6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma itthon
Ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában és elhunyt 115 beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett.
Blogolj!

Pély Barna – Több, mint húsz éve a pályán

Bara Arisztid

Mostanában valahogy csak színészekről és sportolókról írtam, ezért elkezdtem átfuttatni a rendszeren az ismert és kedvelt, továbbá az ismert és egyáltalán nem kedvelt sztárokat. Egyszer csak megszólalt a rádióban a „Keserű méz” című nóta és akkor már tudtam, hogy a következő Heti jó arc nem más, mint Pély Barna lesz.

Gondoltam, Pély Barnáról mindent megtalálok a neten, de nagyot tévedtem. A legtöbb cikk a válásával, vagy valamelyik fellépésével foglalkozik, esetleg a véleményét kérdezik valamiről, de Pély Barnáról, mint emberről semmit sem találtam. Nem létezik, hogy erre ne legyen senki sem kíváncsi – vélekedtem.  Most kiderül.

Mindig is tudta, hogy zenész lesz

Pély Barna 1975. november 26-án látta meg a napvilágot. Szülei zenéltek, édesanyja hegedűn, édesapja zongorán játszott. Így nem csoda, hogy a kisfiú érdeklődése is a zene felé fordult. Már pici korában tudta, hogy ha felnő, akkor zenész lesz belőle.

 Két és fél évesen már ismerkedett a hegedűvel

Klasszikus hegedülni tanult nyolc évig és egy vonószenekar tagja is volt három évig.

Még a kilencvenes évek elején, tizenhat évesen Cambridge-ben, majd egy évvel később az Egyesült Államokban angolul tanulhatott, ahol nagyon megragadta a blues zene, illetve annak a funkkal való párosítása. Ez az élménye indította el igazán zenei pályafutását.

„Gyerekkorom óta kerestem a hozzám leginkább passzoló stílust és mindig kérdezgettem apámat, hogy ez a dal vagy az a dal éppen milyen, ő meg mindig csak annyit mondott rá, hogy valamiféle jazz. Nagyon hamar kiderült, hogy igazából a bluesról van szó, de ez akkor vált teljesen világossá számomra, amikor 16 évesen kimentem Camebridge-be két hétre angolt tanulni. Akkor még borzasztóan nagy volt a kulturális különbség Magyarország és Anglia között, 1992-t írtunk. Ott minden sarkon állt egy kocsma, mindenhonnan nagyon durva élő zene szólt, minden utcában volt egy kis lemezbolt, miközben nálunk akkor nyílt meg például az első a Duna Plázában. Inkább nem ettem, csak hogy minden pénzemet blues válogatás CD-kre költhessem, amelyeknek még se híre, se hamva nem volt Magyarországon. Majdnem vennem kellett egy másik bőröndöt, hogy haza tudjam hozni a hatalmas pakkot. Akkor jöttem rá, hogy igen, én blues zenész vagyok. Hülyén hangzik ez egy újpalotai lakótelepi gyerek szájából, de így volt.”

A gimnáziumé évek alatt – az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumba járt, az érettségit azonban már a budapesti Szent László Gimnáziumban tette le – több zenekarban is játszott, folyamatosan voltak fellépései.

Hát, azért jó lenne egy másik, egy rendes szakma is!

Annak ellenére, hogy a családja mindig is támogatta Barnát abban, hogy zenész legyen, arra kérték, hogy szerezzen egy hétköznapi szakmát is. Barna próbált ennek a kérésnek eleget tenni:

„Felvételiztem angol szakra a Pázmányra, de nem sikerült. Aztán jártam egy évig teológiára is, mert a kereszténység filozófiai háttere mindig is érdekelt, de onnan is kimaradtam.”

Ekkor már teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy zenész lesz és mire felvétel nyert a Zeneművészetire, kis túlzással már profi zenésznek is mondhatta magát.

Barna édesapjával

Megismerte egy ország

Pély Barnát 1998-ban láthatták először a tévénézők. A zenész a frissen indult TV2 első tehetségkutató műsorában, a Kifutó-ban még versenyzőként szerepelt. Meg is nyerte, méghozzá egy – általam nagyon kedvelt – Jamiroquai-dallal.

Ekkor már a Liszt Ferenc Zenetudományi Egyetem jazz-ének szakán tanult (2000-ben diplomázott) és rendszeresen koncertezett Acid Company nevű zenekarával, amely 1999-ben United néven adta ki első lemezét.

Ha valaki addig nem tudta volna kis országunkban, hogy ki Pély Barna, az biztosan megismerte 2003-ban a Megasztárban, ahol már nem versenyzőként, hanem zsűritagként szerepelt.

Hat év alatt négy nagylemezt adott ki és olyan slágereket írt meg, mint a Hófehér jaguár, a Keserű méz, vagy a Végső vallomás.

 

A producer és tanár

A gitáros, énekes, dalszerző később több, a Megasztár-ban látott ifjú énekes lemezének producere lett. Alig hogy kilépett az iskolapadból, már tanítani kezdett; először a Lauschmann Gyula Jazz Szakközépiskolában, majd a Kodolányi János Főiskolán, ahol jelenleg is tanítja az éneket.

Ennek ellenére a mai napig sokkal inkább zenésznek és zeneszerzőnek tartja magát, mint tanárnak.

„Emlékszem az első órámra, az nagyon kemény volt. Beléptem és ott állt velem szemben Mujahid Zoli. Nagyon jól énekelt és nagyon jól zongorázott. Fel is tettem magamban a kérdést, mit tudok én neki tanítani, de aztán mindig sikerült egy kicsit előtte járnom. Szerencsére ő volt az első és az egyetlen ilyen "nagy csapás" az életemben (nevet) pont az első órámon, az első tanítványom. Ebből a szempontból hálás is vagyok a Zolinak, mert így nagyon gyorsan fel tudtam venni a tanítás tempóját, fél év alatt egy olyan komoly módszertant sikerült összeraknom, amit nagyjából három évig meg sem változtattam.”

Blue Heart – zenekar nélkül

Egy idő után ráébredt arra, hogy egyedül szeretne dolgozni. Nem akart már semmi kompromisszumot kötni, csak azt adni, ami saját maga.

És hogy miért?

“Vágy ökumenikus vagyok. Mindenki vágyhat bármire, de én nem vágyhatok arra, hogy arra vágyjanak amire én. Az egyik legfontosabb döntésem talán az volt, hogy már ki tudtam mondani azokat a dolgokat, amiket nagyon nem szeretnék az életemben – amik az energiáimat rossz irányba terelik. Abban a pillanatban, amikor kimondtam, hogy mi az, amire nincs szükségem, jöttek azok a dolgok, amikre szükségem volt – annak ellenére is, hogy én azt nem fogalmaztam meg. Ki kell szorítani azokat a dolgokat, amik energiát vonnak el, és ez egy döntés. Ha mindenre mindig igent mondok, akkor gyakorlatilag ez olyan, mint ha minden melót elvállalnék – erre is hajlamos voltam. A sok-sok igen, túlterheli a rendszert, tehát valamiről le kell mondani.” 

Januárban jelent meg a Blue Heart című lemeze, amelynek különlegessége, hogy teljesen egyedül rakta össze. A koncerteken is egyedül lép fel, pedig korábban elég nehéz lett volna elképzelni őt egy zenekar nélkül.

Ez a zene csak Pély Barna és Pély Barna csak a zene:

Várjuk a folytatást!

Forrás: zenefuleidnek.blogstar.hu, starity.hu

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/74139/pics/lead_800x600.jpg
Blue Heart,dalszövegíró,énekes,Pély Barna,United,zenész
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?