Blogolj!

Lőrincz Tamás – Egy világbajnok, akinek a sport mellett a családja a mindene

Bara Arisztid

Lőrincz Tamás aranyérmet nyert kedden a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, ami azt jelenti, hogy már biztos helye van a tokiói olimpián. Lőrincz Tamás eredménylistája elképesztő! Birkózó-világklasszisunk már 2006-ban, huszadik születésnapja előtt Európa-bajnok lett, azóta gyűjti elképesztő sikereit. Ám amit a legjobban szeretek benne, hogy eredményei ellenére – sok, sokkal kevesebb sikert elért sportolóval szemben – mennyire a szerény és emberi tudott maradni.

A mostani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság előtt háromszor nyert Európa-bajnokságot (mellette még négy érem), kétszer volt világbajnoki ezüst-, egyszer bronzérmes, és a 2012-es londoni olimpián is csak a döntőben kapott ki. Hazai pályán, Magyarországon tavaly nem jött össze a vb-győzelem, mert az utolsó meccsén vereséget szenvedett, de most kárpótolta az élet: fantasztikus teljesítménnyel nyerte meg pályafutása első világbajnoki aranyát.

De honnan is indult ez a kivételes magyar sportoló?

Lőrincz Tamás, becenevén Szöcsi 1986. december 20-án született Cegléden. Roppant eleven gyerek volt, ezért szülei úgy gondolták, hogy jobb, ha egy edzőteremben vezeti le a rengeteg energiáját. Így került hét évesen a birkózók közé, ahol a terembe belépve azonnal szerelmese lett a sportágnak.

A szerelem rengeteg gyümölcsöt termett a tehetséges és elszánt fiúnak

Az első komolyabb helyezést, a 7-ik helyet a 2002-es a kadett Eb-n aratta, a 46 kg-os súlycsoportban. Egy év múlva már a negyedik volt ugyanebben a korosztályban a kontinensvidalon, immáron az 50 kg-os súlycsoportban.

2004-ben hatodik lett a felnőtt országos bajnokságon. A 2005-ös a junior vb-n tizedik végzett. 2005-ben és 2006-ban lett ezüst- majd aranyérmes a kötöttfogású ob-n.

2006-ban, 19 évesen a magyar birkózósport legfiatalabb Európa-bajnokaként ünnepelhettük a 66 kg-os súlycsoportban. A junior Eb-n majd a junior vb-n egyaránt harmadik lett.

A 2007-es vb-n ötödik helyet hozta el, ezzel olimpiai kvótát szerzett. 2008-ban ezüstérmes volt a csapat-világkupán. Az Eb-n és az olimpián is nyolcadik helyen végzett.

2009-es világbajnokságon ötödik, a következő évben az Európa-bajnokságon bronzérmes, a vb-n ötödik lett. 2011-ben Európa-bajnoki bronzérmes lett. A világbajnokságon az ötödik helyen végzett. 2012 áprilisában a kínai kvalifikációs viadalon szerzett olimpiai indulási lehetőséget, amivel élt is: augusztusban Londonban ezüstérmet nyert.

2013 márciusában megnyerte az Európa-bajnokságot.

2014-ben 71 kilogrammos súlycsoportban is Európa-bajnokságot nyert.

2014-ben egyetemi birkózó-világbajnokságot, a világbajnokságon pedig bronzérmet nyert. 2015-ben az isztambuli nemzetközi kötöttfogású birkózói viadalon aranyat nyert.

2016 áprilisában a nagybacskereki kvalifikációs versenyen kivívta az olimpiai indulás jogát. A riói olimpián a selejtezőben kikapott a dél-koreai Rju Han Szutól és búcsúzott a további küzdelmektől és a 66 kg-os súlycsoporttól is.

"Egy korszak lezárult. Nem így szerettem volna búcsúzni a 66 kilótól, de sajnos ez így alakult. Szeretném megköszönni az edzőpartnereknek, az edzőknek, és mindenkinek, aki segítette a felkészülésünket, és köszönet a rengeteg bíztató szóért és szeretetért, amit az elmúlt napokban kaptunk"

- nyilatkozta akkor Szöcsi.

Az 2017-es újvidéki és a 2018-as, Kaszpijszkban rendezett Európa-bajnokságon már új súlycsoportjában szerzett bronzérmet. A 2017-es birkózó-világbajnokságon is bronzérmet szerzett, azonban Alekszandr Csehirkin később fennakadt a doppingvizsgálaton, így Lőrincz utólag ezüstérmes lett.

A budapesti 2018-as birkózó-világbajnokságon 77 kilogrammban a döntőben a négy hónapos eltiltást követően újra versenyző Cserhikin volt az ellenfele, 3–1-re az orosz nyerte a mérkőzést, Lőrincz ezüstérmes sportoló.

Mindeközben a tanulást sem hanyagolta el, a Testnevelési Egyetemen sportszervezőként diplomázott.

2019 júniusában bronzérmes lett a minszki Európa játékokon. És, mint azt a bevezetőben is írtam, végre megszerezte a világbajnoki címet.

A családjáért küzdött

Teljesítette feleségének tett ígéretét, hogy világbajnoki címmel tér haza Kazahsztánból.

A ceglédi sportoló rendkívül nehéz évet zárt le ezzel az óriási sikerrel. Az elmúlt időszakban rengeteg sérülés, probléma hátráltatta felkészülését, ráadásul családapaként nehezebb szívvel is utazik el egy-egy edzőtáborba, versenyre.

„Otthon van a gyönyörű kislányom és a feleségem, aki a második gyermekünkkel várandós. Nagyon nehéz már lehúzni a bőröndöt az edzőtáborba, de a feleségem mindig mellettem áll, és erőn felül teljesít. Ennyivel tartozom neki, hogy világbajnok leszek”

– mondta még a döntőbe jutás után az olimpiai ezüstérmes, aki teljesítette ígéretét, 32 évesen felért a csúcsra.

Megérte a szenvedés, a sok lemondás a Lőrincz család részéről, Tamás felért a csúcsra / Fotó: Facebook

Főbb díjai, elismerései

2006-ban az év utánpótláskorú sportolója, ugyan ebben az évben, majd 2012-ben és 2013-ban is az év magyar birkózója lett. 2007-ben Junior Prima díjat kapott, míg 2012-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.

Én már nagyon várom a tokiói olimpiát, már csak azért is, hogy drukkolhassak Szöcsinek. Hajrá magyarok!

Leadfotó: MOB/Szalmás Péter

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/83826/pics/lead_800x600.jpg
birkózó,Lőrincz Tamás,világbajnok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?