Blogolj!

Böde Dániel – Akit egyszerűen nem lehet nem szeretni

Múlt héten érkezett és nagy port kavart a hír, Böde Dániel távozik a Fraditól. Én nem vagyok kifejezetten egy nagy focirajongó, de Böde Dani neve még nekem is mond valamit, sőt családom nőtagjainak is. Nem csoda, hiszen a Paksra visszaigazoló focista egy igazi jelenség.

A madocsai kisfiú

Böde Dániel 1986. október 24-én, Szekszárdon született, gyermekkorát a Pakstól néhány kilométerre fekvő Madocsán töltötte.

Gyerekként csatár poszton kezdett futballozni, de mivel – elmondása szerint – esetlen volt a mozgása, meg tört-zúzott, gólt pedig nem nagyon rúgott, hátrakerült a védelembe. Sőt, egy ifi bajnokin a Vác ellen a kapuba is beállították. Az első félidőben kapott három gólt. Nem volt tovább kedve védeni, kijött játszani, rúgott egyet, majd kiállították.

Ahogy nőtt, egyre inkább letisztult a játéka, az edzői látták, hogy ez a madocsai kissrác nem is olyan ügyetlen. A termete miatt először védekező középpályást játszattak vele, majd mivel viszonylag sok gólt szerezett, még előrébb került.

A kis Böde / Fotó: Markovics Gábor

Majdnem elengedte a focit

Böde Dániel karrierje szép lassan ívelt felfelé, aztán a középiskolában kis híján megbicsaklott. Szülei tanácsára Dunaújvárosba került, s ha már ott folytatta tanulmányait, nemcsak iskolát, klubot is váltott. A Dunaferr igazolt játékosa lett. Csakhogy Böde Dánielt akkoriban nem igazán érdekelték az edzések, inkább a haverok kerültek az első helyre.

Volt másfél év a pályafutásában, amikor abbahagyta a futballt. Kispályázott. Hetente egyszer futballozott Dunaújvárosban, a kollégiumban a haverokkal, a csoporttársakkal, s úgy volt vele, ennyi is elég a játékból. Úgy tűnt, hogy lemondott a karrierről, és az álmairól. Végül az a másfél év arra volt jó, hogy rájöjjön, hogy Böde Dániel futballistának született, hogy neki ezzel kell foglalkoznia, ezt kell komolyan vennie, ebben kell minél jobbnak lennie.

Elszántságával népszerűsége is egyenes arányban nőtt

A Paksi FC-ben kezdett játszani. A 2003–2004-es szezonban bronzérmet, a 2004–2005-ös idényben ezüstérmet szerzett a felnőttek között a Paksi SE-vel az NB II-ben, majd 2006-ban a Paksi SE Tolna megye történetének első klubjaként kiharcolta a jogot, bemutatkozhasson az első osztályban!

Böde egyre inkább alapemberré nőtte ki magát a paksi együttesben, harmadik NB I-es szezonjában már csak egy meccset hagyott ki a harmincból.

A játékos egy csapásra ismertté vált. Alig ért véget az idény, máris megállás nélkül csörögtek a telefonok a Paksi FC Fehérvári úton álló klubházában. Mindenki az új felfedezettet akarta szerződtetni, de tárgyalásig senkivel sem jutottak el a paksiak. Érdeklődött a Fradi, érdeklődött az Újpest, a Videoton, sőt külföldi klubokról is hallani lehetett.

Végül a Fradiban kötött ki. A Ferencváros 2016-ban, 12 év várakozás után bajnok lett, amiben meghatározó szerepe volt Böde 17 góljának, amivel nem mellesleg NB I.-es gólkirály is lett. Ám a ferencvárosi szurkolóknál nem csak emiatt lett hamar közönségkedvenc, hanem őszinte személyisége miatt is.

Már a válogatottban történt az a bizonyos cselgáncsdobás  

Dani nem éppen hétköznapi beszólásai és akciói – mint például a norvégok elleni Eb-selejtezőn bemutatott cselgáncsdobása – nem csak a focirajongók kedvencévé tették. Most már szinte bármit csinál, bármit mond, legenda születik belőle.

És íme a nyilatkozata mellé:

Miért dobtad el a norvég srácot?

Valahogy meg kellett állítanom.

Nem féltél, hogy piros lapot kapsz?

Nem, a sárgán is meglepődtem.

Kintről látványos volt azért...

Szokták mondani, pofára esett, mint a zsíros kenyér. 

Zengett a „Ne menj el Dani!”

Most, hogy megszületett a döntés, hogy visszatér a Pakshoz, a Budapest Parkban tartott Fradi-fiesztán a szurkolók hosszú percekig skandálták Böde nevét, kérve, ne menjen el, s hangot adva annak, hogy még mindig igényt tartanak kedvencük játékára.

„Nagyon megható volt. Borsódzott a hátam. A világ legjobb szurkolótábora éltetett percekig. Egyébként is elképesztően sokat köszönhetek, köszönök a szurkolóknak. De meg kell érteniük, harminckét esztendős vagyok, azt érzem, duzzadok az erőtől, játszani akarok kilencven perceket."

 

Böde úgy érzi, Pakson ismét kiteljesedhet, és ha ez megtörténik, a válogatottnál is számításba kerülhet, ebből pedig a magyar foci is profitálna. Így legyen!

Forrás: www.magyarfutball.hublikk.hu

Leadkép: Facebook 

1
https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/74654/pics/lead_800x600.jpg
Böde Dani,Böde Dániel,Ferencváros,focista,Fradi,Paksi FC,válogatott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-06-16 10:42:49
A Dani esete világosan bizonyítja, hogy a magyar labdarúgás terén nincs szükség az egyenes, őszinte, tiszta lelkű emberekre. Inkább idehozzák a nevesincs országból származó nevesincs focistákat, meg az edzőket is, de minek !!!!
Ha rajtam állna, egyidőben bajnoki (kupa) meccseken maximum két külhoni játékos lehetne a pályán. Így (is) helyet biztosítanék a hazai, tehetséges, ifjú focistáknak !!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?