Blogolj!

Tintér Gabriella – Ha nem szereted a népzenét, az ő hangja akkor is szíven talál

Bara Arisztid

Ahogy talán a címből is kitűnik, tőlem távol áll a népzene. Az igazság viszont az, hogy egy hozzám közel álló személynek köszönhetően egyre többet találkozom az e fajta muzsikával. Így volt ez a KŐFESZT-en (Kővágóörsi Művészeti Napok) is, ahol Tintér Gabriella hangja egyenesen a szívembe kúszott és azóta ki sem költözött onnan.

Nekem minden egy diófával és az üzenetével kezdődött

Képzeld el, hogy Cseh Tamás fia az apja emlékére diófát ültet és egy olyan beszédet mond előtte, hogy mindenki magába száll és elgondolkodik  – legalább – egy kicsit. Cseh Andris arról beszélt, hogy gyerekkorában Kővágóörsön a nyaralójuk kertjében állt egy nagy diófa. Ez alatt a diófa alatt mindig ültek emberek és beszélgettek, jól érezték magukat, ráadásul mindezt nemtől, kortól, vallástól és világnézettől függetlenül tették. Senkit sem érdekeltek ezek a dolgok akkor és ott. Andris nem titkolt szándékkal ezeket az időket visszahozni. Talán az ő diófája alatt is ugyanígy fognak ülni a barátok, ismerősök és idegenek. Én csak remélni tudom, hogy így is lesz!

Na de hogy jön ehhez Tintér Gabriella?

Cseh Andás elültette a fát, meglocsolta, és a háttérben megszólalt a népzene. Először többen nem értettük, hogy jön ez ide. Aztán Tintér Gabi elkezdte énekelni Cseh Tamás és Bereményi Géza szerzeményét, a Tíz év múlva ne ez a dal legyen-t. Minden hangosítás nélkül olyan elemi erővel és közben mégis lágyan – nem is tudom, hogy lehet így énekelni – hogy már többé nem volt kérdés, hogy kerül ő és a népzenészek oda.

Az éneklés gyerekkora óta az élete

Az előadás után bemutattak neki, és megtudtam, hogy az énekesnő beceneve Tinti, sőt kérte is, hogy így is szólítsam. Szóval, Tinti elmondása szerint pici gyerekkora óta énekel.

Tanulmányait az Óbudai Népzenei Iskolában kezdte Fábián Évánál, majd a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Konzervatóriumban érettségizett. Tanulmányait a Nyíregyházi Főiskolán folytatta, ahol ének-zene, népzene tanári szakon végezett.

Ha rajta múlik, a népzenénk örökké fennmarad

Népi éneket tanított az Apor Vilmos Tanítóképző Főiskolán, Bicskén a Prelúdium zeneiskolában, Keszthelyen a Család Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában.  Pátyon a Bocskai István Magyar- Német Két tanítási nyelvű Általános Iskolában, majd Biatorbágyon a Pászti Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézményben.

Sőt, rendszeresen tart népzenei kurzusokat Budapesten, illetve az ország több pontján. Népzenei és néptánc táborokat szervez, ahol természetesen tanítja az éneket. Nagyobb rendezvényeket is lelkesen szervez, mint például A Színezd Át országos családi rendezvénysorozat, amelynek ő volt az egyik főszervezője.

Egy énekesnőnek is kell a közös fellépés élménye

Több népzenei együtteseknek is tagja, mint pl.: Jánosi Együttes, Szigony Együttes, Somnakaj Zenekar, Szeret Zenekar, Oláh Gipsy Beats Zenekar. Saját együttese is van, a Tint’ Íz Band.

A Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes külső szólistája. A Magyar Állami Népi Együttes táncosaival közös produkcióban lépett fel az AXIS MUNDI Tánc Revolutionban, Nemes Szilvia által rendezett koreográfiában, amely darabnak zeneszerzője és előadója volt. Énekl a Duna Művészegyüttes Gyöngyszólam, illetve Csodaszarvas darabjában. Számtalan fél profi és amatőr táncegyüttessel dolgozott és dolgozik együtt.

Több Ízben szerepelt a Duna TV Népzenei adásában a Szigony Zenekarral, a Szeret zenekarral és a lemezbemutató koncertjét is közvetítették. Egy időben rendszeres fellépői voltak a Szigony zenekarral a MEDIAWAV-nek…

Rendszeresen tart táncházakat a Szigony és Tatros zenekarral a Marczibányi Téri Művelődési központban. És egyéb zenekarokkal is alkalom adtán a Fonó Budai Zeneházban.

A hangját rengeteg lemez örökítette meg

2010-ben jelent meg első önálló szóló albuma „Mit ér nekem” címmel. Ezzel a lemezzel szeretne tisztelegni a mesterei, régi énekesek és zenész kollégák, valamint régi jó barátai emléke előtt. Ezek a dalok nemcsak Gabriella kedves dalai, hanem az előbbieké is. Az igényes, gondos válogatás mellett arra is ügyelt, hogy a hangszerkíséretes összeállításoknál lehetőleg a stílusokat legjobban ismerő társakat kérje meg közreműködésre.

Ezt követte a Szeret Zenekar lemeze 2011-ben „Lajthától a Szeretig”, és a „Szerezz jó barátokat…!”. 2012-ben a Jánosi Együttessel megjelent Galántától Gyergyóremetéig című korongon, 2015-ben a Somnakaj lemezen, majd 2016-ban Lajkó Félixxel megjelent Most jöttem lemezen és a Neked című lemezen is énekel.

De felcsendült a hangja a Cseh Tamás, Péterdi Péter, Vakler Anna szerkesztette Ünnepeink lemezen, a Kalamajka együttes lemezén „Molnár utcától az Aranytízig”, a Fiastyúk Énekegyüttes 2005-ben megjelent albumán „Széles víz a Duna Keskeny Palló rajta”, Halmos Béla és Szomjas György által rendezett „Tisztelet a Mestereink” című DVD-n és a Somnakaj lemezen is.

Tinti szívügye

A Kárpát-medencei magyar és roma népzene hiteles és hagyományos megszólaltatása áll hozzá a legközelebb. Ezeknek a hagyományoknak ápolása és tovább éltetése, tovább adása a fő célja.

Elismerései

A káprázatos hangú énekesnő a Fölszállott a páva című műsorban bizonyította páratlan tehetségét, de a pátyi népdalénekes már megkapta a Prima Primissima Alapítvány Prima Junior Díját is. A szakmai zsűri azoknak adja ezt az elismerést, akik maradandót alkottak a népművészet terén, valamint munkájukkal őrzik és ápolják népi hagyományainkat.

Természetesen, ugyan a sor végén, de egyenes tartással áll az én elismerésem is, hiszen eddig senkinek sem sikerült megszerettetni velem a népzenét, még annak a bizonyos hozzám közelálló személynek sem.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/82523/pics/lead_800x600.jpg
népdalénekes,Tintér Gabriella,Tinti
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?