6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma itthon
Ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában és elhunyt 115 beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett.
Blogolj!

Ef Zámbó István – Az autodidakta művész

Bara Arisztid

Elképesztő hogy rohan az idő! Ef Zámbó István 70 éves lett. Mikor történt ez? Nemrég még a barátnőmet néztem, ahogy a Bizottságban sikítozik azoknak a híres és őrült undergroundos srácoknak, ma meg már őszbe borul a halántékuk.

Az eleven kisgyerek első képzőművészeti alkotása

Ef Zámbó István 1950. január 3-án született Salgótarjánban. Édesanyja tanítónő, édesapja pedig eredetileg pék volt, majd amikor a család – gyermekük születése után nyolc évvel – Szentendrére költözött, a tanácsnál lett sofőr, a rendszerváltás után meg maszek taxis.

A kis ef Zámbó nagyon eleven gyerek volt. Úgy kilenc éves korától két-három haverjával az volt a kedvenc szórakozásunk, hogy az éjszaka leple alatt meglógtak otthonról és belógtak mindenféle padlásokra, pincékbe. Soha sem emeltek el semmit, egyszerűen csak a kalandért tették.

Így jutottak be egyszer a szerb egyházi múzeum raktárába is, ötszáz éves ikonok, felbecsülhetetlen értékek közé. A kisfiúnak annyira tetszettek a veretes könyvek, ékszerek, aranyozott kegytárgyak, hogy többször visszamentek a cimborákkal.

„Elkezdtem régiséget gyártani, barnás csomagolópapírt mártogatós tollal teleírtam szerelmes verssel, persze nem voltam szerelmes, a széleit meggyújtottam, eloltottam, aztán elástam, locsolgattam, kivettem, lepucoltam, és felraktam a polcra, azzal az elégedettségérzéssel, hogy de jó kis régiségem van. Lényegében ez az első képzőművészeti alkotásom.”

Csak ne kelljen már gimnáziumba járni!

Szülei valószínűleg nem voltak feldobva az ötlettől, de ef Zámbó a második év végén otthagyta a ferencesrendi gimnáziumot, és elment nyomdásztanulónak Kecskemétre. Egyáltalán nem szeretett tanulni. El volt foglalva a saját dolgaival. A nyomdászat úgy jött, hogy oda lehetett soron kívül protekcióval bejutni. Tudta, hogy nyomdász soha nem lesz belőle, de úgy gondolta, hogy a gimnáziumi tanulásnál jobb lesz.

A Heroin és Lacáék

Kecskeméten játszott egy Heroin nevű zenekarban.

„Én akkor azt sem tudtam, mi a heroin, csak azt sejtettem, hogy valami kemény dolog lehet. Ezzel sokan lehettek így, különben abban az időben nem engedték volna kiplakátozni. Billentyűs voltam és szájharmonikás, Spencer Davistől, Little Richardtól játszottunk számokat. Utána a Rivershez hívtak, az volt a menő zenekar a térségben. Voltak bulijaink, ezeken ismerkedtem meg Lacáékkal. Kiderült, ő is fest.”

A legmenőbb kiállítás, amiről akkoriban mindenki beszélt

Ef Zámbó mutatta meg fe Lugossy Lászlóéknak a szentendrei várdomb falát, hogy lehetne ott kiállításokat csinálni. Ettől kezdve, tíz éven keresztül minden év október első vasárnapján rendeztek ott szabadtéri tárlatokat. Az első 1968-ban volt, azon négyen állítottak ki, a következő évben már hatvanan. Szájhagyomány útján olyan híre ment, amire egyáltalán nem számítottak.

Az autodidakta művész, mint alapító

Ef Zámbó István sohasem tanult semmilyen művészeti ágat, önmagát fejlesztette. A zenélésen és festészeten kívül még számos műfajban kipróbálta magát (szobrászat, grafika, költészet, performance, film, multimédia), ám igazán festeni szeretett a legjobban.

Magyarország egyik leghíresebb művészeti társaságának a Vajda Lajos Stúdiónak egyik alapítója.

„A hivatalos szervek mondták, alakuljunk valamilyen szakkörré, úgy már lehetne csinálni. Így lett a Vajda Lajos Stúdió. Nekünk kinyílt a csipánk, láttuk, hogy félnek tőlünk. Kérdeztük, nem lehetne-e, hogy kapunk egy helyiséget is. Így lett a pincegaléria. Királyok lettünk, még a fővárosi művészeknek sem volt saját galériájuk.”

Ám nem csak a Vajda Lajos Stúdióhoz fűződik a neve, hanem például a hazai alternatív rock zene kultikus zenekarának, a Bizottság együttesnek is alapítója. A Bizottságnak külön érdekessége, hogy annak ellenére is hatalmas sikere volt, hogy egyik tagja sem tudott zenélni.

„Nem-tudásunkból koncepciót gyártottunk. Például tudatosan olyan hangszerekhez nyúltunk, amelyekhez kicsit sem értettünk - én csellóztam, bár nem tudok csellózni, a Laca trombitált -, hogy így próbáljuk ki a szabadságnak azt a gátlástalan fokát, amit egy kisgyerek szokott átélni ötévesen.”

A Bizottság után visszatért a festéshez és a Bizottság előtti örömzenekarához, a Happy Dead Bandhez, amivel máig is játszanak.

Volt ám komoly, bejelentett munkája is!

1967 és 1969 között a kecskeméti Petőfi Nyomda kézi- és gépszedőjeként, 1969 és 1970 között az NDK-ban egy mezőgazdasági gépgyár présgépkezelőjeként, 1970-ben a szentendrei kemping éjjeliőreként, valamint 1971 és 1980 között a szentendrei Vízművek gépészeként is dolgozott.

Na de mégis, mit jelent az ef Zámbó és a fe Lugossy nevek előtt az "ef" és a "fe"?

„Olyan ez, mint a dr., csak nem jelent semmit. Fiatalkorunkban szerettünk azzal szórakozni, hogy művészi manifesztumokat fogalmaztunk meg, adott esetben illuminált állapotban. Nekem volt az edwinista kiáltványom, amely tizenhárom pontban fogalmazta meg, hogy el kell temetni a valóságot és hasonlókat. Ennek hatására vettem föl az E-t, három évig E. Zámbó Istvánként működtem. Laca pedig akkoriban festett olyan figurákat, amelyeket "flúgok"-nak nevezett. Mondtuk is, hogy Flúgosy Laca; nem mintha flúgos lenne, csak a figurák miatt. Ő is felvette a neve elé az F betűt. Aztán 1972-ben az az ötletem támadt, hogy adjuk oda a másiknak a betűnket. Lélekvérszerződésszerű dolog volt ez.”

Isten éltesse ef Zámbó Istvánt, egy letűnt kor egyik legmenőbb underground művészét, akinek művei ma már felbecsülhetetlen értéket képviselnek!

Forrás: origo.hu, 24.hu

Lead: gravisart.eu

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/88418/pics/lead_800x600.jpg
Bizottság,ef Zámbó István,festőművész,szobrász,zenész
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?