Blogolj!

Milyen színésznő Dobó Kata?

Bara Arisztid

Dobó Kata húsz évvel ezelőtt, A miniszter félrelép című filmmel robbant be a köztudatba. Rá osztották a csábító, szexi nő szerepét, ami után egyből mindenki beskatulyázta. Mondjuk Andy Vajnával tartó kapcsolata is alaposan rásegített erre a megítélésre. Kata viszont úgy véli, hogy hosszú évek után végre sikerült bebizonyítania, hogy a szépsége mellé tehetség is párosul. De vajon valóban sikerült neki?

Ahhoz, hogy ez kiderüljön, nézzük a kezdeteket!

Dobó Kata 1974. február 25-én, Kovács Katalinként sírt fel először egy győri kórházban.

Édesapja katonatiszt volt, ezért a család sokat költözött. Kata gyermekkorát Győrben, Kijevben, Lentiben és Budapesten töltötte. Hetedikes korában a család egy békásmegyeri lakótelepre költözött. Érettségi után felvételizett a bölcsészkarra, de nem vették fel. A sikertelen felvételi után elköltözött otthonról. A saját lábára akart állni. Dolgozott titkárnőként és egy autószalonban is. Egy szórólapon látta meg a hirdetést, hogy egy neves divatstúdió modellversenyt hirdetett amatőrök számára. Eleinte nem is akart jelentkezni, de végül barátai unszolására beküldött egy fotót magáról. Hamarosan értesítették, hogy beválogatták egy profi modellképző kurzusra.

Kata modellkarrierje elején

Egy évvel később, 1994-ben ő lett az Év fotómodellje és negyedik helyezést érte el a Look Of The Year válogatásán. Szerepelt az Elite, a Bonton, a Kiskegyed, a Meglepetés és az IM magazinban is. Majd Németországba szerződött, ahol különböző katalógusokba fotózták.

Jól sült el a félreértés

1995-ben teljesen véletlenül csöppent bele a filmiparba. Azt hitte, hogy egy modellválogatásra megy, de valójában az Éretlenek című sorozathoz kerestek szereplőket. Kata végül megkapta Vera szerepét a sorozatban. A sorozat egyik rendezője elküldte Katát és a többi amatőr szereplőt Földessy Margit színiiskolájába, hogy némi rutint szerezzenek a színjátszáshoz. Az Éretlenek után egy kosztümös mesefilm a Rózsa és Ibolya következett, ahol Kata Rajkai Zoltánnal és Murányi Tündével játszhatott együtt.

A hírnév 1997-ben érte utol, amikor 400 jelentkező közöl őt választották ki az A miniszter félrelép című film női főszerepére.

A film producere – később Kata párja - Andy Vajna javasolta Katának, hogy válasszon valami olyan művésznevet, amit a külföldiek is könnyebben ki tudnak ejteni. Így lett Kovács Katalinból Dobó Kata. A hatalmas reklámkampánnyal beharangozott film siker lett és Katát is sztárrá tette. Ráadásul ugyanabban az évben felvették a Színművészetire is, ahol egy évet sikerült elvégeznie. 

Hogyan tovább?

Innen természetesen már nem volt megállás, sorra következtek az újabb és újabb filmszerepek. Az Ámbár tanár úrban ismét Koltai Róberttel és Hernádi Judittal szerepelt. Majd jött az Európa Expressz című akciófilm, amelyben Stohl András és Kamarás Iván voltak a partnerei.

Első amerikai filmszerepét a 2001-es 15 perc hírnév című Robert De Niro filmben kapta. Eredetileg a női főszerepre jelentkezett, de nem volt elég jó az angolja.  Végül egy néhány másodperces jelenetben láthatták a nézők. Andy Vajna hiába protezsálta be mindenhova szerelmét, Kata nem ért el nagyobb sikereket a tengerentúlon.

Magyar filmben újra 2005-ben vállalt szerepet. Goda Krisztina vígjátékában, a Csak szex és más semmiben játszotta volna a női főszereplő fehérmájú barátnőjét. A vígjáték után ismét együtt dolgozott Goda Krisztinával és Csányi Sándorral a Szabadság, szerelem című drámában. 2009-ben sokakat meglepett, amikor a Halálkeringő című film kedvéért megvált hosszú, göndör fürtjeitől.

2012-ben a Split Perfect című rövidfilmben volt látható. Ezért a szerepért Katát a Los Angeles-i LA Shorts rövidfilm-fesztiválon a Legjobb színésznő díjára jelölték. Ez végre hozott némi elismerést neki.

Felsorolni is nehéz, hogy mi mindenben játszott még. Jöttek a TV-sorozatok és újabb mozifilmek, sőt 2013-ban a TV 2-őn StílusVadász címmel saját műsort is kapott.

A színház sem maradhat ki

A filmezés mellett a színházat sem hanyagolja el. 2008 és 2014 között a békéscsabai Jókai Színházban szerepelt. Láthattukt a Lüzisztraté, a Stuart Mária, a Lear király, az Elnöknők című darabokban. Rendszeresen színpadra lép a Pinceszínház (Libikóka, Tartuffe), a Karinthy Színház (Szajré) és a Játékszín (Kölcsönlakás) előadásaiban is. 2018 november 10-e óta a Hatszín Teátrumban látható az Egy különleges nap című előadásban Réti Barnabás oldalán.

Dobó Kata és Anger Zsolt a Closerben / Fotó: Átrium Film-Színház

Azok a férfiak!

Kata magánéletében mindig fontos szerepet játszottak a férfiak. A gimnázium alatt titkos viszonya volt a tornatanárával. A férfi az érettségi után feleségül vette volna a lányt, de Kata még nem akart férjhez menni. Modellkarierrje alatt több évig együtt élt az ismert mesterfodrásszal, Hajas Lászlóval. Az A miniszter félrelép forgatása során titokban ment hozzá barátjához, Vermes Dávidhoz. Kata és Dávid még Földessy Margit színiiskolájában ismerkedett össze. A házasság nem tartott sokáig. Ezt követően Bochkor Gáborral randizott. Őt követte a neves filmproducer, Andy Vajna, akivel hét évig élt együtt. A fiatal színésznő és az idősebb producer kapcsolatát sokan nem nézték jó szemmel, de talán az idő őket igazolta. 2008-ban szakítottak. 2009-ben ismerte meg soron következő párját, Gulyás Leventét, a békéscsabai Jókai Színház zenei rendezőjét, akitől kislánya is született. 2014. novemberében Kata és Levente szakítottak. Ezt követően kollégájával, Anger Zsolttal (akivel a Hacktion és a Fapad című sorozatban is együtt szerepeltek) élt rövid ideig együtt, és most, már 2016-tól Zsidró Tamás a párja.

Dobó Kata jelenlegi párjával, Zsidró Tamással / Fotó: blikk.hu

Erre meg most rendezett egy filmet…

Kata nem biztos, hogy egy színészi őstehetség, de kitartása igenis díjazható és az is igaz, hogy egyre jobb a szerepeiben. Abban azonban biztos vagyok, hogy ha nem lett volna Andy Vajna, akkor őt soha sem engedte volna filmet rendezni. Nagy vakmerőség volt Katától és Andytől ebbe belevágni, de – annak ellenére, hogy a film szakmailag olyan amilyen – a számok őket igazolják.

Én kicsit sem akarom bántani Dobó Katát, kapott ő már olyan sok rosszat, hogy egy következő életre is elég lenne. Induljon hát újra, tiszta lappal!

Forrás: starity.hu

Leadfotó: nlcafé, Rozmanitz Gábor

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/69628/pics/lead_800x600.jpg
A miniszter félrelép,Andy Vajna,Dobó Kata,rendező,színésznő,Zsidró Tamás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?