Blogolj!

Dr. Csókay András – A világhírű idegsebész, akinek semmi sem lehetetlen

A világsajtóban is rengeteget cikkeztek a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztásáról. A lehetetlennek tűnő műtétsorozatot rendkívül elhivatott, és nem utolsó sorban – zseniális magyar orvosok végezték. A végső szétválasztás idegsebészeti csapatát Dr. Csókay András a Honvédkórház Idegsebészeti Osztályának vezető főorvosa vezette.

Valójában nem is orvosnak készült

Csókay András idegsebész, agykutató 1956. február ­16–án született Budapesten. A Budapesti Műszaki Egyetemen építőmérnöki diplomát szerzett. Azonban néhány év elteltével úgy gondolta, hogy a hivatása inkább a gyógyításban van. Felvételizett, és elsőre fel is vették a Semmelweis Orvosi Egyetemre, ahol 1989-ben orvosi diplomát szerzett, majd 1994-ben idegsebész szakvizsgát tett.

Pályafutása dióhéjban

Az Országos Idegsebészeti Intézet munkatársaként kezdett el dolgozni. Innen került az Országos Baleseti Intézetbe, majd következett öt év Szombathelyen a Markusovszky kórház Idegsebészeti osztályán. 2007-ben visszaköltözött Budapestre és 2009-ig a Szent János kórház Idegsebészeti osztályán vállalt munkát. 2010-től a Miskolc Megyei kórház Idegsebészetén dolgozott.

2013. augusztus elsejétől a Honvéd kórházban folytatta pályafutását, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ idegsebészeti osztályának vezető főorvosaként.

Kutatásainak eredményei szakmai tekintélyt és elismerést hoztak az egész világban

Dr. Csókay Andrást 1998-ban tette ismertté az általa kifejlesztett éralagút-technika, amely egy új módszer a súlyos traumás agyduzzadás kezelésére, egy új fejlesztés a koponya-térnyerési technikák műtéti megoldásaira. Az éralagút-technika lényege, hogy a koponyatető eltávolítása után az ereket egy alagúttal védik meg az elzáródástól.

Szabadidejében a legszegényebbeken segít

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt 2002-ben alapította dr. Pataki Gergely plasztikai sebésszel. Tevékenységi körünkbe azon személyek védelme és segítése tartozik, akik egészségi állapotuknál vagy gazdasági helyzetüknél fogva keveset, vagy semmit sem tudnak tenni önmaguk védelmében és érdekeik érvényesítésére.

Ennek a célnak az érdekében ingyen műtéteket végeznek itthon és külföldön, összehangolják az intézményekben a gyógyítással összefüggő szakmai egyeztetéseket, oktatást szerveznek, valamint orvosi műszerek, speciális kórházi bútorok, rehabilitációs eszközök beszerzésében nyújtanak segítséget.

A külföldi missziókban a legnagyobb orvoshiány és szegénység által sújtott vidékekre utaznak speciális műtéteket végezni.

„Azoknak kell segíteni, akik a legnagyobb bajban vannak, és a legkisebb az esélyük a gyógyulásra. Az egészségügyi szükségletek végtelenek, mindig lehet egy kicsit javítani az életminőségen. Alapítványunk ebből a végtelenből azt a szeletet célozza, ahol kis pénzből a legnagyobb nyereség érhető el, a pénz a legjobban hasznosul. A Bangladesben és Nigériában alapított missziók ezt a célt szolgálják.”

- szerepel az alapítvány honlapján.

2018. Nigéria. Egy kislány, akit kisagyi-agytörzsi tumorral operáltak, már hónapok óta nem szólt egy szót sem. A műtét után nemsokára az anyukáját hívta, és azt mondta, hogy orvos szeretne lenni

Kisfia halála utat mutatott a mély és megkérdőjelezhetetlen hithez

„Katolikus neveltetésben részesültem, ám 16 évesen elhagytam a hitemet. Vallásos maradtam persze, de a magam módján. Amolyan „talicskaistenem” volt: én akartam irányítani. Belefért mindent: a hűtlenség, a kicsapongás. Krisztusi koromban nemhogy őt követtem volna, de megjártam minden mélységet, és nem éreztem jól magam benne.

Elkezdtem a gyermekkorom templomait végiglátogatni. És egyszer csak, mint egy villámcsapás, jött egy felismerés arról, hogy hol is van a helyem. Otthagytam a „tékozló fiú” disznóólját, amit magam hoztam létre, és visszatértem. A feleségemhez, a gyerekeimhez, és Istenhez. A legkisebb büntetést kaptam, az elvesztegetett időt: az élettől, mert Isten nem büntet.

Később aztán, amikor ártatlanul hatalmas veszteség ért, még jobban elmélyült a hitem.”

Ezzel fia halálára célzott. Azon a napon volt Marci születésnapja. A keresztszülei mentek hozzájuk vendégségbe, és amikor megérkeztek, keresni kezdték őt. Azt hitték, elbújt.

"Kimenve az udvarra láttam, hogy a régi medencében feküdt. Csak húszcentis víz volt benne, a téliesítés miatt. Valószínűleg kapott egy epilepsziás rohamot, és beleszédült. Félórával előtte még megöleltem őt.

Az emberek azt mondják, el kell gyászolni a halottakat. Marci azonban, úgy érzem, a mai napig itt van velem, ugyanabban az öröklétben vagyunk, amiről Krisztus beszél az Evangéliumban. Csak épp fizikailag nem látom, és nem tudom megölelni őt. Még. Mert egyszer, a hitem szerint erre is sor kerül majd.

A halála meghatározta a további életem. Elveszítettem a legkedvesebbet, de a tragédia drámává szelídült, a szenvedő Krisztussal, ahol a katarzist lelki emelkedés követi, így nincs félelem, szomorúság. Ezt közvetítem az embereknek. A Szűzanya is nagyon sokat segít, és persze a feleségem, a családom. Nem is akarok semmit, csak teszem a dolgom, és Teréz anya szavaival élve: „hagyom, hogy ceruza legyek Isten kezében”. Ez a boldogság.”

 A nagy ötletei mind imában jönnek

“Ki kell hangsúlyoznom az ima hatását, sajnos lehet, hogy sokan megmosolyognak. Az imában az ember nemcsak a hit igazságát keresi, hanem a saját tudományának, munkájának, életének az igazságait is. Nekem az összes sebészi ötlet, amiből aztán lett jó eredmény a betegeim számára, nemzetközi, világi siker, az nekem mind imában jött meg.”

Minden elismerésem a doktor úrnak. Csodálom elméjét, elhivatottságát, hitét és tetterejét egyaránt. Még sok-sok boldog és hálás mosolyt kívánok neki, mert az a legtöbb, amit egy orvos valaha is kaphat!

Forrás: cselekves.org, wikipedia, blikk.hu

Leadkép: Wikipédia/Thaler Tamas

1
https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/84029/pics/lead_800x600.jpg
bangladesi sziámi ikrek,Dr. Csókay András,idegsebész,orvosmissziók
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-09-29 11:12:42
A MAGYAROK ISTENE KÖVESSE, ÉS ŐRIZZE A PROFESSZOR ÚR MINDEN LÉPÉSÉT !
Minden jót, jó egészséget, és további sikereket kívánok a Csókay úrnak !
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?