Blogolj!

Szabó Gyuri bácsi, a füvesember – Évszázadok óta öröklődő kincs van a birtokában

Bara Arisztid

Szabó György, vagy, ahogy a legtöbben ismerik, a bükki füvesember nemrég töltötte be 91. életévét. Gyuri bácsi szerencsére ma is kiváló egészségnek örvend. Töretlen lendülettel járja az országot és dolgozik nap mint nap. Szerintem – a családja és saját gyógyteáinak fogyasztása mellett –, mások segítése adja neki a legtöbb életenergiát.

Az gyógyszeripar egyre több betegségre talál megoldást, ám a legtöbb gyógyszernek bizony kellemetlen mellékhatásai lehetnek, arról nem is beszélve, hogy ez mennyibe kerül nekünk. Nem az lenne a legkézenfekvőbb, hogy visszanyúljunk a természet adta kincsekhez, a gyógynövényekhez, hiszen ott nőnek teljesen ingyen az orrunk előtt? Azonban sajnos már egyre kevesebben rendelkeznek ezzel az ősi tudással. Gyuri bácsi hihetetlen tenni-, és segíteni akarása azonban visszaadja a reményt arra, hogy mégsem hal ki ez a gyógymód ebből az egyre profitorientáltabb, ridegebb világból.

Mégis, hogyan lesz valakiből füvesember?

1865. június 10-én Sajókazincon, egy Borsod megyei kis faluban született Balogh Borbála, Gyuri bácsi anyai nagymamája. Felcseperedett, majd amikor eljött az ideje, férjhez ment és gyermekei születtek. Amikor megözvegyült, Miskolcra költözött a lányáékhoz, ahol az unokákra vigyázott, őket tanítgatta – köztük az akkor kisgyermek Gyurkát.

A nagymama nagy kincset hozott magával szülőfalujából: a gyógyító növények ismeretét, tiszteletét, a népi gyógyító tudást. Mint a környék ismert javasasszonya, ő kúrálta a hozzá forduló betegeket, állatokat.

„Hét nemzedék ezzel foglalkozott nálunk a családban, nagymama titokban tudta csinálni, ha jött valaki tanácsért, és megbízható ember ajánlotta, akkor elmondta neki, hogy milyen teát, mire, hogyan kell használni”

– emlékezett vissza Gyuri bácsi.

Gyuri bácsi nagytudású nagymamája, Balogh Borbála fejkendőben, a felső sor jobb szélén áll

Így esett, hogy Szabó György 6 évesen elkezdett megismerkedni a gyógynövényekkel – és ahogy ő mondja – azóta is egyfolytában tanul.

Bár könyvkereskedőnek tanult, mégis átvette a nagymamától a stafétabotot

 „1945-ben szabadultam fel, mint könyvkereskedő-segéd, de senki sem keresett könyvet, így átmentem az élelmiszer-kereskedelembe”. Innen is ment nyugdíjba. „Egy év után unatkozni kezdtem. Mit csináljak, mit csináljak? Eszembe jutott, amit nagymama tanított, gondoltam, elmegyek a piacra árulni. Hajnalban vittem a pakkot, két nagy zsákot a hátamon, délben hazajöttem, kimentem az erdőbe, összeszedtem, amit össze lehetett, itthon összevágtam, kiterítettem, szárítottam, éjjel csomagoltam, reggel megint mentem. Nagyon nagy munka volt, a feleségem segített.”

Később lettek alkalmazottjai, a kilencvenes évek végén családi vállalkozásban kezdett gyógyteákat forgalmazni.

„Most már meg merem mondani, mert nagyon régen volt, 5-6 ezer forintot árultam naponta, az már egy komoly összeg volt.”

Szerinte a piac nagyon jó iskola:

 „aki a piacon megmarad, azt nem tudják becsapni, bátran vállalkozhat”. Még pénz sem kell hozzá. Papírzacskót kellett csak venni, meg fizetni a buszjegyet Miskolcig, mert akkor még nem voltam 65 éves”.

Tizenkét évig járt a borsodi piacra, innen nőtt ki a vállalkozása. Ma már több mint 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz, egyedi receptúra alapján ezekből a gyógynövényekből készülnek gyógyteái, Györgytea néven.

Segíteni a legnagyobb öröm

A bükki füvesembert egy dolog érdekli: akik hozzá fordulnak, azoknak tudjon segíteni. Vallja, hogy a természet erejével, a gyógynövények hatóanyagaival nagyon sok betegséget meg lehet gyógyítani. Ezt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Pekingi nyilatkozata is kimondja, amikor kinyilvánította: kezdjék el az orvosok kutatni ezeket a hatóanyagokat és vigyék vissza az orvoslásba a népgyógyászati tudást.

Az isteni életerő és hatalmas tettvágy

A „korát meghazudtoló" jelző Gyuri bácsi szinte minden tevékenységére elmondható, legyen szó munkáról, új ötletekről, vagy a mindennapokról. Ha az egészséges, hosszú élet receptjét szeretnénk elkérni tőle, négy dolog biztosan szerepelne benne: a természet szeretete, az örökös tenni akarás, az emberek iránti érdeklődés, na és persze a gyógynövények.

Gyuri bácsi megállíthatatlan. Ha éppen nem az országot járja, otthonában, falujában tevékenykedik. A napot azzal kezdi, hogy 6-8 féle gyógyteát készít magának, amit a nap folyamán elkortyolgat. A Bükkszentkereszten járók gyakran találkozhatnak vele, amint épp kollégáihoz vagy a gyógynövénykertbe tart. Sőt, az elmúlt években több száz diófacsemetét nevelt és ültetett el. Remélem, megéli még, hogy 10 év múlva termést hozzanak!

De akárhogy is fog történni, Gyuri bácsi tudása öröklődött és tovább öröklődik, a mi felelősségünk pedig abban van, hogy ne hagyjuk veszni a közös kincset. Isten éltesse még jó sokáig Gyuri bácsi!

Forrás: gyorgytea.hu , hvg.hu

Leadkép, képek: gyorgytea.hu

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/71632/pics/lead_800x600.jpg
Bükkszentkereszt,füvesember,gyógynövények,Gyuri bácsi,Szabó György
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?