Blogolj!

Kozák Danuta megcélozta a Holdat és el is érte

Kecskés István

Kozák Danuta ötszörös olimpiai, tizenegyszeres világ- és ma éppen tizenötszörös Európa-bajnok sportoló, ha most befejezné a pályafutását, már akkor sem lehetne hiányérzete. Persze eszében sincs abbahagyni, amikor ez a cikk készül, akkor is a belgrádi kontinensviadalon oktatja a riválisokat.

Kozák Danuta Rióban az aranyai egyharmadával (Fotó: MTI)

A női kajak szakágban az elmúlt évtizedekben csupa világsztár képviselte hazánkat. Kőbán Rita, Kovács Katalin és Janics Natasa örökébe lépni nem könnyű, hiszen mindenannyian a csúcsra értek. És jött Kozák Danuta, aki 2008 óta hozza az érmeket a versenyekről, mára már a valaha volt legeredményesebb sportoló a szakágban.

Az évek során már megtapasztaltam, ha jó eredményeket akarok elérni, akkor elsősorban saját magamat kell legyőznöm…

Talán ebben a 2010-ben rögzített mondatban benne van minden azzal kapcsolatban, hogy miként érhetett fel a csúcsra Kozák Danuta. Rengeteg munkával és megfelelő szerénységgel lett a világ legjobbja. Amikor mindezt mondta, már háromszoros világbajnok volt, de az igazi áttörést a 2012-es londoni olimpia hozta meg a számára – tudjuk kajakban mifelén nem sokat számít egy világbajnoki cím, az olimpiai arany a minimum. Hat évvel ezelőtt egyesben és négyesben is első lett. Utóbbi külön öröm volt, hiszen húsz év után nyert aranyat a Kovács Katalin, Fazekas Krisztina, Kozák Danuta, Szabó Gabriella összetételű csapat. Ebben a négyesben nyilván, az akkor már egyéni számban nem induló Kovács Katalin volt a vezér.

Londoni öröm (Fotó: MTI)

Kozák Danuta a játékok után klubot váltott és a KSI, valamint a Honvéd után az UTE sportolója lett – a lila-fehér klub az olimpiai bajnokok gyűjtőhelye lett, hiszen a tornász Berki Krisztián és az úszó Gyurta Dániel ekkor már az újpestiek sportolója volt –, s egyre sikeresebbé vált. Pedig ugye a Honvédban együtt készülhetett Kovács Katalinnal és Szabó Gabriellával, míg Újpesten egyedül maradt.

Sok biztató üzenetet és véleményt kaptam. Mellém álltak a támogatóim is, ami nagyon sokat segített. Jólesik, hogy azt érzem, az emberek továbbra is bíznak bennem.

Ekkor már javában edzője volt Somogyi Béla – őt is vitte az UTE –, akivel az életét nemcsak sportolóként, hanem magánemberként is összekötötte. Sokaknak eszébe juthat párhuzamot vonni Kozák Danuta és Hosszú Katinka között, ám felesleges, mert miközben az úszó és jelenlegi férje Shane Tusup, gazdasági érdekek miatt is a nagyvilág előtt élte az életét, Kozák Danutáról és férjéről mindössze minimális információk szivárognak ki.

A már-már megszokott világ- és Európa-bajnoki aranyak után elérkezett a riói olimpia, amelyen Kozák Danuta három aranyat szerzett – egyesben, párosban és négyesben ért a csúcsra –, így Hosszú Katinkával összesen hat elsőségnek voltak részesei a nyolcból. Megállíthatatlanul világsztár lett Kozák Danuta is, akinek csodás jelleme előre vetítette, hogy el tudja viselni az ezzel járó terhet is.

Célozd a Holdat, s nem baj, ha nem éred el, akkor is a csillagok között vagy. Én megcéloztam a Holdat és el is értem

– mondta a két évvel ezelőtti olimpia után.

Kozák Danutát imádják a rajongók (Fotó: sportfaktor.hu)

Az olimpikonok budapesti fogadásán szétszedték őt a rajongók. Egészen attól a pillanattól kezdve, amikor észrevették. Nem volt könnyű ugyanis olyan szerényen, észrevétlenül érkezett meg akkor a Syma csarnokba, mintha nem is ő lett volna akkor az ország egyik legnépszerűbb embere.

A sikerek persze hoztak magukkal társadalmi szerepléseket. Ilyen volt például, amikor a sportolónő teljes szívvel odaállt a budapesti olimpiai pályázat mellé.

Nehéz a feladat, de olimpiát nyerni is az, mégis több tízezer sportoló kel fel minden reggel edzeni ezért.

Persze arra talán ő sem volt felkészülve, hogy nem a külföldi riválisokkal kell megküzdeni a pályázattal kapcsolatban, hanem belülről fúrják meg a kandidálást.

A 2016-os karácsony nagy eseményt hozott a bajnok életében: bejelentette, hogy gyermeket vár és kihagyja a 2017-es szezont. Tavaly júniusban meg is született Zora. Télen aztán már arról beszélt Kozák Danuta, hogy már napi két edzéssel készül az idei feladatokra. Anyaként tért vissza a kajakba június elején és a válogatón simán legyőzött mindenkit.

Az jutott eszembe, hogy Rióban voltam utoljára rajtgépben, ezért megremegtek kicsit a térdeim. Ugyanakkor egy nagy nyugalom is volt rajtam. Jó rajtot vettem, és utána nem figyeltem senkire, csak próbáltam növelni az előnyömet. A felkészülésem megakadt többször is a sérülések miatt, de a válogatóra összeállt minden. Az egyes a cél az idén, 200-on és 500-on is.

Csodálatos sportoló, szinte verhetetlen és immár anyukaként oktatja a világot. Bizonyítja, hogy nőként, a gyermekvállalás mellett is lehet valaki sikeres a munkájában. Példakép.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/53874/pics/lead_800x600.jpg
Kozák Danuta,olimpia,olimpiai bajnok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?