6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma itthon
Ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában és elhunyt 115 beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett.
Blogolj!

Barka Emese – Hogyan lesz egy lányból birkózó?

Bara Arisztid

A minap olvastam, hogy Barka Emese birkózónő harmadik lett a 2018-as, Budapesten megrendezett világbajnokságon. Amikor ilyen híreket hallok, mindig jóleső büszkeség járja át a szívemet, lelkemet. Azonban ez a hír egy kérdést is felvetett számomra: egy lány hogyan adja a fejét birkózásra?

Az teljesen érthető, hogy a nők is szeretnek küzdeni, de az már kevésbé, hogy miért választanak egyesek kifejezetten férfias sportágat. Nem félnek, hogy elveszítik nőiességüket? Nem zavarja őket, hogy tele vannak állandóan kék-zöld és lila foltokkal? Persze vannak fiús lányok, ám Barka Emese nem ebből az indíttatásból kezdett birkózni.

De mielőtt elárulnám, hogyan lett Emeséből birkózó, röviden összefoglalom, hogy mit is lehet róla valójában tudni.

Barka Emese a felnőttek mezőnyében világbajnokságon háromszor, az Európa-bajnokságon szintén háromszor volt harmadik és egyszer második, míg az Európa-játékokon első helyen végzett a súlycsoportjában.

1989. november 4-én született Budapesten. A csepeli sportoló első felnőtt nemzetközi sikerét 2007-ben könyvelhette el, az 51 kg-osok mezőnyében Európa-bajnoki bronzérmes lett. Egy évvel később juniorként, az 55 kg-os súlycsoportban Eb-ezüstérmet nyert. 2013 igazán remek évnek bizonyult ugyanis, egy-egy világbajnoki, Európa-bajnoki és Universiade bronzéremmel zárta az esztendőt. 2017-es Eb-n újra bronzérmes lett. Közben az 58 kg-os súlycsoportban 2015-ben a legjobb lett az Európa-játékokon. Idén októberben a világbajnokságon – mint azt már a bevezetőben is írtam –brillírozott és újra megszerezte a harmadik helyezést.

Emese annak ellenére, hogy ilyen férfias sportág mellett tette le a voksát, nem veszítette el a nőiességét. Bár küzdelem közben valahogy mégsem az jut eszembe róla, hogy milyen törékeny virágszál.

Fotó: MTI/Czagány Balázs

Ám, ha az utcán találkoznék vele, akkor már valószínű, hogy máshogy látnám.

Fotó: Facebook

És hogyan lett a most mindjárt 29 éves Emeséből birkózó?

Sokan kérdezik, hogy hogy tudom összeegyeztetni a nőiességet ezzel a férfias sporttal, nos, nekem nem okoz ez gondot.

Édesapám az öcsémnek keresett egy férfias sportot, úgy gondolta a birkózás megfelelő. Én csak elkísértem őket az edzésre, aztán ott ragadtam, mindez tizenkét évesen, 2000-ben történt. 

A hétköznapjaimat természetesen nőként élem, de a szőnyegen nincs más, csak kemény férfias küzdelem…”

– nyilatkozta Emese.

Lead kép: MTI/EPA

Forrás: budapestwrestling2018.com

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/62879/pics/lead_800x600.png
Barka Emese,birkózó,bronzérmes,világbajnok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?