Blogolj!

Bodrogi Gyula – Egy Nemzet Színésze

Bara Arisztid

A nemzet rajongásig szeretett Süsüje a legnívósabb színművészek közé tartozik. Ugyan játszott ezer különféle emlékezetes szerepet – mondjuk Linda apukáját –, ennek ellenére, nem tehetek róla, de amikor meghallom jellegzetes hangját, egyből a Süsü ugrik be. Bodrogi Gyula imádnivaló!

Hát persze, hogy nem készült színésznek

Azt gondolnánk, hogy a sikeres emberek már gyerekkorukban tudják, hogy mik szeretnének lenni és következetesen haladnak a kitűzött cél felé. Most már a sokadik Heti jó arcot írom, és feltűnt, hogy ugyan vannak ilyenek is, de sokkal többen vannak azok, akik teljesen más hivatást képzeltek el gyerek-, és fiatalkorukban, mint ami vált belőlük. Ez alól bizony Bodrogi Gyula sem kivétel.

Kevesen tudják, de Bodrogi eleinte egyáltalán nem színészi pályára készült! Gyerekkorábban inkább a reál tárgyak vonzották, és pedagógus szeretett volna lenni: matematikát és fizikát akart tanítani. (Két lánytestvéréből, a négy évvel idősebb Zsuzsából és a 14 évvel fiatalabb Erzsébetből viszont valóban tanár lett.) Apja pedig mérnöknek szánta. De, mint tudjuk, az élet ezt másképp hozta.

Akkor mégis hogy lett színész?

Pályáját tulajdonképpen néptáncosként kezdte. Ám gondolt a jövőre is; tudta, hogy táncos nem lehet élete végéig. Kitalálta, hogy rendező lesz. Felvételizett a Színművészeti Főiskolára, a bökkenő csak annyi volt, hogy abban az évben nem indult ilyen szak, így lett végül színésztanonc.

Eleinte ő csak Törőcsik Mari férje volt

Első feleségével, Törőcsik Marival kilenc évig voltak házasok. Az akkor még főiskolás, de már nemzetközi szinten ismert és elismert színésznőt a szintén színművészetis Bodrogi Gyula egy nappal az esküvője után hódította el az első férjétől. Nagy szegénységben éltek, de állításuk szerint mámorosan boldogok voltak. Viszont az első időkben Bodrogi Gyulát mindenki csak úgy emlegette, hogy a Törőcsik Mari férje. Gyula ebből nem csinált ügyet, nagyon büszke volt feleségére.

A Magyar Rádió stúdiója Gárdonyi Géza Az egri csillagok című művéből készült rádiójáték felvételekor. Bodrogi Gyula és Törőcsik Mari színművészek / Forrás: Fortepan, Szalay Zoltán

Megismerték a nevét. De még mennyire megismerték a nevét!

A pályakezdő Bodrogi Gyula elsősorban kortárs és klasszikus darabok karakterszerepeit játszotta, de hamarosan felfedezték komikusi tehetségét is, ettől kezdve ő lett az úgynevezett könnyű műfaj egyik legjellegzetesebb képviselője.

Muzikalitását, kiváló tánctudását zenés-táncos darabokban kamatoztathatta.

Könnyed természetességének és elmélyült jellemábrázolásának köszönhetően filmszínészként is hamar a közönség kedvence lett. Első filmjét, a Külvárosi legendát Máriássy Félix rendezte 1957-ben, ezután szinte évente forgatott.

Emlékezetes filmjei a Házasságból elégséges (ebben akkori felesége, Törőcsik Mari volt a partnere), a Hattyúdal, a Húsz óra, a Tanulmány a nőkről, a Fuss, hogy utolérjenek, a Szépek és bolondok, a Hogyan felejtsük el életünk legnagyobb szerelmét?

A Szerencsés Dánielben megtört családapát alakított, és ő volt az Idő van mogorva üdülőgondnoka.  A Titánia, avagy a dublőrök éjszakájában négyes főszerepben brillírozott, elnyerve a legjobb férfialakítás díját a svájci Vevey-ben 1989-ben, majd 1991-ben a bulgáriai Gabrovóban.

A 2000-es években is több moziban szerepelt, így például A mohácsi vész, az Üvegtigris és Magyar vándor című filmekben…

Legnépszerűbb szerepei mégis a televízióhoz kötődnek

Mint azt már fent írtam, az ő rekedtes hangján szólalt meg Süsü, a jószívű egyfejű sárkány, de ő kölcsönözte a hangját a Kérem a következőt Csőrmesterének és a Vuk kárörvendő varjújának. A Linda című nagy sikerű sorozatban ő alakította a címszereplő édesapját, valamint a mai napig kedvelt szereplője a showműsoroknak és kabaréknak.

Díjeső

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Idén megkapja a Magyar Filmakadémia életműdíját is. A sok-sok, szintén rangos elismerést itt olvashatod

Még mindig gőzerővel dolgozik

A színész nyolc különböző darabban játszik a Nemzeti Színházban, de a József Attila színházban is szerepel. Arra a kérdésre, hogy nem szeretne-e lazítani, ezt válaszolta:

„Megőrülök a semmittevéstől, végem is lenne, ez sokkal jobban fáraszt, mintha dolgozom. Hiába leszek áprilisban 85 éves, a naptáram egy hónapra előre tele van. Annak, akinek a hobbija a szórakoztatás, ez eszébe sem jut. Legalábbis bennem, a több mint hatvan éves pályafutásom alatt ez egyszer sem merült fel".

Cervantes, Miguel de - Verebes Ernő: Don Quijote próba 2015-ben a Nemzeti Színházban / Forrás: MANDA

Az imádott hobbijai

Nagyon szeret vadászni, hobbijáról 1993-ban A vadász néha főz is címmel könyvet jelentetett meg, amelyben legkedvesebb vadásztörténeteit és receptjeit adta közre.

Egy kis pletyka

Bodrogi és Törőcsik Mari nyitott házasságban éltek, de nem voltak egymás mellett hosszabb kapcsolataik, csak egyéjszakás, futókalandok. Ám a szerelemből lassan csak a nagy szeretet maradt és Bodrogi szerelmes lett újból. Voith Ági színésznő papíron még ma is a felesége, annak ellenére, hogy több évtizede Vass Angéla exmodellel él együtt. Egy fia született, második feleségétől, Voith Ágitól és ma már boldog nagypapa.

Bodrogi Gyula és Voith Ági

Szerencsés csillagzat alatt született

Egyszer azt nyilatkozta, hogy a szerencsének és az őrangyaloknak sokat köszönhet.

„Mindig azt kérem, hogy egészség legyen és tudjak még érdekes dolgokat véghez vinni. Az unokáimnak, akik még iskolások, azoknak pedig legyen legalább olyan szép életük, mint az enyém volt. Azt szeretném épp ésszel megérni, hogy láthassam a gyerekek első sikerét, válasszanak bármilyen szakmát. Velem kapcsolatban talán Várkonyi Zoltán kérése is megvalósult, aki a pályám kezdetkor azt mondta: „Bodrogi! Ha lenne magának humora, még lehetne valaki”.

Bodrogi Gyula hamarosan – április 15-én – ünnepli 85-ik születésnapját. Isten éltesse Gyula bácsi!

Forrás: novekedes.hu

Leadkép: borsonline.hu

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/71387/pics/lead_800x600.jpg
Bodrogi Gyula,Linda,Nemzet Színésze,Süsü,színész,Titánia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?