6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma itthon
Ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában és elhunyt 115 beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett.
Blogolj!

Szőnyi Ferenc – Egy világbajnok, aki 43 évesen kezdett sportolni

Bara Arisztid

Sohasem késő! Ezt bizonyítja Szőnyi Ferenc elképesztő története is, aki 43 évesen egészségmegőrzés végett kezdett el kocogni, majd másfél év múlva – úgy, hogy a verseny előtt egy hónappal még szinte úszni sem tudott – egy dupla Ironman világversenyen negyedik helyezést ért el.

Ha nem látnám-olvasnám el sem hinném, hogy olyan valaki lesz világbajnok egy olyan sportágban, amelyhez extrém szívósság, kitartás szükséges, aki 43 évesen kezd el sportolni. Milyen elszántság kell ahhoz, hogy valaki úgy induljon el egy triatlon versenyen, hogy előtte pár héttel még nem tudott rendesen úszni? 

Lehet, hogy az úszásban az utolsó előtti helyen végzett, de a kerékpárnál felküzdötte magát a hatodik, végül a futásnál a negyedik helyre. Már erre az eredményre sem számított senki, de amit utána művelt, arra végképp nem.

Még ebben az évben (2008) harmadikként ért célba a mexikói 10-szeres Ironman versenyen. Ott 38 kilométert úszott, 1800-at bringázott és 420 kilométert futott.

2010-ben a hússzoros Ironman-világbajnok volt, 2013-ban harminc napon át harmincszor teljesítette az Ironman-t és lett vb-ezüstérmes. 2017-ben a Himalájában rendezték meg a világ legnehezebb futóversenyét, az 5000 méteres tengerszint feletti magasságban zajló 480 kilométer hosszú Hell Race-t. A három induló közül egyedül Szőnyi Ferenc jutott a célba. 

Júliusban Svájcban állt rajthoz a tízszeres IronmanSwissultra versenyen. A rossz időjárás miatt a bírók kétszer szakították meg, így a világrekord tervezett megdöntése elmaradt, az aranyérmes Vasember 213 óra alatt teljesített a távot. A verseny még tartott, amikor Szőnyi már öt napja itthon volt. 

Nevéhez fűződik egy korábbi kerékpáros rekord is: 2000-ben megdöntötte a 24 órás, és az 1000 km-es kerékpározás rekordját is: 24 óra alatt 721 km-t tekert, illetve 34 óra alatt teljesítette az 1000 km-t. 

Ám, ha ez még mindig nem lenne elég, kétszer teljesítette az egyik leghosszabb, legnehezebb szárazföldi versenyt, a Spartathlont (245,3 km), és az egyik leghosszabb kerékpáros versenyt is, a Race Across America-t (4800 km).

A komáromi triatlonista legutóbbi versenyét – most novemberben -, a Decamant, nagy fölénnyel nyerte meg New Orleansban.

Mint tudjuk, Szőnyinek a leggyengébb száma az úszás, 21 órát töltött a vízben. Kerékpáron aztán megkezdte a felzárkózást, 107 órányi tekerés után a harmadik helyen ment ki futni. Elég gyorsan az élre állt ezután, 60 kilométernyi futás után már ő vezetett, a végére pedig több órás előnyből gazdálkodhatott az ultrán, ahol az is számít, ki mennyit pihen, illetve nem pihen…

Egyáltalán nem csodálkozom, hogy emberfeletti, példamutató teljesítményét, idén a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el.

A most 54 éves Szőnyi Ferenc civilben kőművesként kezdte, de már több mint 30 éve építési vállalkozó. Négy gyermek édesapja, sőt már nagypapa is. Gyermekei nem követik a példáját, de mi azért elgondolkodhatunk: nem lenne-e érdemes megőrizni az egészségünket így 40 felett? Talán belőlünk is Ironman, vagy Ironwoman lesz. Ki tudja?

Leadfotó: Szőnyi Ferenc, Facebook

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/64050/pics/lead_800x600.jpg
Ironman,Szőnyi Ferenc,triatlon,világbajnok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?