Blogolj!

Kozma „Pici” István – Az imádott óriás olimpiai bajnokunk és az emberek, akik betartják szavukat

Bara Arisztid

Olykor igazságtalan az élet, mert valakinek, aki igazán megérdemelné, túl kevés időt szán ezen a világon. Ilyen volt Kozma István is, a mindig vidám, szeretnivaló háromszoros világbajnok, kétszeres olimpiai bajnok, egyszeres Európa-bajnok magyar birkózóóriás.

A birkózás kosárlabdával indult

Kozma István – később becenevén Pici – 1939. november 27-én született Budapesten. A már gyerekkorában is feltűnően magas Kozma kosárlabdázónak készült. Nem is akárhogyan pattogatta a labdát: a Ganz-MÁVAG színeiben egyenesen az ifjúsági válogatottságig jutott.

Már elmúlt 17 éves, amikor – a legenda szerint – Keresztes Lajos, az 1928. évi amszterdami olimpia birkózóbajnoka rábeszélte arra, hogy sportpályafutását a birkózók között folytassa. A jó szemű tréner a Vajda Péter utcában szólította le a fiatalembert, aki megígérte, hogy másnap lemegy hozzá egy kicsit birkózni. Kozma István másnap a birkózóterem felé sem nézett, ám pechjére, harmadnap ismét találkozott Keresztes Lajossal, aki, se szó, se beszéd: rögtön lekevert neki egy hatalmasat.

„Az ember betartja a szavát

– harsogta dühösen a tréner.

Így történt, hogy Keresztes Lajos „erőteljes rábeszélésére” a magyar kosárlabdasport elveszített egy klasszis játékost, a birkózósport azonban nyert egy kétszeres olimpiai bajnok versenyzőt.

Nagyon hamar kiderült, hogy Picinek nem csak a termete, hanem a tehetsége is óriási ebben a sportágban is. Élete első birkózóversenyén, 1957-ben, megnyerte a nehézsúlyú ifjúsági országos bajnokságot, aztán, 1959-ben, már húsz évesen, a felnőttek között sem talált legyőzőre.

Mester és tanítványai: kimagaslik Kozma, jobboldalon: Keresztes Lajos / Fotó: Képes Sport, 1959/Arcanum

Sikerei

A 198 centi magas, 149 kilós Pici – nemzetközi szinten – a római olimpián mutatkozott be 1960-ban, itt legyőzte az amerikai Dale Lewist, az olasz Adelmo Bulgarellit és a lengyel Lucjan Sosnowskit, de kikapott a bolgár Radoszlav Kaszabovtól, és a negyedik helyen végzett.

A nehézsúlyú Kozma István Rádi Istvánnal és Pappal a vállán. A birkózó válogatott keret a római XVII. nyári olimpiai játékokra készül, 1960 / Fotó: MTI

Az 1961-es jokohamai vb-n már veretlenül zárt, és csak testsúlykülönbséggel szorult a szovjet Ivan Bogdan és a török Hamit Kaplan mögé. Egy évvel később, az egyesült államokbeli Toledóban világbajnoki címet szerzett, pedig a verseny előtt megroppant a térde, és pokoli kínok gyötörték meccsről meccsre. Az igazi szenvedést azonban ő okozta vetélytársainak, a szovjet Anatolij Roscsin - később legnagyobb vetélytársa - és a német Wilfried Dietrich sem tudott mit kezdeni rohamaival. Az 1963-as helsingborgi vb-n csupán ötödik lett, abban az évben időlegesen a válogatottól is eltanácsolták, mert állítólag túlságosan éreztette társaival testi fölényét, és több edzésről is elkésett.

Kozma Pici / Fotó: MTI

Az 1964-es tokiói olimpiára megváltozott a hozzáállása, de a nagy igyekezetben újra megsérült a térde, és az orvosok alig akarták elengedni. Ott aztán legyőzte a japán Szugijama Cuneharut, továbbá Kaplant, Dietrichet, a döntőben pedig Roscsin ellen döntetlent ért el, ami az aranyérmet jelentette.

"Amikor a bíró mindkét versenyző kezét felemelve kihirdette a döntetlen eredményt, Zsivótzky Gyula kalapácsvető, Varjú Vilmos súlylökő, Eckschmidt Sándor kalapácsvető és a birkózók berohantak a szőnyegre, hogy Kozmát a magasba dobálják. Ez azonban még ennyi erős embernek sem sikerült"

- kiabálta a viadalt közvetítő kommentátor.

Kozma Pici újra a dobogó tetején. Minszk 1967 / Fotó: MTI

Négy év múlva, a mexikói olimpián ismét sérülés hátráltatta: rácsapódott a kezére az autóbusz ajtaja, a begyulladt részt műteni kellett, ráadásul a térde is cipó nagyságúra dagadt, mire a szőnyegre lépett. A szakvezetés féltette is, de rajta egy pillanatra sem látszott a fájdalom. Legyőzte a román Constantin Busoit, a japán Iszagoi Jorihidét, a finn Raymond Uytterhäghát és a bolgár Sztefan Petrovot, a döntőben pedig ismét Roscsinnal megküzdve lett aranyérmes. A mai napig ő az egyetlen magyar birkózó, aki két ötkarikás elsőségre volt képes.

A baleset

Az 1969-es idényt sérülések miatt kihagyta, edzői tanulmányaira összpontosított a Testnevelési Főiskolán. A következő évben elkezdte az olimpiai felkészülést, a Felszabadulási emlékversenyt megfázása miatt mégis kihagyta. A verseny után, 1970. április 4-én, hazavitte autóján kedves mesterét, az őt felfedező Keresztes Lajost. Aztán újra útnak indult, a Ruttkai Éva–Latinovits Zoltán színészházaspár vendége lett volna (Ruttkai Éva legendás húslevesére) legjobb barátjával, a Budapestre látogató Roscsinnal. Ám oda sohasem érkezett meg: autója az Alkotmány utca–Honvéd utca kereszteződésében karambolozott egy 15-ös autóbusszal.

Maga feszítette ki az autó ajtaját, majd elvesztette eszméletét. Az erőfeszítéstől és az összeütközéstől tíz bordája eltörött, és súlyosan megsérült a veséje is. A műtét közben derült ki, hogy valójában mindig is csak egy veséje működött.

Pici olyan nagy volt, hogy az Országos Traumatológiai Intézetbe birkózóbarátai bevitték a saját ágyát, mert nem fért el a kórházin. Sajnos azonban nem lábadozhatott sokáig az ágyában. Még öt napig küzdött legendásan erős szervezete, 1970. április 9-én örökké elment…

Így emlékezünk rá

A müncheni olimpián, a Messegelände nevű sportcsarnokban, nehézsúlyban, egy örökifjú orosz fiatalember, Anatolij Roscsin állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A negyven éves klasszis sportoló, győzelme után, első nyilatkozatában, első és egyetlen olimpiai aranyérmét Kozma István emlékének ajánlotta. Mikor megkérdezték, miért tett ilyet, csak annyit felelt:

Az ember betartja a szavát!

A kétszeres olimpiai, háromszoros világ- és Európa-bajnok, tizennégyszeres magyar bajnok Kozmát nem csupán sportemberként tartották nagyra versenyzőtársai, hanem az örökké vidám, mókára és segítségnyújtásra egyként kész barátot is tisztelték benne.

A modern birkózás egyik előfutáraként tartják számon, bekerült a sportág nemzetközi Hírességek Csarnokába is.

Tiszteletére alapítványt és ifjúsági emlékversenyt hoztak létre. 2018-ban Csepelen letették a Kozma István Birkózó Akadémia alapkövét, és az Új Köztemetőben felavatták új síremlékét.

Nagyon sajnálom, hogy én már nem ismerhettem.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/87093/pics/lead_800x600.jpg
birkózó,Kozma István,olimpiai bajnok,Pici
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?