Blogolj!

Liu Shaolin Sándor – Kínai vagy magyar?

Bara Arisztid

Liu Shaolin Sándor olimpiai-, világ- és immár összetett Európa-bajnok is. A magyar rövidpályás-gyorskorcsolyázás legeredményesebb versenyzője. Kíváncsi voltam – és mivel nem szeretem, ha kíváncsiságom kielégítetlenül marad – és így felderítettem, hogy ki is ez a különös névvel rendelkező, tehetséges fiatalember. Sőt, tulajdonképpen két fiatalember.

Az eredet

A történet közel harminc évvel ezelőtt, egy két kontinensen átívelő kalanddal kezdődött, amikor Liu Shaolin Sándor (Sanyi) kínai édesapja öccsével együtt úgy döntött, hogy nekivág a világnak és szerencsét próbálnak Európában. Tíz napig vonatoztak, több közép- és kelet-európai várost is megjártak, de Magyarország tetszett nekik a legjobban. Sanyi és szintén rendkívül sikeres testvére, Liu Shaoang (Ádó) már itt születtek, Magyarországon.

Sanyi és Ádó magyar édesanyja és kínai édesapja egy könyvelőirodában ismerkedtek meg egymással. Sajnos a szülők később elváltak, majd édesapjuk Németországba, végül Kínába költözött. Azóta a fiúk is kirepültek a családi fészekből, és együtt élnek egy budapesti albérletben. Annak ellenére, hogy édesapjuk kínai és maguk is folyékonyan beszélnek kínaiul, a hagyományokhoz hűen ma már csak a legnagyobb kínai ünnepet, a holdújévet ünneplik a családdal közösen.

De mégis, miért pont gyorskorcsolya?

A testvérpár először úszónak készült, ám állandóan betegek voltak a klóros víztől. A neten kerestek maguknak új sportágat, végül úgy döntöttek, kipróbálják, hogy milyen lehet korcsolyázni. Sanyit a gyorskorcsolyában első sorban a sebesség, a száguldás fogta meg, míg testvérét a korcsolyapengék nyűgözték le.

„Azonnal megtetszett a fegyelmezettség, és az összehangolt mozgás, amit a pályán láttunk – nyilatkozta egyszer Sanyi - de elragadott bennünket az a vidám és családias hangulat is, amit a korcsolyázók körében tapasztaltunk”.

Mint ahogy azt az elképesztő eredményeik is mutatják, a testvérek lelkesedése – szerencsére – azóta is törtetlen, annak ellenére, hogy Sanyiról kiderült: nem nagyon bírja a hideget.

A Sportfaktornak kérdésére, hogy a sikerességük mivel tudná ajánlanák ezt a sportágat?” Sanyi ezt felelte:

„Nehéz kérdés. Az a baj, hogy én sem bírom a hideget, fázós vagyok. De aki bírja, az jöjjön. Mondjuk keveset vagyunk betegek, ez tény, és ez is a csarnok klímájának köszönhető. No, és persze annak is ajánlom, aki szeret száguldozni, az se hagyja ki.”

Fotó: nemzetisport.hu, Tumbász  Hédi

Európában ázsiai, Ázsiában európai

Sikereikben nagy szerepe volt egy páratlan - nagyjából egy évvel az első edzések után - lehetőségnek. 2006-ban Budapesten rendezték a felnőtt gyorskorcsolya-világbajnokságot, ahol sikerült megismerkedniük a kínai versenyzőkkel. A kínaiak felajánlották nekik, hogy menjenek ki hozzájuk tanulni, edzeni, nézzék meg, hogy az ő rendszerük hogyan működik.

Akkoriban Korea, Kanada és az Egyesült Államok mellett Kína is korcsolya-nagyhatalomnak számított, és az a mai napig is. A Kínában töltött egy év során a korcsolyázáson kívül semmi másra nem kellett koncentrálniuk. Amikor kimentek, még senki sem gondolta, hogy a fiúk egyszer a világ élére kerülnek.

A Liu testvérek elmondásuk szerint a Kínából hozott alapoknak, és a mai napig használt tudásnak köszönhetően hazatérésük után mindenkit megvertek.

Számukra teljesen egyértelmű volt, hogy hazatérnek. A fiúk nem igazolnának át sehova, még akkor sem, ha nagyon hívnák őket. Hiába tekintenek úgy rájuk Európában, mint ázsiaira, és Ázsiában, mint európaira:

Nekünk itt van a hazánk, itt születtünk, ide jártunk iskolába, itt él a családunk, és itt élnek a barátaink”

– mondta Ádó.

Sanyi és a család

Sanyi imádja a családját. Karácsonykor ezt nyilatkozta:

„Az, hogy ilyenkor együtt van a család, mindennél többet jelent számunkra. Nagymamámnál szoktunk összegyűlni, ahol finomabbnál finomabb ételeket fogyasztunk el.”

Ráadásul ez a karácsony különleges volt az egész család számára, hiszen egy új kistestvér és unokatestvér is érkezett a családba.

Liu Shaolin (középen) és Shaoang a kishúgaikkal, Lénával (balról) és Kelly Riával, valamint az unokahúgukkal / Fotó: Blikk

Ám Sanyit közben a szerelem is utolérte. Egymásba szerettek a 2013-as X-Faktorban feltűnt Péterffy Lili énekesnővel. Első randijuk természetesen a jégpályán volt.

Fotó: Blikk

Liu Shaolin Sándor egy veszprémi koncertjén már megnézte a párját, míg Péterffy Lili a dordrechti Eb-n szurkolt szerelmének.

A szerelem nem nézi, hogy Sanyi kínai, vagy magyar. Én úgy gondolom, hogy Sanyi mind a kettő, de legfőképpen magyar, hiszen az országunkért, nemzetünkért küzd minden versenyen.

Forrás: sportfaktor.huhvg.hu, blikk.hu

Leadkép: kepmas.hu, Hernád Géza

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/67786/pics/lead_800x600.jpg
gyorskorcsolya,gyorskorcsolyázó,Liu Shaoang,Liu Shaolin Sándor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?