6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma itthon
Ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában és elhunyt 115 beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett.
Blogolj!

Lőw Zsolt világbajnokoknak dirigál

Kecskés István

Azt mondják a szakértők, akik már a kölyök korosztályokban is ismerték, hogy Lőw Zsolt nem tartozott a legtehetségesebb játékosok közé. Ugyanakkor az is gyorsan feltűnt mindenkinek, hogy a kis futballista sokkal szorgalmasabb, mint a társai. Vélhetően ez az egyik kulcsa annak, hogy folyamatosan ívelt felfelé a pályafutása és edzőként fiatalon eljutott a világ egyik legjobb, leggazdagabb klubjának kispadjára.

Lőw Zsolt Magyarországon csak az Újpestben futballozott. Össze is nőtt az egyesülettel és a lila-fehér színekkel. Pedig az egykori balhátvéd még csak 100 meccset sem játszott a Megyeri úti csapatban, de a mentalitása, az alázata a legnagyobbak közé emelte. A mai napig a szurkolók egyik kedvence, pedig azért egészen ritka eset, hogy egy balbekkért rajongjanak a fanatikusok.

A futballista pályafutása 2002-ben vett olyan fordulatot, amely az egész életét meghatározta: leigazolta a német Energie Cottbus. Lőw Zsolt a búcsú pillanatában sem feledkezett meg az Újpestről.

Előbb néhány szurkolóval vacsoráztam együtt, és több személyes ajándékot is kaptam, pénteken meg a csapattól vettem valóban érzékeny búcsút. A társak nevében Szlezák Zoltán köszönt el tőlem, és kaptam egy aranylabdát, amire többek közt az írták, hogy "auf wiedersehen”. Szeretném elmondani, hogy nekem mindenem az Újpest, s noha most különválnak az útjaink, sosem felejtem el a Megyeri utat, ahol felnőttem. (Nemzeti Sport)

A kelet-német csapat vezetőedzője Eduard Geyer volt, aki talán azért, mert korábban a Siófok szakvezetője is volt, szerette a magyar játékosokat. Lőwöt olyannyira megkedvelte, hogy egy alkalommal arról beszélt, szerinte nem is magyar, de nem a vezetékneve miatt gyanítja németnek, hanem a szorgalma és a precizitása miatt.

Légiósként csapatkapitánynak lenni óriási siker és elismerés – Cottbusban ez is sikerült

A németországi karrier szépen épült, folyamatosan szerepelt a világ egyik legjobb bajnokságában és még a sztárallűrök is elmaradtak. Nem vett nyitott Porschét, nem került balhékba, futballozott ugyanúgy, ahogy annak idején az újpesti kölyökcsapatban. Ugyanakkor a Cottbus kiesett a Bundesligából – azért ez nem volt olyan megdöbbentő –, Eduard Geyer is távozott, s nem sokkal később a magyar balbekk is váltott. A Hansa Rostockban töltött időszak talán az egyetlen olyan periódus, ami nem egészen illik a sikeres pályafutásba, hiszen alig játszott a csapatban. A következő váltás 2006-ban egy kicsit meglepőre sikerült, hiszen az akkor még csak harmadik ligás TSG Hoffenheim játékosa lett.

Az világos volt, hogy észérvek mentén döntött, de akkor is furcsa volt, hogy az akkor már válogatottban is bemutatkozott játékos a német „NB III-ban” futballozik.

Ez is bejött neki. Már csak azért is, mert az edzői karrierjének fontos szereplőivel is ezt követően ismerkedett meg.

A tehetős tulajdonos nemcsak őt szerződtette, hanem például Ralf Ragnickot is, aki az egyik legkiválóbb német edző és később egyengette a magyar szakember pályafutását. A terv sikerült: a Hoffenheim két év alatt feljutott az elitbe. Az első év nem sikerült túl jól a magyar játékosnak, hiszen ez volt az első időszak, amikor sérülés hátráltatta, de a második szezon már tökéletes volt, főszerepet játszott abban, hogy a gárda a legjobbak közé kerüljön.

Az élvonalban azonban már nem tudott meghatározó játékos lenni, télen el is engedték Mainzba, ahol Thomas Tuchel játékosa lett. Azé a szakemberé, aki ma már a PSG vezetőedzője és magával vitte a magyar szakembert a párizsi klubhoz. Ez a klubválasztás is hosszútávú sikert hozott.

A nagy találkozás: Lőw Zsolt (balra) és Thomas Tuchel Mainzban ismerkedett meg

Lőw Zsolt 2010-ben jelentette be, hogy makacs bokasérülése miatt nem tudja folyatni a profi labdarúgást. Ekkor előbb a sportmenedzseri pályával kacérkodott, végül azonban inkább a kispad felé fordult.

Hogy a személyisége, a labdarúgás iránti alázata milyen és mit nyom a latba azt bizonyítja, hogy azonnal jelentkezett nála Ralf Ragnick és már vitte is Ausztriába, ahol a harmadik ligában szereplő FC Liefering segédedzője lett. Ez a klub így első ránézésre semmitmondó, de nem lényegtelen, hogy a Red Bull Salzburg fiókcsapatáról van szó.

Először a Red Bull Salzburg második csapatánál kaptam meg a lehetőséget. Szorgalmas és jó munkával feljutottunk a másodosztályba, ahol harmadikok lettünk, ez kiemelkedő teljesítmény volt. Ennek az eredményeképp felkerültem az első csapathoz, amellyel bajnokságot és kupát nyertünk, az Európa Liga csoportköréből veretlenül jutottunk tovább (origo)

Ralf Ragnick (jobbra): edző volt, mentor lett

A történet egyik főszereplője Ralf Ragnick, aki 2015-ben átigazolt az energiaitalos cég német csapatához az RB Leipzig-hez, ahova vitte magával magyar kedvencét is. Ez pedig már igazi meseszerű történet. A keleti csapat feljutott az élvonalba és az első évében csak a Bayern Münchent engedte maga elé, vagyis a második helyen végzett – ez több volt mint csoda. És, hogy mi volt a titok? Egyszerű:

Az elvégzett munkában hiszek. Ha becsülettel dolgozik az ember, akkor annak mindig megvan az eredménye. (SportFaktor)

A lipcsei munka idén nyáron véget ért, mert előkerült a másik fontos edző Thomas Tuchel, akit időközben kineveztek a PSG vezetőedzőjének és elcsábította egykori játékosát, hogy legyen a világsztárokkal telerakott csapat pályaedzője. Szinte hihetetlen, hogy egy magyar szakember határozza meg világbajnok labdarúgók felkészülését.

Lőw Zsolt (balról a második) sok munkával ért el Párizsig (Fotó: PSG / Twitter)

Hogy a 39 esztendős Lőw Zsolt sikeres lesz Párizsban is az nem kérdés. Azért is biztosak lehetünk ebben, mert a világ egyik legnagyobb klubjánál dolgozó edző ugyanúgy elment horgászni a Balatonra, ugyanúgy találkozott a régi újpesti cimborákkal, mint korábban. A klub változott, az ember nem.

Az, hogy egy magyar edző eljuthat idáig, szerintem nagy tett. Tisztában vagyok azzal, hogy a PSG-nél nemcsak magamért, hanem a magyar futballért is dolgozom

Hogy innen van-e még út felfelé azt nehéz megmondani. Ugyanakkor egy veszélyes dolog fenyegeti Lőw Zoltot: egyszer neki is kell magyar szövetségi kapitányként dolgoznia. Márpedig akkor nem Neymarnak adja majd a tanácsokat. 

Címkék: Lőw Zsolt, PSG, Újpest
https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/55918/pics/lead_800x600.jpg
Lőw Zsolt,PSG,Újpest
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?