Blogolj!

Arató András a világ legismertebb magyar nyugdíjasa

Bara Arisztid

Azért választottam Hide the pain Haroldot, azaz Arató Andrást az e heti jó arcnak, mert állandóan az ő fizimiskája ugrik be, amikor a választási kampányokra gondolok, ettől viszont - bármi is van - mindig felderülök. Hogy miért? Az alábbi összefoglalómban remélem megmutatom a választ.

Nyugodtan kijelenthető, hogy most Hide the pain Harold a világ legismertebb magyar embere. Persze Arató András nem volt mindig Harold, sőt, csak nyugdíjasként vált azzá.

Az eredeti szakmája, amiből nyugdíjba ment

Kőszegen született 1945-ben. 1969-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki karán. Kiváló szakember lett belőle. Ezt mutatja, hogy 1997 és 2010 között a Világítástechnikai Társaság egyik alelnöke is volt, valamint munkatársa volt a Magyar Elektrotechnikai Ellenőrző Intézet (MEEI) Fénytechnikai osztályának, az Elektromos Készülékek és Anyagok Gyárának (EKA), a Siemens Rt.-nek és a Holux Fényrendszer Kft.-nek. Vagyis Arató András igazából nem más, mint villamosmérnök, világítástechnikai szakember.

De egyszer csak jött a nagy fordulat

Még az Iwiw-en kereste meg egy stockfotó-ügynökségnek dolgozó fotós azzal, hogy készítene róla pár képet. Arató ráállt, azzal a feltétellel, hogy a fotóit nem használhatják fel politikai, szexuális és vallási témákban. De arra, ami azután következett, egyáltalán számított. 

A fotói a Dreamstime nevű stockfotó-oldalra kerültek fel. Itt vette észre azokat a Facepunch nevű oldal Greenen72 nevű felhasználója, aki egyből beleszeretett a férfi mimikájába és 2011. szeptember 13-án kiposztolt a Facepunch egyik fórumába néhány Arató-stockfotót.

Ettől számítva elindult a lavina, mert nem csak Greenen72-nek jöttek be a képek. Mindenki imádta a fura mosolyt, ami pont olyan, mintha a férfi még a legvidámabb pillanatokban is valami szörnyű fájdalmat leplezne, ám csekély sikerrel. A világon mindenhol – főként Amerikában és Oroszországban – futótűzként terjedtek a képei, amikből mindenki mémeket kezdett el gyártani.

Mivel igen sok, mémalapanyagnak ideális fénykép született róla a mindennapi környezetében - irodában vagy lakásban -, ezért a mémgyárosok tobzódhattak. És ez az intenzív lelkesedés azóta sem lankadt egy cseppet sem. Sőt!

Pedig a mémek sorsa általában az, hogy rövid virágkor után eltűnnek a süllyesztőben. Ám Arató András népszerűsége a Knowyourmeme.com szerint is töretlenül emelkedik, olyannyira, hogy tavaly már az egyik legnagyobb brit napilap, a The Independent is meginterjúvolta. De a hazai média sem maradt le és persze már a magyar tévé is megtalálta.

Elképesztő, de még a Manchester City is meglátta benne a lehetőséget, így meg is hívták magukhoz, hogy töltsön el néhány napot a városban.

A videót három nap alatt több mint 230 ezren látták a Youtube-on, és a hozzászólások alapján Haroldot (azaz Andrást) mindenki imádja. Még annak ellenére is, hogy a videó végén elég keményen beoltotta a rivális Unitedet, akik jelenleg 16 pontos hátrányban vannak a bajnokságban.

Furcsa érzés lehet mémként elhíresülni szinte egy pillanat leforgása alatt, miközben egy élet valós munkáját oly kevesen értékelik igazán. De András megbékélt ezzel és most már kifejezetten élvezi a helyzetet, pedig – mondanom sem kell –  eleinte nem nagyon tetszett neki ez az egész mémmé válás.

Szerintem Haroldot nem csak külföldön imádják. Van egy olyan érzésem, hogy itthon is rajongunk érte, és így van ez jól.

Ha kíváncsi vagy Haroldra, itt találod: https://www.facebook.com/painharold/

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/50885/pics/lead_800x600.jpg
Arató András,Harold,Hide the pain Harold,mém,nyugdíjas,világhírű,világitástechnikai szakember,villamosmérnök
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?