Blogolj!

Szaxi Maxi – Az egykor ünnepelt sztár életútja

Bara Arisztid

Nemrég érkezett a hír, hogy Fekete Gyula Brúnó, a mindenki által csak Szaxi Maxinak hívott szaxofonos örök álomra hajtotta a fejét. De ki volt ő valójában, aki több millió embert szórakoztatott egész életében?

Már születésekor a zenébe csöppent

Fekete Gyula Brúnó zenészcsaládba született Budapesten, 1951. augusztus 26-án. Apja a Stúdió 11-ben baritonszaxofonozott, édesanyja pedig szimfonikus zenekarban volt hegedűs. A szülői nyomás nála sem maradt el; egyszerre kellet zongorán és hegedűn tanulnia. Nem is ezek lettek a kedvenc hangszeri, szíve a szaxofont választotta.

Az első sikerek a Hungáriával érkeztek

1965-től a One Generation zenekarban kezdett játszani, majd amikor 1968-ban megismerte Várkonyi Mátyást, megalakították a Zé-gé együttest, ahol két évig zenélt.

1971-ben a Láng Művelődési Házban találkozott először az akkor még beatzenét játszó Hungária együttes vezetőjével, Fenyő Miklóssal. Ekkor megegyeztek, hogy egy ideig együtt fognak zenélni. Tagsága idején egy kislemezük jelent meg, A. oldalon a Hosszúhajú Éva, B. oldalon a Dr. Schizofrén dalokkal. 1973-ban kivált a zenekarból.

1979-ben, amikor a Hungária együttes ismét megújult, Fekete Gyula is visszatért és ettől számíthatjuk az általa elért legnagyobb sikerek kezdetét. A „Jampi” Hungária tagjaként olyan számokban működött közre, mint pl. a Neonparádé, Randi Andi, Taxi Szaxi, Twist troli stb.

A Dolly Roll-időszak

A Hungária 1983-as felbomlása után automatikusan a Dolly Roll együttes tagja lett, ahol szintén sikeres dalokat énekelt (Wind szörny, Naplemente, Maria Makaroni stb.).

Kiadót alapított és önálló karrierbe kezdett

1990-ben kilépett a Dolly Rollból és önálló karrierbe kezdett, emellett saját kiadót alapított Maximusic néven. Zenekara ekkoriban a Szaxi Maxi Music Band volt. Szólókarrierje alatt írt dalai többek között a Rock and roll randevú, Tutti Frutti (magyar változat), Nem kapható stb.

1995-ben egy koncert, egy album és egy koncertalbum erejéig ismét összeállt a Hungária, akkori stúdióalbumukon (Ébredj fel, Rockandrollia) az eredeti Hungáriás megszólalásban énekelte el a Malvin és az Ördögi rock and roll című dalokat. 1998-ban a Dolly Roll eredeti felállásában énekelt a Budapest Sportcsarnokban.

Itthon már nem kellett senkinek

Az ezt követő időszakban keveset lehetett hallani róla, éveken keresztül külföldön dolgozott, mert itthon már nem tudott megélni. Legutóbb egy luxushajó zenekarában szaxofonozott, ahol hirtelen rosszul lett, és nyaktól lefelé lebénult. Lánya és volt felesége ápolták az utolsó pillanatig, 2019. augusztus 21-én érte a halál.

Miért van így?

Nem először hallani, hogy egy egykor ünnepelt sztárból élete vége felé egy feledésbe merülő, sokszor megélhetési problémákkal küzdő ember lesz. Szerintem ez valahogy nincsen rendben. Olyan ez nekem, mintha a boltban vásárolnánk egy számunkra kedves tárgyat, amit hosszú évekig szeretünk és használunk, majd ha már megkopott, kidobjuk. Egy tárgy esetében ez rendben is van… Hogy mi a megoldás, azt nem tudom, csak hangosan gondolkodom.

Szaxi Maxi nyugodj békében!

Leadfotó: Facebook/Fekete Gyula

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/82764/pics/lead_800x600.jpg
Dolly Roll,Fekete Gyula,Hungária,Szaxi Maxi,szaxofonos,zenész
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?