Blogolj!

Szabó István – Aki filmjeiben vezekel

Bara Arisztid

Az Oscar-díjkiosztóhoz közeledve mindig eszembe jut Szabó István (81) filmrendező, forgatókönyvíró, aki annyira cukin vette át az Oscar-díját, hogy nem tudom kiverni a fejemből. Mondjuk nem is akarom. Azonban úgy érzem, hogy Szabót nem csak az isteni tehetsége repítette ehhez az óriási elismerésig, hanem folyamatos vezeklése is.

A kezdetek

Szabó István 1938. február 18-án született Budapesten. Szülei orvosnak szánták, de ő 16 éves korától filmrendező akart lenni. Az orvosi egyetemre nem sikerült a felvételije, azonban első próbálkozásra bekerült a Színház- és Filmművészeti Főiskola (ma egyetem) filmrendező szakára. 1961-ben végzett Máriássy Félix osztályában, a tanársegéd Makk Károly volt. Osztálytársa volt – többek közt – Elek Judit, Huszárik Zoltán, Kézdi-Kovács Zsolt és Rózsa János.

Első munkahelye a Híradó és Dokumentumfilmgyárban volt, ahol közvetlen felettese Nemeskürty István lett. Már rövidfilmjeivel is feltűnést keltett. A lengyel és a francia új hullám (1960-as évek) hatására kibontakozott magyar új hullám egyik vezéregyénisége lett.

A Balázs Béla Stúdiót 1958 decemberében alapították filmrendező társaival a Fészek klubban. Itt készült első filmje, a Variációk egy témára.

Út az Oscarig

Filmjeiben kezdetben nemzedéke meghatározó élményeit dolgozta fel, később Kelet-Közép-Európa közelmúltja és jelene, annak politikai és morális problémái kerültek művei középpontjába.

Szabó István műveinek fókuszában a bizalom, a tisztesség, egymás vállalása áll, életművének sajátossága, hogy gyakran térnek vissza tárgyak, nevek, motívumok. Az 1979-ben készült Bizalom – amelynek operatőre, Koltai Lajos azóta is alkotótársa – két, a történelem által véletlenül egymáshoz sodort ember kapcsolatát elemzi.

A Berlinben Ezüst Medvét nyert és Oscar-díjra is jelölt alkotás tartalmilag és formailag is előkészítette Szabó “történelmi trilógiáját”, a Mephistót (1981), a Redl ezredest (1984) és a Hanussent (1988).

Az első darab, a Mephisto sokáig az egyetlen Oscar-díjas magyar játékfilm volt. Hőse, a színész Höfgen úgy próbál fennmaradni egy embertelen világban, hogy tehetségét alárendeli a megfelelni akarásnak, végül az emlékezetes zárójelenetben képletesen és valóságosan is elvész a hatalom fényében. Ez a probléma jelenik meg a másik két filmben is, más korban, más alkatokkal.

Ide muszáj betennem a fent említett kedvenc jelenetemet, az 1982-es Oscar-díjátadóról, ahol Szabó István piszkosul cukin, szájtátva rohan átvenni a díjat, felhívja maga mellé a főszereplőt és erős, de rettentően bájos magyar akcentussal elkezd beszélni:

A vezeklés

Szabó István 2006-ban készített ismét magyar filmet Móricz Zsigmond Rokonok című regényéből.

A bemutató előtt került nyilvánosságra, hogy a rendező 1957 és 1963 között jelentett a belső reakció elhárításával foglalkozó II/5-ös ügyosztálynak, a hírhedt III/III elődjének. A művész a beszervezést maga is elismerte, a műveiben annyiszor körüljárt kérdés egyszerre életrajzi adat lett.

Filmjeinek alaptémája, a közép-európai történelem és a politika által súlyosan befolyásolt magánéletek közössége nem változik, és ez lényegében még a legkülföldibb filmjében, a Találkozás Vénusszal-ban is ugyanígy benne van. Vagyis Szabó minden filmje azt üzeni, hogy a politika, a történelem a legintimebb magánszféránkat is befolyásolja. Ez nekem nagyon úgy tűnik, mintha egész életében vezekelne ügynökmúltja miatt. Nem akar magyarázkodni, csak megmutatni az embert.

Ezt egyik nyilatkozata is alátámasztja, miszerint kétféle rendező létezik:

„az egyik azért mesél el egy történetet, mert mindenáron filmet akar csinálni, a másik pedig azért csinál filmet, mert mindenáron el akar mesélni egy történetet”.

Ő magát az utóbbihoz sorolja.

Nagyon várom a következő filmjét!

Forrás: cultura.hu, ekmk.hu

Leadkép forrása: MNF

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/69270/pics/lead_800x600.jpg
filmrendező,Mephisto,Oscar-díj,Szabó István
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?