Blogolj!

Rudolf Péter – A hazai színjátszás megkerülhetetlen alakja

Az elmúlt hetekben még a járvány ellenére is zajlott az élet a hazai kultúra világában, melynek eredményeképpen Eszenyi Enikő távozott a Vígszínház éléről, helyét pedig – Karácsony főpolgármester „rendeleti úton történt” Facebook-posztja alapján – kollégája, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Rudolf Péter vette át, egyelőre másfél évre. Ennek apropóján úgy gondoltuk, hogy a héten egy kicsit közelebbről is megismerkedünk az új színházigazgatóval.

Rudolf Péter 1959. október 15-én született Budapesten. Édesanyja Galamb Éva drámapedagógus, édesapja Rudolf Ottó. Gyerekkorában Őrszentmiklóson, Vácdukán és Vácott nevelkedett, majd 14 éves korában ismét visszaköltözött a fővárosba.

A Móricz Zsigmond Gimnáziumban érettségizett, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán folytatta, ahol 1983-ban diplomázott Horvai István osztályában. Innen rögtön - 1998-ig - a Vígszínház társulatának tagja lett, majd következett 17 év „szabadúszás”, míg az elmúlt 5 évben a Centrál Színház oszlopos tagjaként láthatta a közönség.

Margitai Ági és Rudolf Péter a Szerencsés Dániel (1983) című filmben

Filmes karrierje a főiskolás évei alatt kezdődött, akkor forgatta ugyanis a Cha-Cha-Cha, a Barackvirág, a Szerencsés Dániel és a Jób lázadása című filmeket. A színház mellett azóta is folyamatosan játszik sorozatokban, tévéfilmekben és játékfilmekben, így olyan alkotásokban láthattuk, mint az Ember és árnyék, A fekete kolostor, a Fekete Péter, az Apa győz, a Hamvadó cigarettavég, a Csaó bambinó, az Egy szoknya, egy nadrág, a  Pillangók vagy az 1945.

2007 és 2011 között pedig a Beugró című szórakoztató televíziós műsor egyik főszereplője, motorja volt.

Rudolf Péter a színészet mellett a rendezésbe is belekóstolt: az első ilyen filmes projektje az Üvegtigris első része volt, amelyet Kapitány Ivánnal közösen rendezett. A nagysikerű vígjáték második és harmadik részét már egyedül jegyzi rendezőként. Természetesen mindhárom felvonásban ő alakította a főszereplő Lalit is.

Színházi rendezőként a Dühöngő ifjúság című darabbal debütált, ami szintén elég jól sikerült, ugyanis hosszú évekig ment a Pesti Színházban, Eszenyi Enikő és Kaszás Attila főszereplésével.

Természetesen arról sem szabad megfeledkezni, hogy jellegzetes hangját számtalan kasszasikerben hallhattuk, többek között ő kölcsönözte a hangját a Vissza a jövőbe trilógiában Marty McFly-nak.

Boldog családi életet él a szintén Kossuth-díjas feleségével, Nagy-Kálózy Eszterrel, akivel három gyermeket nevelnek közösen: Flórát (felesége előző házasságából), Olivért és Szonját.

Nagy-Kálózy Eszter a pletyka áldozata lenne?

Nekem eddig valahogy Nagy-Kálózy Eszter kívül esett a látókörömön. Legfeljebb annyit tudtam róla, hogy Rudolf Péter felesége. Meg hozzám is - mint, sajnos, annyi más emberhez - eljutott az az undorító és mélységesen elítélendő pletyka, hogy azért lett Kossuth-díjas, mert közeli kapcsolatban állt Orbán Viktorral.

Rudolf Péter munkásságát 1991-ben Jászai Mari-díjjal, 2002-ben Kiváló Művész elismeréssel, 2013-ban pedig Kossuth-díjjal jutalmazták. 2020-tól pedig ő váltja Eszenyi Enikőt a Vígszínház élén.

(Borító: librarius.hu, Fotó: kritikustomeg.org)

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/92476/pics/lead_800x600.jpeg
Nagy-Kálózy Eszter,rendező,Rudolf Péter,színész,színházigazgató
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?