Blogolj!

Kovács Kati – Minden idők legsikeresebb magyar énekesnője

Bara Arisztid

Hihetetlen, de Kovács Kati a múlt héten ünnepelte 75-dik születésnapját. Amit a hangján kívül a legjobban szeretek benne, hogy ennyi idő és siker után is ugyanaz a kedves, természetes, minden allűröktől mentes egri lány maradt.   Ezt már csak onnan is tudom, hogy néhány éve összefutottam vele egy boltban, ahol – már nem is emlékszem miről, de – váltottunk néhány szót. Azóta még jobban tisztelem és szeretem.

Mikor is kezdődött az egri lány története?

Kovács Kati 1944. október 25-én született a Heves megyei Verpeléten, de első húsz évében Egerben élt. Édesapja teherautósofőr volt, aki viszont nem sokáig nevelte őt, mert elvált Kati édesanyjától. Így történt, hogy Kovács Katit és két testvérét édesanyjuk nevelte fel.

Iskolás korában verekedős, vagány lány volt, ezért "Dinamit Kati”-nak becézték. Csak középiskolás korában kezdett ismerkedni a zenével, amikor a gimnázium amatőr zenekarával Little Richard-dalokat énekelt. Mivel akkoriban főleg a jazz érdekelte, ezért otthon Ella Fitzgerald előadásmódját próbálta utánozni, de szívesen hallgatta Maria Callast, vagy Louis Armstrongot is.

Ki mit tud?

1962-ben jelentkezett először a Ki mit tud?-ra, de már az első rostán kibukott, az indoklás szerint: „amit ő csinál, az nem éneklés, hanem inkább ordibálás”. El tudom képzelni, hogy mennyire maga alatt lehetett. Édesanyja azonban nem hagyta annyiban, és az 1965-ös versenyre a lánya tudtán kívül benevezte őt. Első lett. Egycsapásra ismertté vált Magyarországon.

Kovács Kati a 60-as évek közepén / Fotó:  Mária Novák - Tamás Majoros Fuji Foto Centrum Eger

Ez a győzelem egész életét meghatározta, hiszen bármerre járt az országban mindenütt felismerték, szeretettel fogadták, hallatlan népszerűségre tett szert, amely joggal a mai napig is tart.

A sikerszéria tovább folytatódott

1966-ban egy újabb megmérettetés következett. Előadóművészi tehetségét mi sem igazolta jobban, mint az, hogy a magyar táncdalfesztiválok történetének első győztese lett, "Nem leszek a játékszered" c. óriási sikert arató dalával.

Ezt követően még kétszer lett első helyezett, tehát összesen háromszor, ami a nők közül egyedül neki sikerült. 1972-ben az " Add már, Uram, az esőt!" c. dallal végzett az élen, amely ismét nagy feltűnést keltett, majd 1981-ben az "Újra otthon" c. számmal vitte el a pálmát.

Rengeteg sláger kötődik nevéhez, amelyek mind a vele egykorú "tinédzserek", mind a mai fiatalok körében ismertek. Repertoárját, amely több, mint 500 dalból áll, sokan keresik, éneklik, újítják fel, ami számára fontos szakmai elismerést jelent.

Nem csak a zene játszott életében meghatározó szerepet

Különleges színfoltot hozott életébe az a korszak, amikor - hosszas rábeszélés után - filmszerepet vállalt az Ünnepnapok c. filmben, 1967 -ben. Ezt követően tehetségét, még számtalanszor volt alkalma bizonyítani a filmvásznon.

Pályája elején sok bíztató szót kapott olyan szeretett kollégáktól, mint Törőcsik Mari, Ruttkai Éva, Máthé Erzsi, Latinovits Zoltán, Pécsi Sándor vagy Agárdi Gábor. Ők segítették színésszé válni az énekesnőként ismert művésznőt. Jó munkát végeztek, ugyanis az Eltávozott nap és a Fejlövés című filmekben nyújtott alakításaiért 1968-ban megkapta az év legjobb női főszereplőjének járó díjat.

Még a műsorvezetésbe is belekóstolt, Haumann Péter színművésszel két éven keresztül (2001-2002) vezette a Slágertévé című műsort, amelyben nagy lelkesedéssel és szeretettel szórakoztatta a slágerkedvelőket.

Dalszövegíróként is elismert. Egyik legismertebb dalszövege egy híres filmdal, melynek az előadója is egyben, óriási sláger lett itthon és a határon túli magyarok körében, a Vangelis1492 (Paradicsom meghódítása), Vangelis zenéjével. A dalhoz és a szöveghez a zeneszerző levélben gratulált az énekesnőnek.

Mégis szólóénekes maradt

Pályafutása során szólóénekes maradt, pedig szeret közösségekhez tartozni. A Hofi-Koós-Expressz formációval és az Universal együttessel tíz-tíz évig dolgozott együtt, valamint Demjén Ferenc csapatával a V' Moto-Rock zenekarral is hosszú munkakapcsolatban állt. Együtt koncertezett még a legendás Illés, Metro, Omega zenekarokkal is. Szerencsésnek tartja magát, mert a korábban említetteken kívül olyan kiváló zenészekkel, szövegírókkal dolgozhatott együtt, mint Presser Gábor, Szörényi Levente, Koncz Tibor, Lerch István, Adamis Anna, Szenes Iván, Sztevanovity Dusán.

Bródy János, Szörényi Levente és Kovács Kati 1978-ban / Fotó: Fortepan, Urbán Tamás

Fergeteges külföldi sikerek

Kovács Kati bejárta az egész világot, kivételes hangjával számos nemzetközi versenyen kápráztatta el a közönséget, hírnevet szerezve apró országunknak.

Nemzetközi Táncdalfesztivál (Drezden) győztese lett 1972 -ben, majd ugyanabban az évben megnyerte a Country Dalok Fesztiválját (Castlebar, Írország). Az írországi verseny az Eurovíziós dalfesztivál elődje volt! Katit a legnépszerűbb külföldi énekesnek választották az NDK-ban 1974-ben, valamint az év sztárjának Angliában (Music Week).

Németországban, Lengyelországban, Bulgáriában annyira népszerű volt, hogy külön tv-show-t rendeztek vele.

Hazai elismerései

Magas színvonalú zenei munkásságát több alkalommal itthon is elismerték. Hatszor kapta meg a Magyar Rádió és Televízió nívódíját, öt alkalommal tartották a legjobb előadónak. 1980-ban SZOT díjat, majd 1986-ban Liszt Ferenc-díjat kapott. 1994-ben művészi pályája elismeréseként A Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje kitüntetést vehette át a Parlamentben. A magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységét 2006-ban az Artisjus Zenei Alapítvány életműdíjjal jutalmazta. 2011 óta Budapest díszpolgára.

Magánélete dióhéjban

Többször házasodott, jelenlegi párjával több, mint húsz éve élnek együtt boldogságban. A tökéletesnek látszó életre azonban egy sötét árnyék vetül: a művésznőnek nem adatott meg, hogy gyereke lehessen, pedig húsz éven keresztül, folyamatosan próbálkozott. Ez a mai napig megviseli.

Úgy szeretném meghálálni

A Hit Rádióban egy interjú alkalmával megkérdezték tőle, hogy ha az utca emberét megkérdeznénk Kovács Katiról, akkor milyen válasznak, reakciónak örülne? Erre azt válaszolta:

„Nem tudom. Azt hiszem, mindennek örülnék. Egy alkalommal kerestük a művelődési házat egy kisvárosban. Fiatal tinédzserekbe botlottunk, felnyírt hajuk volt, és lehettek vagy tízen, fiúk, lányok. Megláttak, egymásba kapaszkodtak, és elénekelték nekem az Úgy szeretném meghálálni dalomat. Óriási bóknak veszem, mikor azt mondják: „A te dalaidon nőttem fel.” Ez azt mutatja számomra, hogy ott vagyok az emberek életében, mindennapjaikban, és így családtag is vagyok. Ennél nagyszerűbb dolgot nem is kívánhatok magamnak.”

Isten éltesse még sokáig a művésznőt!

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/85411/pics/lead_800x600.png
énekesnő,Kovács Kati
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?