Bubik István zsenialitása máig elevenen él bennünk

Bara Arisztid

Ma lenne 60 éves Bubik István, ha nem szól közbe már 46 éves korában a halál, amely nagy hirtelenséggel elragadta rajongóitól. Állítólag mindennek megvan az oka, de az ilyen történetek felett azért mindig értetlenül állok.

Jó érzés emlékezni Bubik Istvánra. Nagyon kedveltem színészként és szerintem ezzel egyáltalán nem voltam egyedül. Érzelmeken alapuló, aktív, robbanékony játékstílus jellemezte szinte minden alakítását. Nemhiába, hiszen pont ilyen természetű volt a magánéletében is. De erről majd később.

Bubik István 1958. május 19-én született. Az esztergomi ferences gimnáziumban – ahol többek közt az ifjabb Latabár, Nádas György és később Pindroch Csaba is tanult – végezte el a középiskolát. A gimnázium után jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahova egyből fel is vették. A diploma megszerzése után egyenes út vezetett a Nemzeti Színház társulatába. 1993-ban – egy rövid londoni kitérő után – a Művész (későbbi Thália) Színházhoz szegődött. 1998-tól az Új Színház társulatának volt egészen haláláig a tagja.

A magyar és a világirodalom legismertebb hősszerepeit játszotta, rockoperák főszerepeit énekelte el - gondoljunk csak Istvánra az István, a királyból. Egyik legemlékezetesebb alakítása a Nemzetiben, Sütő András Advent a Hargitán című darabjának főszerepe volt, amely az aktuális politikai helyzetben különös jelentőséggel bírt.

Az Új Színházban önálló estje is volt. A Ritka (a) magyar című előadásban legkedvesebb költői és zenészei műveiből válogatott verseket és dalokat.

Élesen emlékszem arra, hogy Bubik nemcsak a színpadon jeleskedett, hanem a filmvásznon is. Első filmszerepét 1982-ben, Dobray György Vérszerződés című filmjében kapta. Ezután jött a Nyolc évszak című televíziós sorozat, majd 1999-ben Szabó István A napfény íze című filmje, majd a Hídember, de igazi kritikai elismerést a 2002-ben Dér András által rendezett A kanyaron túl című filmdráma főszerepéért kapott. Ebben a filmben egy papot alakított briliánsan, aki kábítószereseknek működtet menhelyet.

Az viszont már egyáltalán nem volt meg, hogy ő volt, a Forrest Gump című filmben Tom Hanks és a Rocky című filmben Sylvester Stallone magyar hangja.

Munkásságát Jászai Mari díjjal ismerték el, emellett megkapta a Rajz János-díjat, a Farkas-Ratkó-díjat, a Magyar Művészetért járó díjat is, 2000-ben pedig az Érdemes Művész kitüntetést.

Tanárként sem volt utolsó

A Fészek Klubban Dölle Zsolt pantomím művésszel és mozgástanárral színi órákat adtak, amelyeknek igazán őszinte légkörük volt. Alapelve volt Bubiknak és Döllének, hogy feleslegesen nem ringatták hiú ábrándok közt növendékeiket, így kíméletlen őszinteséggel megmondták a 16-17 éves fiataloknak, ha szerintük esélyük sem lenne a színművészi pályán. Az akkor, az adott pillanatban nyilván szívszorító döntés és lelombozó ítélet később az életben bőségesen igazolta magát, mert a két mestert évekkel később is köszönettel és hálával telt szívvel keresték fel az egykoron elbocsátott tanítványok, akik az élet más területein példamutatóan megállták helyüket.

Egy kicsit a magánéletéről

A nyolcvanas években aktív részese volt az ellenzéki mozgalmaknak. 1988. június 27-én nagy vehemenciával szólalt fel az erdélyi német és magyar falvakat érintő falurombolások és Ceausescu diktatórikus politikája ellen, a Hősök terén tartott jelentős méreteket öltő tüntetésen.

Bubik István rajongott a sportért – különösen az öttusáért –  a sportolókért, az önmagát felülmúló, különleges teljesítményért.

Szinte megszállottan imádta a lovakat, szenvedélyes lovas volt, versenyzett is. Emlékére a Kincsem Park legnagyobb szabadtéri versenyén, a hagyományos szilveszteri ügetőn minden évben megrendezik a Bubik István emlékversenyt.

István életének fontos részét képezte a népzene és a néptánc is. Sokat forgolódott a néptáncosok közelében, és néhány előadásban részt is vett. Szerepelt például a Magyar menyegzőben, vagy a Novák Tata rendezte 1989-es Szegedi Szabadtéri Játékok Néptáncgáláján, a Jövendőmondóban, amelynek táncos főszereplője a blogstar.hu alapítója volt, a színész meg Bubik...

Két gyermeke született: Réka és Kincső. Kincső házasságon kívül született. Ezt mindenki elől elhallgatta, de halála után napfényre került a titka. Ez az eset azóta is árnyékként vetődik pozitív megítélésére, pedig előadói tehetségét senki sem vonhatja kétségbe.

Halálhíre mindenkit szíven ütött

„Bubik István az Új Színház 46 éves művésze vasárnap reggel frontálisan karambolozott a 4-es úton, és a helyszínen életét vesztette. A baleset reggel 6 óra 50 perckor történt a 4-es főúton, Cegléd és Ceglédberceli között”

- mondta akkor Lukácsi Zsuzsa, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese.

A rendőrség honlapjának közleménye szerint a Budapest felé tartó színművész feltehetően nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezetette Volkswagen Bogár típusú autóját, majd áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol frontálisan ütközött egy Ford Focussal.

Művésztársai is megdöbbentek. Emlékére létrehozták a Bubik István-díjat, mely a Magyar Művészetért díjrendszer önálló értékű díja. Az elismerést évente ítélik oda, amit csak 35 évesnél fiatalabb színész vagy rendező érdemelheti ki.

Végszó

Bubik István, amit a színpadon nyújtott, abban nem volt ellentmondás, mert az zseniális volt. Persze a színész ki van szolgáltatva a szerepének, a rendezőknek, a szerencsének, és még sok minden másnak is, de neki olyan kisugárzása volt, hogy még a rosszabb szerepekben sem lehetett őt nem észrevenni, és nem elgondolkodni azon, hogy ki van a színpadon.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/52815/pics/lead_800x600.png
Advent a hargitán,Bubik István,színész
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?