Blogolj!

Csepregi Éva – Két ember közt legrövidebb út egy mosoly

Bara Arisztid

Nemsokára itt a szenteste. Micsoda kiszúrás, hogy az Évák és a Ádámok ezen a napon ünneplik a névnapjukat is. Dupla ünnep. Ezért választottam Csepregi Évát e heti jó arcomul. Azt a Csepregi Évát, akinek személyiségéből és zenéjéből áradó mosolya, vidámsága és elképesztő energiája gyerekkorom óta kísér engem.

Honnan ered Éva elképesztő energiája?

Szülei kétkezi munkások voltak. Édesapja Abaújszántóról származik, édesanyja pestlőrinci. A szülők az ötvenes évek elején az újpesti ládagyárban ismerkedtek meg, egymásba szerettek, összeházasodtak, aztán 1953. október 22-én megszületett közös gyermekük, Éva.

Édesapja rendkívül szorgalmas, nagy teherbírású ember volt. Tőle örökölte azt, hogy képtelen tétlenül ülni, állandóan csinálnia kell valamit. Úgy tűnik, mintha kimeríthetetlen energiatartalékokkal rendelkezne, mintha valami mindig hajtaná.

A konyhában dőlt el, hogy énekesnő lesz

Gyerekkorában, a pestlőrinci Rózsa Ferenc Művelődési Házban érezte meg, hogy a színpadra termett.

„Hatalmas épület, hatalmas színházteremmel, legalábbis én akkor annak láttam. Ma is megvan, legutóbb szilveszterkor léptem fel ott. Nagyon megható pillanat volt újra ott állni, ahol minden elkezdődött. Ott szerettem meg igazából a színpadot. Persze mindig szerettem énekelni, általános iskolában jártam az énekversenyekre, ketten-hárman összeálltunk, több szólamban nyomtuk, és eléggé jól vettük az akadályokat. A Rózsában igazi színpadon lehetett valódi fellépő ruhákban műsorokat adni. Azok a rejtélyes, hátsó terek, a hatalmas függönyök, az öltözők világa, meg, ahogy aztán a színpadra kipenderültünk – igazi varázslat volt számomra.”

Később is oda járt a gimnáziumi osztálytársnőivel táncolni. Ezeken az alkalmakon a Stereo együttes játszott rockos, de táncolható zenét, a barátnői az egyik szünetben odamentek a büfében ácsorgó zenészekhez, és megkérték őket, hogy Éva hadd énekelhessen el velük egy dalt. Szünet után vele kezdtek, és akkora sikert arattak, hogy ötször kellett megismételnünk a dalt. A vége pedig az lett, hogy bevették Évát a zenekarba.

Az viszont, hogy énekesnő lesz belőle, otthon a konyhában dőlt el. Egy nap édesanyjával és unokatestvérével a konyhában sürögtek-forogtak, amikor Éva elkezdett énekelni. Édesanyja és unokatestvére ekkor egyszerre mondták, hogy Évának énekesnőnek kell lennie. Ekkor született meg Évában a döntés, hogy tudatosan elindul ezen az úton. Mondjuk ezt az is segítette, hogy anyja elkezdett énektanárt keresni neki, és így talált rá Hoffmann Dönci bácsira.

A Kócbabák és a Ki mit tud?

Dönci bácsi volt az, aki előállt a nagy tervvel, hogy három lány tanítványából énekes triót szervez és elindítja őket az 1972-es Ki mit tud?-on. A lányok addig nem is ismerték egymást, ám a három Éva - Pál, Fábián és Csepregi - hamar barátnő lett. Dönci bácsi teljes erőbedobással dolgozott velük. Nevünket egy olasz sláger, a La Bambola, vagyis „a baba” után kapták. Mivel ez így nem passzolt a dallamra, ki kellett bővíteni a szótagszámot, így lett belőle kócbaba, ők pedig a Kócbabák.

Mivel Éva nem tudta eldönteni, hogy a Stereo, vagy a Kócbabák fontosabbak-e számára, ezért mindkét formációval, sőt szólóban is elindult a Ki mit tud?-on. Itt tett szert akkora ismertségre, ami beindította a karrierjét.

A Neoton

A Kócbabák 1973 végén fuzionált az akkor már nyolc éve létező, számos stílusváltást megélt Neotonnal.

1977-ben Neoton Família néven hivatalosan is egyesültek. Rengeteget turnéztak külföldön is, főként az NDK-ban és Olaszországban.

Erdős Péter, a „popcézár” jogász, menedzser - valójában a Kádár-rendszer alatt a teljes magyar popzenei világ rettegett irányítója – fantáziát látott a zenekarban és elkezdett velük foglalkozni. Ő terelte az együttest a disco felé. Megváltozott a hangszerpark, a világítástechnika, a fellépő ruha, a megszólalás. És ez a világ volt az, ami a Neotonhoz talán a legjobban illett. Jöttek is a sikerek, a Neoton lett a Varsói Szövetség ABBA-ja, sőt Spanyolországban és Japánban is imádták őket.

Aztán - ahogy az lenni szokott - jöttek a zenekaron belüli összeveszések, egymásnak feszülések, majd a Neoton Família 1990-es kettészakadt.

1996 februárjában elhunyt Jakab György, néhány nappal később pedig az egykori vokalista Juhász Mária is. A haláleset viszont ismét összehozta a régi tagokat. Az utolsó nagy Neoton Família-koncertet 1998-ban – Jakab György emlékére, György napon – a Budapest Sportcsarnokban tartották.

Nehéz időszak volt ez az életemben, ekkor hagytak ott, gyors egymásutánban a szüleim is. Búcsúzni csak szépen – ez lett a Neoton Família koncertjének a címe. Vita volt azon, hogy kik lépjenek színpadra, milyen legyen a felállás. Ádám és én amellett voltunk, hogy Pál Éva és Fábián Éva is lépjen fel, mert a történetünk csak velük együtt teljes. A lányok hozzáállása azonban eléggé különös volt. Vica úgy gondolta, a koncert fele róla fog szólni, Palinak is különleges igényei voltak. Ahogy közeledett a koncert időpontja, a hangulat egyre feszültebb lett. Végül nagy nehezen sikerült dűlőre jutni velük, de a koncertről készült lemezen nem énekeltek, mert nem tudtam megegyezni a Pásztor Laci vezette Magneoton kiadóval. Maga a koncert igazi nagy siker volt, isteni hangulat, nekünk egy életre szóló élmény. Végre, tíz év harag után újra együtt voltunk a régi társakkal, csak a halottaink hiányoztak. De ők nagyon.”

A folytatás

A Neoton Família 1990-es kettészakadása után Végvári Ádámmal és Baracs Jánossal Éva-Neoton néven folytatták a zenélést. Csepregi Éva 1996 óta a Ruttkai Éva Színház tagja. Napjainkban a Neoton Família Sztárjai formációban szokott fellépni.

Csepregi Évának még ma is óriási rajongótábora van. Talán nem csak a tehetségének és a jól megírt daloknak köszönheti, hanem mosolyának is. Ahogy régebben koncertjei után mindig elmondta: „két ember közt legrövidebb út egy mosoly”.

Forrás: hangfoglalo.hu

Leadkép: ripost.hu

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/66659/pics/lead_800x600.jpg
Csepregi Éva,énekesnő,Kócbabák,Neoton,Stereo
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?