Blogolj!

Igaly Diána – A lövészet istennője

Bara Arisztid

Igaly Diána, olimpiai bajnok magyar sportlövő, életműdíjat kapott a héten. Egy élet eredményes és kitartó munkáját ismerte el ezzel a Magyar Sportlövők Szövetsége. Kicsit irigykedve gondolok rá. Gyerekkoromban én is szerettem volna lőni tanulni, de a szüleim elvi okokból nem engedték. Így maximum, csak a céllövöldék elferdített csövű puskáival célozhattam mindenféle olcsó kincsre. Ám e közben Diána – akit édesapja a vadászat istennőjéről nevezett el – szinte fegyverrel a kezében született.

A családban mindenki puskás ember volt

Édesapja, Igaly József sokszoros magyar bajnok koronglövő és mesteredző, édesanyja, Igaly Józsefné pedig örökös magyar csúcstartó, csapatban világbajnoki bronzérmes, sokszoros országos bajnok koronglövő volt. De ha ez még nem lett volna elég, nagyapja a Kamaraerdő főerdésze volt, aki nem átallott vadászni.

A családban a puskát babusgatni kellett, nem jól eltenni szem elől. Nem csoda, hogy a kis Diánából, akit amint felkaptak az oviból, már vittek is magukkal a lőtérre, maga is puskát ragadott.

A kis Diána szüleivel / Fotó: Facebook

Még tízéves sem volt, amikor gyakorolni kezdte a lövést és 13 évesen már igazolt versenyző volt, és 1982-ben, 15 évesen, a magyar bajnokságon harmadik helyezést ért el. Első nagy sikerét az 1983-as junior Európa-bajnokság hozta, amelyet megnyert.

Ebben az idegi-technikai sportágban a feszültséget kell megszokni, a beérési idő nagyjából hat-nyolc év, ehhez képest én 1983-ban már megnyertem a junior Eb-t, azzal az eredménnyel a felnőtt nők között is második lettem volna. Apukám nem volt híres arról, hogy túlságosan dicsért, „nünükézett” volna bárkit is, nekem akkor annyit mondott: „Jól van, folytathatod!”

mesélte sok évvel ezelőtt Diána

Junior Európa Bajnokként 1983-ban Bukarestben / Fotó: Facebook

Édesapja karrierjét kettétörte a politika, de a lánya bizonyíthatott helyette

Édesapja, 1976-ban a Népsportból tudta meg, hogy politikai okokból, pártonkívülisége miatt nem ő utazik a montreali olimpiára, pedig csúcsformában volt, a játékok idején megrendezett MHSZ-bajnokságon 200-ból 200-szor találva világcsúcsot lőtt.

Diána édesapjával, Igaly Józseffel / Fotó: Igaly József Lövészklub

Édesapja – ezzel a keserűséggel a szívében – 1997 karácsonyán elhagyta az élők sorát.

Amikor apukám elment, nem volt kérdés számomra, hogy abbahagyom. Pedig a halálos ágyán arra kért, hogy folytassam, a női skeet olimpiai versenyszám lett. Anyukám élesztett újra. Azt mondta, apuval már egy fél éve csak arról beszéltek, hogy ott leszek Sydney-ben. Januárban temettük el, de csak áprilisra, édesanyám támogatásával tudtam úrrá lenni a veszteségen. Abban pedig biztos voltam, hogy csakis vele folytatom a felkészülést. Édesanyámmal ugyanazt tanultuk, és így apu is mindig velünk volt a lőtéren.”

És jött Sydney, ahol az olimpián szétlövés után az apjáért is küzdő sportolónő bronzérmet szerzett. Aztán négy évre rá Athénben olimpiai aranyérmet nyert!

Azt se feledjük közben, hogy Európa-bajnokságokon ötször, világbajnokságokon négyszer állt a dobogó legfelső fokán!

Világbajnokként 1998-ban, Barcelonában / Fotó: Facebook

Elképesztő teljesítmény! Biztos vagyok benne, hogy apukája büszkén és boldogan nézte és nézi ma is lányát onnan fentről.

Ma már minden erejével a magyar utánpótlásért küzd, hiába hívták Japántól Guatemaláig mindenfelé edzősködni!

Diána az utánpótlás-nevelést szeretné felfuttatni. Néhány hozzá járó tehetség már szép eredményeket ért el. Ám hiába ő a szakág egyetlen hazai olimpiai bajnoka, és próbálja a koronglövészetet életben tartani idehaza, sajnos nehéz helyzetben vannak.

Már a pályafutásom végéhez közeledve is ebből próbáltam lelki erőt meríteni, új boldogságforrást találni, mindig is azt terveztem, hogy a befejezés után is a sportágban dolgozom majd. Ez volt a menedékváram, mostanra viszont szerencsére kinőtte magát, komoly műhelymunka zajlik a lőtéren annak ellenére, hogy a működésünk erősen korlátozott.

A sportág elismert alakjáról, édesapjáról, Igaly Józsefről elnevezett lőtér negyvenhat esztendeje várja a fegyverek szerelmeseit, a területet a bajnoknő és párja az államtól bérli. Egy önkormányzati rendelet miatt viszont csak hétköznapokon, megadott időpontokban gyakorolhatnak.

Az Igaly József lövészklub csapata / Fotó: Facebook

S hogy miként lehet ilyen körülmények között eredményesen dolgozni?

„Igyekszem a lehetőségekhez mérten minél többet gyakorolni a fiatalokkal. Tíztől délig, illetve háromtól ötig használhatjuk a lőteret, de nagy bánatomra többen fél ötre tudnak kiérni iskola után, marad tehát fél órájuk gyakorolni. Próbálom viszont azt az időt, amelyet innen elvettek, odaadással kompenzálni, és máshol visszaadni: amikor nincs verseny és megtehetjük, összeverbuválom a gyerekeket, kisbusszal lemegyünk Balatonfűzfőre vagy Sarlóspusztára gyakorolni. Ez persze, költséges, de amennyit tudok, segítek, ingyen leviszem őket. A célom, hogy minél több tanítványomból sikeres lövő lehessen.”

Édesapja, amikor lányát elnevezte a vadászat istennőjéről még nem tudhatta, hogy Diánát egyszer a sportlövészet istennőjének fogják nevezni. Pedig számomra, sőt szerintem sokak számára bizony ő a sportlövészet istennője!

Forrás: magyarnemzet.hu, vs.hu

Leadkép: nokert.hu

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/73034/pics/lead_800x600.jpg
Igaly Diána,Igaly József,koronglövészet,olimpiai bajnok,skeet,sportlövő,világbajnok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?