2079 fertőzött, 63 halott
A járvány megjelenése óta összesen már 63 642-en fertőződtek meg. Az elmúlt huszonnégy órában 63 többségében idős, krónikus beteg halt meg, így az elhunytak száma 1535 főre emelkedett, 16 646-an pedig már meggyógyultak.
Blogolj!

Miért kell hinnünk neki? – dr. Müller Cecília, a tapasztalat, a szakértelem és a beleállás

Müller Cecília egy hónapja már, hogy minden egyes nap(!) tájékoztatja az országot az aktuális járványügyi helyzetről, úgyhogy nem ismeretlen főszereplője e heti rovatunknak. De egy kicsit talán mégis. Nagyon úgy fest ugyanis, hogy veszettül elharapódzott a rosszindulat az országos tisztifőorvos személyét illetően, így aztán itt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba. Ki is ő, honnan jött? Mi adja a szakmai alapot arra, hogy naponta szemünkbe nézve mondja el, hogy mi a teendőnk és miért kell hinnünk neki?

Ma már szinte nincs olyan ember hazánkban, akinek az elmúlt egy hónapban ne alakult volna ki valamilyen véleménye Müller Cecíliáról, aminek egy része indokolatlanul sértő és bántó volt. Vajon miért? Mert lassan, érthetően, a helyzet fontosságához mérhető didaktikussággal beszél? Mert valakinek nem tetszik a haja? Mert mindennap sokszor ismétli magát? Érthetetlen, hogy egy világjárvány idején miért kell ilyen apróságokkal foglalkozni, miközben ha kicsit hátrébb lépnénének a gonoszkodók és a nagy egészet látnák, talán nem kéne olyan dolgokra koncentrálni, mint éppen milyen kosztüm van az országos tisztifőorvoson.

Nézzük hát meg, hogy Müller Cecília miért is alkalmas arra, hogy nap mint nap tájékoztasson, valamint kezében tartson egy olyan kényes és veszélyes helyzetet, amivel még nem nézett szembe ez az ország és a világ.

Kezdjük ott, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezetője, a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs tagja, cum laude minősítéssel végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán 1984-ben, nem mellesleg pedig négy szakvizsgával (üzemorvostan, háziorvostan, közegészségtan-járványtan, megelőző orvostan és népegészségtan) rendelkezik.

Dunaújvárosban a Szent Pantaleon Kórház II. sz. Belgyógyászati osztályán volt kórházi orvos, a Mezőfalvi Mezőgazdasági Kombinátban üzemorvos, majd nagyvenyimi háziorvos (1991–1996), azután dunaújvárosi tisztifőorvos.

Talán kevesen tudják (vagy kevesen emlékeznek rá), de 2010-től néhány hónapon át a Közép-Dunántúli Régió tisztifőorvosaként irányította az ajkai vörösiszap-katasztrófa következményeinek elhárítását. A vörösiszap-katasztrófa elhárításában való részvételéért, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tisztifőorvosaként, dr. Faludi Gáborral, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal gyorsreagálási főosztályának vezetőjével együtt, 2011. október 4-én miniszteri elismerésben részesült.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője volt, majd kinevezték a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőjének és így országos tisztifőorvos lett.

Ami pedig már ismeretes: idén aktívan részt vesz a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs munkájában, így az országos tisztifőorvos ebben a tisztségében a járvány során a hivatalos sajtótájékoztatók egyik résztvevője lett, mindemellett pedig az Egészségfejlesztés című folyóirat kiadásért felelős szerkesztőségi tagja, 2009 óta pedig a nagyvenyimi Nagyboldogasszony Plébánia világi lelkipásztori munkatársa.

S ha mindez nem lenne elég, tiszteljük benne, hogy ő is családos ember, két gyermeke és három unokája van, férje háziorvosként dolgozik, Nagyvenyimben megbecsülik, tisztelik őket, a közösség aktív tagjai, akiket mindenki szeret. És Müller Cecília mindezek mellett áll ki nap nap után, hogy tájékoztasson minket. És nagy valószínűséggel, nem csak a sajtótájékoztatóról szól egy napja, sőt... Lehet, hogy szívesebben rejtené el a "nyuszi" húsvéti ajándékát unokáinak a kertben...

Mindezt a karrierutat végig tekintve a rosszindulatú, az internet arctalansága mögé bújó emberek talán már belátják, hogy amíg ők csak a negatívat látják meg, addig Müller Cecília  tapasztalatával, rátermettségével minden egyes nap helyt áll, és azon dolgozik, hogy a lehető legnormálisabban éljük túl ezt a nehéz időszakot.

Köszönet illeti érte, nem gúnyolódás.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/93168/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,Müller Cecília
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?