Blogolj!

Szepesi György még a legunalmasabb meccset is izgalmassá tudta tenni

Bara Arisztid

Megosztó személyiség ide, megosztó személyiség oda, Szepesi György olyan szenvedéllyel tudta közvetíteni a sporteseményeket, hogy még az is sportrajongóvá vált, akit addig egyáltalán nem érdekelt ez a műfaj.

Fotó: MTI

Pályafutásának virágkora felölelte a magyar sport hőskorát, azt az időszakot, amikor nemcsak, hogy lépést tudtunk tartani a fejlődéssel, de számos sportágban, versenyszámban mi diktáltuk a tempót, beleértve a labdarúgást. Az ő kommentálásában vált örök életűvé a csapatot mitikussá tevő 6-3 is, 1953-ban az angolok ellen a Wembleyben.

A magyarországi televíziózás kezdetén a nézőknek is szokásuk volt, hogy ha a televízió és rádió ugyanazt a mérkőzést közvetítette, lehalkították a tévét, és Szepesi rádióközvetítését hallgatták hozzá, mert így élvezetesebb volt a mérkőzés.

A labdarúgás mellett a magyar olimpiai hagyományoknak is elválaszthatatlan részévé váltak Szepesi közvetítései. Számtalan fontos győzelem mellett olyan ikonikus sikerekről tudósított a tévében és a rádióban, mint Parti János olimpiai aranyérme Rómában (1960), az olimpia megnyerését jelentő magyar-szovjet pólómeccs Tokióban (1964), Zsivóczky Gyula mexikóvárosi győzelme kalapácsvetésben (1968), vagy Balczó András egyéni győzelme a müncheni olimpián (1972).

Amikor Gyuri bácsira gondolok, mindig mosolygós arca van előttem. Emlékszem, hogy mennyire nyitott és kedves volt az emberekkel, bárkiről is volt szó. Vitathatatlan, hogy Gyuri bácsi egy jelenség volt.

Élettörténete szinte regénybe illő

Friedlander György néven született Budapesten, zsidó származású családban. Mint minden gyerek, ő is rúgta a bőrt a grundon. Ezek az angyalföldi gyermekkori élmények egy életre meghatározták viszonyát a sporthoz. Iskolás korában focista akart lenni, de gyermekkori barátja, Szusza Ferenc játéka láttán rádöbbent, hogy jobb, ha meghagyja a pályát a tehetségesebb játékosoknak, és ő inkább a pálya széléről kommentálja az eseményeket.

Másik szenvedélye a zene volt, a negyvenes évek elején zongorázni tanult, de ahogyan egyszer ő fogalmazott, csapnivalóan játszott, így hát maradt a sport. Dolgozott textilgyárban, volt inas és esztergályos, de végül mikrofont ragadott, és úgy tűnik, hogy jól döntött.

A Testnevelési Főiskola elvégzése után a Magyar Rádióban dolgozott, volt külföldi tudósító, majd a szórakoztató és sportfőosztály vezetője lett. Számos rangos pozíciót betöltött egykor, 1978-1986 között az MLSZ elnöke, 1982-1994 között pedig a FIFA vezetőségének tagja volt.

Az első közvetítése 1943-ban, azaz 74 évvel ezelőtt volt, és ezzel a teljesítményével bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe – ő lett a legrégebb óta beszélő riporter. Felsorolni is nehéz lenne, mennyi díjat, kitüntetést kapott az évtizedek során, de talán a legnagyobb elismerés az volt, amikor a legendás Aranycsapat a tizenkettedik játékosának választotta őt.

Származása miatt a sportriporter több munkatáborban volt Magyarországon és Ukrajnában, köveket tört és utakat épített. 1944-ben kiszabadult, és apja segítségére indult, de elkésett. Édesapját a megérkezése előtti napon tették be egy vagonba, amivel a buchenwaldi koncentrációs táborba vitték, és onnan soha nem tért vissza. Egy napon múlt az élete, ugyanis Szepesi már úton volt érte, hogy hamis születési iratokkal megakadályozza, hogy a haláltáborba vigyék.

Hatalmas szerelem volt ez első látásra

Piroskával 1948-ban házasodtak össze és attól kezdve elválaszthatatlanok lettek. Piroska mindig hagyta, hogy a maga útját járja a sportriporter, és támogatta őt mindenben, bár Szepesi szerint az esküvőjük után néhány évvel azért megjegyezte, hogy ha tudta volna, hogy egyszer ismert ember lesz a férjéből, nem ment volna hozzá. Gyuri bácsi halála előtt sokat láttam őket együtt, ők tényleg egyek voltak.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/56215/pics/lead_800x600.jpg
6:3,FIFA,MLSZ,sportriporter,Szepesi György
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?