2079 fertőzött, 63 halott
A járvány megjelenése óta összesen már 63 642-en fertőződtek meg. Az elmúlt huszonnégy órában 63 többségében idős, krónikus beteg halt meg, így az elhunytak száma 1535 főre emelkedett, 16 646-an pedig már meggyógyultak.
Blogolj!

Märcz Tamás – A szövetségi kapitány sikerének titka

Bara Arisztid

Siker. Ez a szó jellemző leginkább Märcz Tamás pályafutására. Legutóbbi sikere a mi sikerünk is, hiszen vezetésével a férfi vízilabda-válogatott Európa-bajnokságot nyert, ráadásul 21 év után. De tudunk-e sokkal többet a magyar víziladba-válogatott jelenlegi szövetségi kapitányáról, és arról, hogy vajon mi a sikerességének a titka?

A kicsi Tamás és a vallás

1974. július 17-én született Budapesten. Kiskorában vallásos nevelést kapott, annak ellenére, hogy az akkori politikai rendszerben ez nem volt annyira – hogy finoman fogalmazzak – trendi. Járt hittanra, sőt a nagymamájával templomba is, de végül mégsem lett belőle a klasszikus értelembe vett hívő ember. Ám ami szerinte a legfontosabb, az, hogy Isten közelségét mindig is érezte.

Mindig zene van a fejében

Gyerekkorában zongorázni tanult, majd később megtanult gitározni is. Mindig is szerette a zenét. A zenét illetően mindenevő; egy időben Coldplay-t és a Jamiroquai-t hallgatta megállás nélkül, de közben szereti a jazzt, sőt a komolyzenét is.

Manapság elektromos zongorán játszik, ám ezt leginkább fülhallgatóval teszi, mert a családban megoszlanak a vélemények a játéka élvezhetőségéről.

Magától értetődő volt, hogy vízilabdázó lesz, amire fel is tette az életét

A Központi Sportiskolába járt, és elég korán kiderült, hogy az átlagnál tehetségesebb. Akkoriban nem foglalkoztatta, hogy ez vajon kenyérkeresetre is elég lesz-e egyszer, mindenesetre már nagyon fiatalon, tizenhét évesen előszerződése volt a BVSC-hez. Ez ugyan csak aprópénzzel járt, de az is nagyon jól jött neki, mert édesanyja abban az időben már egyedül nevelte őt és nővérét. Aztán egyre tudatosabb lett.

„Tizenéves korom a játék öröme és a társaság tartott a vízilabdában, de mire 14-15 éves lettem, már egyre inkább az lebegett a szemem előtt, hogy válogatott és olimpiai bajnok legyek, és borzasztóan keményen, céltudatosan edzettem. Ekkor már lehetett mondani, hogy erre tettem fel mindent, néha még a tanulmányaimat is háttérbe szorítva.”

És a céltudatosság vitte előbbre és előbbre

Miután 1992-ben junior EB-t nyert és a következő évben junior világbajnok bronzérmes lett, a KSI-ből 1993-ban a BVSC-be igazolt. Velük sorozatban négyszer nyerte meg a magyar bajnokságot. Kétszer Magyar-kupagyőztes volt, 1995-ben pedig a KEK döntőjében is játszhatott.

1995-ben már a felnőtt válogatott tagja volt, sőt a bécsi Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert együttesnek, majd 1997-ben és 1999-ben is kontinensbajnok, 1998-ban pedig vébé ezüstérmes lett.

Pályafutásának legnagyobb sikerét a 2000-ben, Sydney-ben aratta, az olimpiai aranyéremmel.

Itália

Ezt követően Olaszországba szerződött, az RN Savonához. Ez sem véletlenül történt.

„Mielőtt külföldre szerződtem volna, sokszor álmodoztam az olasz életről. A hétköznapokról, amelyeket megismertünk Federico Fellini filmjeiből, a mediterrán életstílusról, a szabadságérzetről, ami árad az ottani emberekből és a tenger közelségéből. Hogy őszinte legyek, utóbbit hiányolom a legjobban Magyarországon. Ezért imádok a Duna mellett lakni, ezért kedvelem a Balatont, és ezért igyekeztem tengerre néző lakást szerezni magamnak, amikor Olaszországban éltem. Ami az embereket illeti, szerintem sok a hasonlóság. Mindkét országban szeretik a sportot, tisztelik a sportolókat...”

A 2001-es Európa-bajnokságon bronzérmes lett velük. 2005-ben olasz bajnokságot és LEN Kupát nyert. Ezt követően a Chiavarihoz igazolt egy szezonra. 2006-ban az Eger színeiben újra a magyar bajnokságban szerepelt és bronzérmes lett. 2007-ben visszatért Olaszországba, ahol a Nervi-ben szórta a gólokat. A következő szezont a Pro Recconál töltötte, amellyel bajnokságot nyert, és az Euroligában második lett. 2009-től a másodosztályú Acquachiara-hoz igazolt. Klubjával 2011-ben felkerült az első osztályba. 2012-ben az olimpiára készülő olasz válogatott tagja volt, de kimaradt az utolsó keretszűkítéskor.

A játékosból EDZŐ lett

2013-ban hazatért, ugyanis a BVSC-Zugló felnőtt férfi vízilabdacsapat vezetőedzője lett. Csapatát a hazai bajnokságban nemzetközi kupaszereplést érő helyre vezette, és egészen a negyeddöntőig menetelt az Euro-kupában.

„Az mindenképpen tudatos döntés volt, hogy feladtam a játékos-pályafutásomat és hazajöttem Olaszországból, elfogadtam a BVSC ajánlatát, hiszen kifejezetten jó lehetőségnek tartottam egy középcsapat kispadján még viszonylag fiatalon kezdeni a magyar élvonalban.”

Edzői kvalitásaira először Merész András, a női válogatott kapitánya figyelt fel, aki 2014 őszén másodedzőnek kérte fel. Egy év múlva a férfi válogatott szövetségi kapitányává nevezték ki.

Märcz Tamás vezetésével a magyar csapat a 2017-es hazai rendezésű világbajnokságon ezüst-, a 2018-as Világkupában arany-, és az idei Európa- bajnokságon is aranyérmes lett. Ez utóbbi győzelem nem mellesleg olimpiai kvótát jelentett Magyarországnak.

Märcz Tamás, a magyar válogatott szövetségi kapitánya ünnepel a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának döntőjében játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzés végén (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

Úgy érzem – és azt hiszem, hogy ezzel nem vagyok egyedül –, hogy bármi is lesz ez után, Märcz Tamás már így is méltó utóda Kemény Dénesnek és Benedek Tibornak. Titka nem más, mint a tudatosság, ami gyerekkora óta repíti egyre és előre. Mi meg csak továbbra is drukkolunk neki.

Leadkép: Polyák Attila, origo.hu

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/89775/pics/lead_800x600.jpg
Märcz Tamás,olimpiai bajnok,szövetségi kapitány,vízilabda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?