6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma itthon
Ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában és elhunyt 115 beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett.
Blogolj!

Kertész Mihály - Aki nem félt beszólogatni Hollywood elkényeztetett sztárjainak

Bara Arisztid

A Nyugatinál találkoztam egy plakáttal, ami szó szerint megszólított. Kertész Mihály, azaz Curtiz, Oscar-díjas magyar filmrendező castingolja az arra járó embereket. Az apropó, hogy hamarosan bemutatják a róla készült filmet. Innen jött az ötlet, hogy most ő legyen a heti jó arc. Azt viszont döntsd el te, hogy valóban jó arc volt-e!

Na de mielőtt elmélyülnél Kertész Mihály életében, tisztázzuk, hogy lehetséges az, hogy egy ma már nem élő ember castingolja a ma élőket. Gondolom, mondanom sem kell, hogy nem egy hagyományos plakátról beszélünk, hanem egy egyediről, amibe be van építve egy monitor, és onnan szól hozzánk a mester. Rá kell állni az interaktív plakáttal szemben egy pontra és máris indul is a casting, olyan igazi Kertész Mihály stílusban...

17 évesen elszökött otthonról, hogy azt csinálhassa, amit ő akar

Budapesten a Gyár utca 12. szám alatt született 1886. december 25-én, Kaminer Manó néven. Édesapja a galíciai Deliatinból bevándorolt kereskedő volt, anyja nagyváradi zsidó családból származott. Sokgyermekes családban született, heten voltak testvérek.

17 éves (1903) korában elszökött otthonról egy cirkusszal, majd színésznek tanult. 1905-ben a nevét Kertész Mihályra változtatta.

Színészből filmrendező

A Színiakadémián 1906-ban szerzett diplomát, tehát pályáját színházi színészként kezdte. Pécsen, majd Szegeden is dolgozott. Ám hamarosan felkeltette érdeklődését a film.

1912-ben ő volt az első egész műsort betöltő magyar játékfilm a Ma és holnap rendezője.

1913-ban dániai tanulmányútra ment, hogy rendezői tapasztalatait gyarapítsa. A Nordisk filmgyárban August Blom mellett asszisztenskedett az Atlantis forgatásakor s a film egy fontos szerepét is ő játszotta.

1914-ben tért vissza Magyarországra, s ezt az évet Janovics kolozsvári stúdiójában töltötte. 1915-től 1919-ig Budapesten dolgozott a Kino-Riport, a Phönix és a Semper fimgyárakban. Magyarországi pályája során mintegy 40 játékfilmet, jónéhány filmszkeccset és rövidfilmet rendezett.

Egy „kis” kitérő Ausztriába

Az első világháborúban magyar katonaként szolgált, majd a magyarországi Tanácsköztársaság idején Ausztriába költözött. Az Ausztriában és Németországban készített filmjei közül a leghíresebb a Szodoma és Gomora (1922).

Ő volt az egyik legnagyobb presztízsű magyar filmrendező a tízes években, Váczi Dezső a Mozihétben a következőképpen ír róla:

"Kertész Mihály, a legelső magyar filmrendező, aki fáradságos, küzdelmes munkával, de sohasem csüggedő munkaerővel és ambícióval dolgozott, korrigálta, fejlesztette önmagát, tanult, örült, ha valami szépet, újat, kedveset, finomat, ötleteset csinált. A Phönix-filmek külső képe, első benyomása, a színészek megválogatása, játék vezetése, instruálása, az interiőrök és plein-airek megválasztása, általában: minden apró kis részlet, ami összefügg a filmrendezés sokoldalú és nehéz munkájával: az Kertész Mihály tudását, ötletét, szakavatott kezét dicséri.”

1926-ban a Hollywoodba szerződött, és 1927-től a Warner Bross állandó munkatársa lett.

Kertész Mihály 1926 májusában, Amerikába indulásakor / Fotó: MNF

Michael Curtiz néven a harmincas és negyvenes évek egyik legsikeresebb amerikai rendezője volt. Több mint száz film fűződik a nevéhez, köztük az egyetemes filmtörténet egyik legszebb háborús melodrámája, a Casablanca, amely 1943-ban elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar díjat.

Rettentően nehéz természete volt

Sorban elhagyták a színészei, de természetesen mindig jöttek a helyükre újak, hiszen mindenki szívesen dolgozott a zsenivel.

Gátlástalan volt. Számára a színészek, a statiszták, a stábtagok biodíszletek és használati tárgyak voltak és ezt rendszeresen hangoztatta is. Sohasem kért, hanem parancsolt, és nem ismerte a pszichológiai hadviselés fogalmát, az elképzeléseit inkább erőszakkal valósította meg. Bár valószínű, hogy ennek a bizonyítási vágy mellett az a feszített munkatempó is oka lehetett, ami annak idején Hollywoodot jellemezte, de az is biztos, hogy Kertész élvezte a hatalmat, élvezte, hogy uralkodhat az emberek fölött, hogy parancsolgathat nekik. Szeretett zsarnok lenni, szerette, hogy  minden úgy van, ahogy ő szeretné.

Nagyon nagy vitákat, veszekedéseket kavart, amely olykor még a tettlegességig is fajult. Errol Flynnel – akivel többek között a Robin Hood-ot is együtt forgatták – összeverekedtek az utolsó közös munkájuk végén. Flynn akkorra már óriási sztár volt, Kertész pedig minősíthetetlen hangnemben beszélt vele.

Errol Flynn és Kertész Mihály a Halálfejes lobogó (1935) forgatásán / Kertész Mihály 12 filmet forgatott Errol Flynnel, aki a Warner Bros. egyik legnagyobb sztárja volt / Fotó: MNF

Elképesztő figura lehetett: egy erős akcentussal beszélő, összeférhetetlen európai zseni, aki nem félt beszólogatni Hollywood elkényeztetett sztárjainak, akit nem érdekeltek a társadalmi rangok és az elvárások.

Magánélete

Legendák keringenek arról, hogy szerette a jólétet és szerette, vagy inkább szerette uralni a nőket. Már a harmadik feleségével élt együtt, de a fiatal színésznők számára még mindig a „szereposztó dívány” jelentette Kertésznél a belépőt.

Háromszor nősült. Első felesége 1918 és 1923 között korai filmjeinek sztárja, Kovács Ilonka (Lucy Doraine) színésznő volt, akitől lánya, Katalin (Kitty, Katharina Kertesz) született. Második felesége 1925 és 1926 között Lili Damita színésznő, a harmadik 1929-től haláláig Bess Meredyth forgatókönyvíró volt.

Kertész Mihály kislányával, Kittyvel, és fivérével, Daviddel (Dezső) / Fotó: MNF

Többször is hazalátogatott, először 1931 nyarán, amikor a Hunnia Filmgyárban, éppen a Hyppolit, a lakáj című nagy sikerű filmet forgatták.

Kertész Mihály 1931-es budapesti látogatása  A huszártisztek mellett Kertész Gábor és Kertész Mihály / Fotó: MNF

1962. április 10-én hunyt el Hollywoodban.

Curtiz zseniális rendező volt, nagyon sok személyiségbeli hibával, de épp ettől érdekes az élete.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/83350/pics/lead_800x600.jpg
Casablanka,filmrendező,Hollywood,Kertész Mihály,Michael Curtiz,Oscar-díj
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?