Blogolj!

Agócs Gergely – Nem csodabogarak azok, akik a néptáncban-népzenében lelik az örömüket

Bara Arisztid

A héten egy társaságban szóba került Agócs Gergely neve, mint mesemondó. Most és itt töredelmesen bevallom, hogy nemhogy mesemondóként, de népzenészként sőt, sehogy máshogy nem hallottam eddig róla. Ebből, gondolom, azonnal kiderül, hogy milyen viszonyban állok a népzenével. Ennek ellenére elszégyelltem magamat. E heti jó arcom ezért nem is lehet más, mint ő.

Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató. Legalább onnan ismerhetném, hogy a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor egyik zsűritagja. Mentségemre szóljon, hogy már régóta ignorálom a televízió önfeledt bámulását, de ha valamiért mégis a távkapcsoló felé nyúlok, akkor sem valószínű, hogy egy ilyen jellegű műsoron időznék túl sokat. A népmeséket azonban nagyon szeretem, még felnőtt fejjel is. Na, de most nem én vagyok itt a téma.

Már nagyon korán rabul ejtette a népzene

Agócs Gergely, 1969. október 27-én született, Érsekújváron. Gyermek- és ifjúkorának legnagyobb részét nagyszüleinél, Füleken és környékén töltötte. A népzene iránti érdeklődése is itt bontakozott ki. Az általános iskola elvégzése után felvételt nyert a losonci Építőipari Középiskola földmérő-térképész szakára, ahol 1987-ben sikeresen leérettségizett.

Tizenhat évesen, 1985-ben fogta nagymamája hamuba sült pogácsáját, és ment el először népdalt gyűjteni. Azóta már több mint 800 órányi felvételt sikerült rögzítenie. A gyűjtések légköre alakította ki benne a késztetést a folklórban történő elmélyülésre, a nóták, a táncok megtanulására, a hangszeres muzsikálásra.

1987-ben a kassai Csámborgó Zenekar tagjaként kezdett el zenélni. A dudán kívül furulyázik, tárogatózik, bizonyos szinten klarinétozik és hegedűn is játszik. (Csodás népi furulyagyűjteménye van.)

Egyértelmű volt, hogy a folklór többé már soha el nem engedi

1990-ben egyik alapító tagja volt a Szlovákiai Magyar Folklórszövetségnek, s itt a népzenei szekció munkáját irányította mindaddig, amíg ehhez megvoltak a szükséges keretek, azaz 1996 őszéig. 1990-1992 között a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes énekes-hangszeres szólistája volt. 1993-ban elnyerte az a Népművészet Ifjú Mestere díjat.

1997-ben szerezte diplomáját az ELTE BTK néprajz szakán. Szakdolgozatát folklorisztikából írta „Egy szürke meg egy hamuszín galamb – A hagyományos szellemi kultúra egy nógrádi magyar pásztor életében” címmel. Az akkor 78  éves Pál Pista bácsiról, az „utolsó magyar dudásról” szól, aki egyik példaképe, mestere, „fogadott nagyapja”.

Az egyetem elvégzése után népzenekutatóként az MTA Zenetudományi Intézetében helyezkedett el. Összehasonlító folklorisztikából doktorált, az egyetem PhD-programjának keretében. A Hegedős együttes (ma Fonó Zenekar) tagjaként hivatásos zenész.

Most is itt zenél, de elindult önálló utakon is, előadói estjein az énekelt és a hangszeres népzene mellett előszeretettel mond magyar népmeséket is.

1999 márciusától 2000 nyaráig vezette a Fonó Budai Zeneház „Utolsó Óra” népzenegyűjtő programját.

2000 szeptemberében tíznapos gyűjtőutat szervezett az észak-kaukázusi balkárok és karacsájok körében. Gyűjtései között a magyar mellett szlovák, ruszin, gurál (lengyel), cigány, román, horvát, udmurt, komi, nogaj, baskír és kabard folklóranyag is szerepel. 1992 óta szerepel magyarországi népzenei antológiákon (Táncháztalálkozó lemezek stb.), 1998-tól pedig zenekarával több lemezt is kiadott, amelyek többségének zenei szerkesztését is ő végezte.

Rendszeresen szerepel a Kossuth Rádió népzenei műsoraiban is, és még arra is van ideje, hogy szakértőként tartson előadásokat. Népzenei oktatást végez általános- és középiskolákban, szakkört is vezet. A füleki vár délköszöntő tárogatója az ő játékát „süvölti” nap mint nap a városkára, Krasznahorka várának kuruc hangulatát árasztva.

Szélesebb körben igazán ismertté a Duna televízión – először 2012-ben – sugárzott Fölszállott a páva című műsor tette.

Mesék felnőtteknek

Gondoltam, ha már mesemondóként jött szóba, rákeresek a neten és meghallgatom egy felnőtteknek szóló meséjét. Sajnos a felvétel minősége nem a legjobb, ellentétben Agócs előadásával.

Elnézvén és hallgatván Agócs Gergely munkásságát, arra jöttem rá, hogy nem is csodabogarak azok, akik a néptáncban-népzenében lelik az örömüket. Sőt!

Forrás: fonozenekar.hu, wikipédia

Leadkép:  metatabor.hu

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/70267/pics/lead_800x600.jpg
Agócs Gergely,dudás,Fölszállott a páva,Fonó,népzenekutató,népzenész
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?