Blogolj!

Baleczky Annamária – Egy fénykor vége

1974. Ekkor tűnt fel először a Magyar Televízió képernyőjén Baleczky Annamária bemondónő. 26 évig dolgozott a televíziónál. Túlzás nélkül állítom, hogy akkoriban mindenki ismerte, és szinte családtagként kezelte, csakúgy, mint kolléganőit.

Baleczky Annamária 1947. december 13-án született Budapesten.

1967 és 1971 között a XII. kerületi tanács előadójaként kereste a kenyerét, ezután ment át a Magyar Rádióhoz, ott a Politikai Adások Főszerkesztőségén tevékenykedett.

1973-ban már bemondóként dolgozott a rádióban, egy év múlva pedig rendszeresen a Magyar Televízió stúdiójából köszönthette a tévénézőket. Több évtizeden keresztül dolgozott a csatornánál, 2000-ben vonult vissza. Utána teljesen eltűnt, nem jelent meg nyilvános eseményeken, de interjúkat sem adott sehol.

A siker, a népszerűség megadatott az egykori műsorvezetőnek, a család azonban nem. Orvos férje a tévéképernyőn keresztül szeretett bele. Kondor Katalin (71) hozta őket össze egy nőgyógyászkongresszuson. Nagy szerelem lett, gyors házasság. Szépen éltek, járták a világot, mindig kitartottak egymás mellett, de gyerekre hiába vártak. Akkor még nem létezett lombikprogram, ezért a bemondónő 30 évesen szeretett volna örökbe fogadni, ám a férje nem akart „idegen gyermeket”.

Az elmúlt években, több komoly betegséggel kellett felvennie a harcot. Férje halála után, egy idősek otthonában, egy neki kialakított szobában töltötte utolsó hónapjait. 2018. október 4-én hajtotta örök álomra a fejét.

Halálhíre kapcsán kezdtem el gondolkodni, hogy vajon mi lehet kolléganőivel, Tamási Eszterrel, Takács Marikával, Endrei Judittal és a többiekkel. Vajon élnek-e még, mi lett velük?

Emlékszel még rájuk?

Sajnos, akik a legkorábban kezdtek, már nem élnek. Tamási Eszter és Takács Marika nincsenek már köztünk. Őket idő előtt magával ragadta a korunk egyik leghalálosabb betegsége a rák.

Kertész Zsuzsa 72 éves. Az elmúlt évek során beszéd-, és személyiségfejlesztő-, közszereplésre felkészítő csoportos és egyéni tréningeket vezetett, valamint – pszichológus lévén – különböző terápiák hasznosításán dolgozik.

Kudlik Júlia 73 éves. Őt több mint 40 éven keresztül láthattuk a Magyar Televízióban bemondónőként, hírolvasóként és műsorvezetőnőként. Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekessel járja a magyarlakta területeket. Szvorák Katalin énekel, Kudlik Júlia pedig prózával szórakoztatja a közönséget.

Berkes Zsuzsa 69 éves. pár éve még azt lehetett róla hallani, hogy szabadúszó, viselkedést, stílust és beszédtechnikát tanít saját iskolájában.

Bay Éva most 66 éves. Több helyen tanít, sőt még lakáséttermet is nyitott szentendrei otthonában.

Endrei Judit 65 éves. Saját könyvkiadója van, könyveket ír, előadásaival járja az országot, tréningeket tart. Kor-határtalanul programjával segíti, támogatja, információkat és szolgáltatást nyújt az 50 év feletti korosztály tagjai számára.

Lőrincz Gabriella talán az utolsó mohikán, 59 éves. Gabriella legnépszerűbb műsora a Világokon át - Barangolás a metafizika birodalmában volt, amely 1999-ben indult, a 12 részes ismeretterjesztő műsor filozofikus hangvételben tolmácsolta a spirituális létszemlélet alapfogalmait. Tavaly a Martfűi Városi Televízióban mesélt sorozatáról.

Mindannyian megérdemelten voltak népszerűek. A mai televíziók által futószalagon gyártott celebek a nyomukba sem léphetnek. Velük egy fénykor ért véget.

1
https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/62268/pics/lead_800x600.jpg
Baleczky Annamária,Bay Éva,Berkes Zsuzsa,Endrei Judit,Kertész Zsuzsa,Kudlik Júlia,Lőrincz Gabriella,Takács Marika,Tamási Eszter,Tv bemondónők
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-10-21 09:40:22
Ne feledjük el, hogy ezek a TV bemondó, műsorvezető hölgyek - a néha természetesen előforduló bakijaik mellett is - még tudtak érthetően, tiszta magyar nyelven, jól artikulált módon beszélni !!!!
Valljuk be, hogy a maiakról - sajnos - ez nem mindig mondható el.
Sokszor eszembe jut ez, mikor például a sportközvetítések során hallom mormogni, az orra elé motyogni a riportert és a "szakértőt" egyaránt. Olykor szavát nem lehet érteni egyiknek sem.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?