban már újra koncertezik a zenész és csapata, így aki szeretné a dalt és Szarka Tamás szerzeményeit.

Címkék: Szarka Tamás
https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/97517/pics/lead_800x600.jpg
Szarka Tamás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?