Blogolj!

Marton Éva a világ színpadára termett

Bara Arisztid

Marton Éva nemrég ünnepelte 75-ik születésnapját. A világ egyik legkiemelkedőbb drámai szoprán énekesnője ma már nem lép színpadra, ám e helyett továbbadja legnagyobb kincsét: a hatalmas tudását.

Marton Éva (2012) / Fotó: Emmer László


Aki hallotta, hogy hangja hogyan tölti be a legnagyobb, rossz akusztikájúnak mondott termeket is, az soha sem feledi. Marton hangja a színeknek és a dinamikának teljes skáláján játszott mindig. Roppant széleskörű repertoárja szinte egyedülálló volt, a Verdi, Puccini, R. Strauss, Wagner szerepek mellett otthon volt a verismo - Giordano, Ponchielli - világában is.


Hogyan indult a klasszis életpályája?

Marton Éva, Heinrich Évaként született 1943. június 18-án, Budapesten. Már gyerekkorában is imádott énekelni. Ám, valamilyen okból kifolyólag a hangja 14 éves korában „eltűnt”, és csak 18 éves korában tért újra vissza. Közben Bartók utolsó tanítványa, Bíró Katalin zongoratanárnő tartotta benne a lelket és mondta neki, hogy meglátja, új hangja lesz, csak vegye könnyedén. Nem is állt le az énekléssel, népdalokat, Bartók- és Kodály-dalokat tanult.

Az éneklés mellett azonban játszott a gondolattal, hogy régész lesz és a röplabda válogatottban is játszott.

„Szeretek egyedül lenni és problémákat megoldani, ezért a régészet megfelelő második tárgy volt a számomra, de hamarosan a zene miatt feladtam.”

Jelentkezett a Zeneakadémiára, ahová második nekifutásra vették fel. 1968-ban kitűnő eredménnyel fejezte be a tanulmányait.

Az Opera főzeneigazgatója és főrendezője, annak ellenére, hogy a tanárai voltak a főiskolán és ismerték a teljesítményét, nem vették fel az Operába, hanem minisztériumi ösztöndíjjal került oda. Először egy prózai szerepet kapott, amelyben egy hangot sem kellett énekelnie. Utána egy nehéz koloratúrás szerepet osztottak rá, amivel egy tapasztaltabb kolléganője nem tudott megbirkózni. Marton három nap alatt tanulta meg a három felvonásnyi anyagot, és sikere volt. 1969. januárjától szerződtették. Később énekelt Toscát, Manon Lescaut, Rodelindát, Grófnét, Tatjánát, Amélia Grimaldit és Freiát.

Karrierépítés külföldön

Tudatosan készült a külföldi karrierépítésre. Férje már 1968-ban játszadozott a gondolattal, hogy Éva képes lenne külföldön is nagy karriert befutni, és ezzel több dicsőséget szerezni a hazának.
Martonnak a döntésben két dolog is segített: az egyik, hogy sok szoprán volt az Operában és az énekesnőnek nem volt kedve kivárni, míg rá kerül a sor. A másik, hogy a frankfurti opera szakemberei látták és hallották a Rajna kincsében, így előénekelhetett Christoph von Dohnanyinak, az ottani zeneigazgatónak, aki azon nyomban leszerződtetette.

Hosszú ideig élt és dolgozott külföldön, mégis hazatért

A hetvenes években visszajárt az Operába, a nyolcvanas években is rendszeresen jött haza lemezfelvételek miatt. Ez később, a kilencvenes években sem változott. Az ezredforduló után egyre gyakrabban merült fel az énekesnőben, hogy hogyan tovább? Hívták tanítani Japánba, Amerikába és Németországba. Azonban, mikor Batta András professzor felkérte, hogy oktasson a Zeneakadémián, nem volt tovább kérdés, hogy mit fog tenni. Teljesült a vágya, igent mondott, és örömmel jött haza, és tért vissza az alma materébe.


Vajon hogyan jutott ideje ennyi munka mellett a családra?

A férje rengeteget segített az énekesnőnek, nemcsak a gyereknevelésben, a karrierépítésben is. Zoltán sebészi munkája mellett a titkára, impresszáriója volt. Nap, mint nap Éva karrierjének építésén dolgozott, menedzserekkel, színházi vezetőkkel tárgyalt, szervezte az életüket, és ha kellett, megvédte a kellemetlen támadásoktól. Iskolai szünetben vitte utánam a gyerekeket, teljesen mindegy, hogy éppen a Fülöp-szigeteken, Manilában vagy éppen New Yorkban énekelt. Viszont amikor otthon volt, akkor csak a családnak, a gyerekeknek élt.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/54947/pics/lead_800x600.png
énekesnő,Marton Éva,opera,szoprán
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?