Blogolj!

Reviczky Gábor – Balhés srácból Kossuth-díjas színművész

Bara Arisztid

Reviczky Gábor a minap töltötte be hetvenedik életévét. Sokan szeretjük őt és felejthetetlen játékát. Hol megnevettet, hol elgondolkodtat. Lételeme a színészet. Én a Zimmer Feri óta rajongok érte és követem pályafutását.

Az örök mókamester fiatalkora nem volt felhőtlen

Reviczky Gábor 1949. március 28-án született Tatabányán. Nemesi családból származik, felmenői között ispánok, főispánok voltak. Tizenhárom éves volt, amikor édesanyja öngyilkos lett. A színész egy interjújában mesélt arról, hogy édesanyja skizofrén volt. Alig találkozott vele, mivel szinte mindig kezelés alatt állt. Amikor otthon tartózkodott, abban viszont nem volt köszönet. Az élet elviselhetetlenné vált miatta, ezért a szülei elváltak. Édesapja sokat dolgozott, ezért – amíg a nagyszülőkkel nem költöztek össze – Gábor sokszor egyedül vigyázott csecsemőkorú kistestvérére.

Balhés srác volt, de e mellett keményen dolgozott

Reviczky Gábor igazi rossz gyereknek számított. Öt ellenőrzője volt, hét iskolába járt, hat évesen már motorozott, hét évesen már cigizett. A gimnáziumban sem volt az a csendes, visszahúzódó srác, remek humorával ott is a végtelenségig bosszantotta a tanárokat.

A gimnáziumi évek alatt volt halottakat tologatott, téglát pakolt és dolgozott lakatosműhelyben is.

„Gimnázium alatt lakatosüzemben dolgoztam minden nyáron. Ha volt alkalom, szombat, vasárnap még vagonokat is raktunk ki. Ami szintén rettenetesen jól fizető hely volt, de a komoly palik lenyúlták a jó munkát, azt, amit gyorsan ki lehetett pakolni. A sódert, a szenet hamar le lehetett tolni, azzal nagyon jó pénzt kerestek. Mi meg olyanokat kaptunk, ami sokáig tart, mert nem lehet ömlesztve kiszedni a vagonból, mint a téglát. Az nagyon fárasztó volt.”

Színésznek született

Már az általános iskola első osztályának első fél évében azt mondta neki az osztályfőnöke: „fiam, belőled nagy bohóc lesz”. Az általános iskolában is bontogatta már szárnyait, de a tatabányai Bányász Ifjúsági Színpad társulatában kezdett el folyamatosan játszani, melynek alapítója és vezetője a színész Éless Béla volt. Már itt nyilvánvalóvá vált Reviczky tehetsége.

A család Budapestre költözött, az érettségit azonban már az óbudai Árpád Gimnáziumban szerezte, és egy évig tanult a Nemzeti Színház stúdiójában is. Ezt követően jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol a Thália Színház neves igazgatójának, Kazimir Károly osztályában tanult. Diáktársa volt többek közt Borbás Gabi, Sáfár Anikó és Gálvölgyi János is.

A diploma megszerzése után 1973-ban – mindenki meglepetésére – nemet mondott Kazimír felkérésére és inkább csatlakozott a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatához.

Pályája fontos állomásának tartja a kaposvári indulást, az Ascher Tamás rendezte Pinokkiót és az Ördögök című előadást, amelyre különvonattal érkeztek a nézők, és amellyel megnyerték az akkoriban még Debrecenben tartott országos színházi fesztivált.

Ám két év után, 1975-től átszerződött a debreceni teátrumhoz. Szintén két év után egy rövid kitérőt tett Miskolcon és Kecskeméten, majd 1979-ben a Vígszínház művésze lett mintegy tíz évig.

Három évadot játszott a Nemzeti Színházban, majd visszatért a Vígszínházhoz, ahol megszakítás nélkül 22 évig volt a társulat oszlopos tagja.

A legendás körúti teátrumban töltött összesen 33 év után 2013-ban ismét a Nemzetihez szerződött, 2016-tól kezdve viszont már szabadúszóként dolgozik.

Mindent el tud játszani

A közkedvelt, sokat foglalkoztatott színész, fanyar humorral, kivételes művészi erővel alakítja az ironikus, groteszk karaktereket, negatív figurákat. Vérfagyasztóan játssza a kegyetlen maffiózót, szerethetően a csetlő-botló kisembert, szánni valóan a bohócot.

A legalkalmasabb szerepe erre eddig Katz tábori lelkész volt a Svejk színpadi változatában, amelyből színháztörténeti esemény lett. Emlékezetes volt számára az is, amikor 1973 nyarán Szentendrén a bolondot játszotta a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabban, amelyben Őze Lajos volt Malvolio, majd az is, amikor egy másik előadásban ő vette át ezt a szerepet Andorai Pétertől. Játszotta Görgeyt (Illyés: Fáklyaláng), Miskin herceget (Dosztojevszkij: A félkegyelmű), Stanley Kowalskit (Tennessee Williams: A vágy villamosa), Galagonyát (Shakespeare: Sok hűhó semmiért).

Nagy sikere volt a Hegedűs a háztetőben Tevje szerepe– amit élete színészileg legteljesebb szerepének vall – és A dzsungel könyve című musicalekben is, és soha nem játszotta annyiszor színész ugyanazt a szerepet, mint az utóbbiban ő Balu figuráját (kb. 1000-szer!).

Számtalan filmben és sorozatban is láthattunk színpadi munkáin felül. Olyan produkciókban nyújtott feledhetetlen alakítást, mint a Talpunk alatt fütyül a szél, a Sztracsatella, a Csinibaba, a Zimmer Feri, vagy az Üvegtigris mindhárom része.

Visszatérő szereplője volt az első magyar szituációs komédiának, a Família Kft.-nek és a Pasiknak, játszott a kosztümös roadmovie szériában, a Kossuthkifliben és most az ország legnézettebb sorozatában, A mi kis falunkban láthatjuk, ő alakítja a falu állatorvosát.

Elképesztő, hogy ki mindenkinek kölcsönözte már a hangját! Szinkronszínészként megszámlálhatatlan filmben hallhattuk: az ő orgánumán szólal meg mások mellett Arnold Schwarzenegger, Clint Eastwood, Jack Nicholson és Robert De Niro is.

Reviczky Gábor művészetét több díjjal is elismerték pályája során

Művészetét 1986-ban Jászai-díjjal ismerték el, 1984-ben és 2010-ben Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt kapott. Az Ajtay Andor-emlékdíjat kétszer nyerte el: 1997-ben és 2010-ben, a Vígszínház társulata 2009-ben neki adományozta a Ruttkai Éva-gyűrűt. 2007-ben alternatív Kossuth-díjat kapott, majd 2012-ben a Kossuth-díjat is átvehette groteszk, ironikus karakterek fanyar humorral és kivételes művészi erővel történő megformálásáért, nagy főszerepek és karakter-epizódszerepek interpretálásában egyaránt kimagaslót nyújtó, sokoldalú, rendkívül közkedvelt művészi pályafutása elismeréseként.

Egy kis magánélet

Úgy látszik, a 4-es szám fontos szerepet játszik az életében. Négy gyermeke van és a negyedik felesége mellett találta meg az igazi boldogságot. Ráckevén él, imád horgászni és különösen szereti a természet közelségét. 1996-ban volt két infarktusa, de különösebben nem foglalkozik az egészségével.

Isten éltesse még nagyon sokáig!

Leadkép: borsonlie.hu

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/70832/pics/lead_800x600.jpg
Kossuth-díj,Reviczky Gábor,színész,Tevje,Zimmer Feri
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?