Blogolj!

Koós János – A sors nem akarta, hogy zenész legyen

Bara Arisztid

Milyen érdekes az élet. Koós János sohasem szeretett volna énekes lenni. Zenésznek tanult, de az út, amire rálépett akarata ellenére eltérítette. Kétszer is olyan egyértelmű jelzést kapott, hogy elengedte dédelgetett álmát és máris a nem áhított rivaldafényben találta magát. Visszavonhatatlanul.

Hogyan lehet valakinek két születésnapja?

Koós János 1937. november 20-án született Kupsa Jánosként Bukarestben, azonban apja nem engedte kiállítani az anyakönyvi kivonatot, mielőtt a jegyzővel meg nem ittak egy üveg pálinkát a kis Jánoska egészségére. Végül úgy berúgtak, hogy 21-ét írtak az anyakönyvbe. Azért született Bukarestben, mert édesapja az ottani Andrássy útnak megfelelő sugárút valamelyik palotáján dolgozott szobafestőként és édesanyja pont akkor látogatta meg, amikor a szülés elindult.

Erdélyből Magyarországra, és nem tovább

Székely szüleivel Gyergyószárhegyen laktak, onnan költöztek János négyéves korában Miskolcra, ahol apja nővére élt.

Szülei a városban tudtak nyitni egy fűszerüzletet, de amikor államosították, édesapja a Lillafüredi Palotaszálló karbantartó igazgatója lett.

János a miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnáziumban érettségizett 1957-ben, ahol mindenki zenésznek tanult. A forradalom után rengetegen disszidáltak közülük. János viszont jól érezte itthon magát, úgy gondolta, hogy ő már egyébként is második országban lakik, minek menjen el egy harmadikba.

Az oboaművész Kupsa Jánosból így lett Koós János táncdalénekes

Oboás szeretett volna lenni, ezért felvételizett a Zeneakadémiára, amit sikeresen el is végzett. 1957 és 1960 között az Országos Pénzügyőr Zenekarban játszott. 1960. december 25-én volt az első fellépése a Zeneakadémián.

Fotó: hot! (archív)

Az ifjú oboaművész énektehetségét – habár nem volt célja az éneklés – korán felismerték, amikor 1960-ban viccből, Vico Torriani svájci énekest parodizálta a Zeneakadémia gólyabálján.

Marton Frigyes a gólyabálos produkciót hallva kérte meg, hogy lépjen fel a Zeneakadémia karácsonyi műsorában, de János először nemet mondott. Annyira nem akart énekes lenni, hogy Marton még azzal sem tudta meggyőzni, hogy Bilicsi Tivadarral, Honthy Hannával, Márkus Lászlóval és Psota Irénnel léphet fel.

„Nagyon nehezen beszéltek rá az éneklésre. Velem nem úgy volt ez, mint annyi mindenkivel manapság, akik alig várják, hogy népszerű énekesek legyenek, és mennek a tévébe, amint lehet, én nem akartam elhagyni Mozartot.”

Végül akkor mondott igent, amikor megtudta, hogy fellépésenként 150 forintot kapna, márpedig ez összesen négy előadást jelentett, és a 600 forint annyi volt, mint a félhavi fizetése a pénzügyőr zenekarnál.

És ekkor jött a meglepetés:

„Mikor megyek be, akkor láttam, hogy a nevem nincs kiírva, csak valami Koós Jánosé. Marton Frigyes erre mondta, hogy ez pedig én vagyok, hiszen azzal a névvel, hogy Kupsa, nem lehet senki táncdalénekes.

„Megbeszéltem az apámmal, mert miután kezdtem ismertté válni, egyre problémásabb volt, hogy ha valahol kérték az irataimat, nem értették, miért nem a Koós név szerepel benne. Apám megértő volt, és azt mondta, hogy ezt rám bízza, és amikor nagyon népszerű lettem, akkor hivatalosan is Koós lettem.”

A sors úgy döntött Koós János nem lesz zenész

Ugyan népszerű lett énekesként, de azért hiányzott neki a zenélés. A fejébe vette, hogy mindenképpen megtartja a diplomakoncertjét. El is vitte a hangszerét a szervizbe, ahol teljesen felújították, kicserélték a billentyűket, mintha vadonatúj lett volna. Aztán amikor elhozta a szervizből, leparkolta a kocsit a körúton, és amíg egy presszóban ült, feltörték a kocsit és elvitték a hangszert. Annyira megrázták a történtek, hogy már nem is akart újat venni. A zenélést azonban mégsem akarta abbahagyni, ezért vett egy szoprán szaxofont, ami hasonló az oboához. Elkezdett gyakorolni, és mit tesz isten, azt is ellopták. Úgy látszik, a sors nem akarta, hogy zenész legyen.

Pályája emlékezetes állomásai

Az országos ismertséget 1961-ben, első nagy slágere, a Micsoda nagyszerű dolog hozta meg neki.

Komolyabb sikereit aztán a Magyar Televízió Táncdalfesztivál című könnyűzenei versenyein indulva aratta, ahol kétszer első díjat nyert.

Énekesi karrierjével párhuzamosan színészként is tevékenykedett: Az oroszlán ugrani készül (1969), Bűbájosok (1969), A gyilkos a házban van (1970) című filmekben is szerepelt.

1967-ben Siófokon az Országos Rendező Iroda (ORI) Halló! Itt Balaton! című esztrádműsorában léptek fel először Hofi Gézával. Koós János így emlékezett vissza a kezdetre:

„Egy alkalommal Siófokon tábortüzet raktunk, és a többi művésszel közösen elkezdtünk borozni. Mikor már megjött a hangulat, Hofi Gézával egy oroszkórus paródiát rögtönöztünk, óriási sikerrel”. A spontán létrejött duó előadása után, művésztársuk Bilicsi Tivadar megkérdezte, hogy miért nem adják elő ugyanezt a színpadon.”

Ekkortól kezdődött el a Hofi-Koós duó története, amely később humoros zenés paródiáikkal vált sikeressé.

Az 1960-as években sokat turnézott a volt szocialista országok fővárosaiban, majd Ungvártól Vlagyivosztokig nem volt olyan kis- és nagyváros, ahol ne lépett volna fel.

Tizenhárom évig dolgozott együtt az Express zenekarral.

Hofi Gézával és Kovács Katival készítették el 1976-ban a Kell néha egy kis csavargás című zenés rádiójátékot, amely hanglemezen csak 1989-ben jelent meg, és amelyet később más dalok társaságában 1996-ban a Próbálj meg lazítani című CD-n adtak ki. Ők hárman alkották a zenés paródia műfaj első trióját.

1982–1985 között a Mikroszkóp Színpad tagja volt, színész- és humoristaszerepben. Legendás barátság fűzte művésztársához, Bajor Imre színész-humoristához, akivel együtt maradandót alkottak a színpadon.

Énekesi karrierje később a mulatós nóták felé fordult. Hat nagylemezét és számos kislemezét adták ki. Járta az országot, minden egyes fellépését a legkomolyabban vette, ugyanolyan hittel, drukkal és felkészültséggel ment a legkisebb faluba is, mint az Erkel Színházba.

1999–2000 között az RTL Klub televíziónál kéthetente énekelt a Koóstoló című műsorban, valamint szerepelt a Heti Hetes című közéleti szórakoztató műsorban is.

2002-ben a Magyar Televízióban havonta szerepelt a Koós Klub című műsorban.

Milyen szerencse, hogy nem lett végül zenész belőle. Egy hatalmas és feledhetetlen showmant nyertünk vele. Isten nyugosztalja.

Forrás: 24.hu, wikipédia

Leadkép: DFP, borsonline.hu

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/69967/pics/lead_800x600.jpg
énekes,Hofi Géza,Koós János,Koóstoló,oboaművész,színész,táncdalénekes,Táncdalfesztivál,zenész
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?