Szin János, aki mérhetetlen vagyonát medvelesre cserélte

Bara Arisztid

Hogy lesz egy dúsgazdag, szentesi vállalkozóból medvepásztor Erdély szívében? Szin János története elér egészen a lelkünk mélyéig, emlékeztet minket arra, hogy valójában mik is az igazi értékek.

Szin János medvepásztor / Fotó: Facebook

Szin János Szentesen született 1968. december 25-én, ott végezte el a középiskolát is. Később sikeres vállalkozó lett belőle. Nem is kicsit. Nagyon. Olyannyira, hogy a bankban még egy plusz széfet kellett bérelnie azért, hogy elférjen a pénze. 350m2-es otthonából nem hiányzott a fedett úszómedence, a konditerem, sőt még egy földalatti lőtér is volt házában. Volt olyan év, amikor három luxusautót vásárolt. Imádott vadászni, ehhez a hobbijához nagyon drága, képzett vadászkutyákat vett Belgiumból és Angliából. A világ számos egzotikus országában vadászott, de azt is megtehette – és meg is tette -, hogy Mexikóban szilveszterezzen. 100 hektáros farmján lovakat tartott, olyan életet élt, amelyről álmodni sem mert korábban. Aztán elérkezett 2002.

„A 100 hektáros farmomon, ahol a lovaimat tartottam, álltam az ablak előtt és tartottam a kezemben a leletet, melyen agydaganatot diagnosztizáltak nálam. 34 éves voltam, nagyon élni akartam. Tudtam, hogy agydaganatom van, de nem tudtam, hogy mennyi van hátra az életemből. Alkudoztam a jó Istennel, kértem, hogy gyógyítson meg, odaadom az összes vagyonom az egészségemért, csak még láthassam felnőni a gyerekeimet. Amolyan átlagos hívő voltam akkoriban, olyan, aki csak akkor fordul az Úrhoz, amikor bajban van”

-      írta őszintén egy facebook bejegyzésében.

Isten meghallgatta

Megműtötték. Kiderült, hogy a daganat jóindulatú volt. Pár évig még szednie kellett gyógyszereket, de ma már nincs szükség rájuk. Az orvos azt mondta, hogy mászhat hegyet, de az lehetőleg ne a K2 legyen, indulhat maratoni futóversenyen, de azt ne akarja megnyerni.

„Megkaptam az Úrtól, amit kértem. A műtét után pár évvel a vagyonomat elvesztettem. Az üzlet megkötetett. Az egész vagyonom az egészségemért…”

Sok dolog átértékelődött számára

„A pénz már nem játszik akkora szerepet az életemben. Az vitathatatlan, hogy a boldogsághoz szükség van egy minimális pénzre, de az vitatható, hogy hányadik helyen kell említeni a fontossági sorrendben hetedik vagy tizenkettedik?”

A fontossági sorrendben sokáig az egészség állt az első helyen, mindaddig, amíg nem találkozott Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel – aki alapítványa keretében több ezer nehézsorsú gyermeket nevel Erdélyben.

„Mesélt nekem egy nagyon boldog emberről, aki évek óta tolókocsiban ül. A teljesség igénye nélkül: boldogság, egészség, család, barátok, szeretet, mind-mind megelőzi a vagyont. Nincs az a pénz, amiért odaadnám ezeket.”

Így kezdődött a medvepásztorkodás

Böjte Csaba testvér nem csak beszélt a boldogságról, hanem – ugyan nem is tudott róla – az arra vezető utat is kikövezte neki.

Csaba testvér ugyanis felkérte Máté Bence világhírű természetfotóst (link) – aki a világ több országában épített leseket, Magyarországon például madárlest –, hogy építsen Erdélyben is leseket, köztük medvelest is.

Iker macik a Szent Anna tónál / Fotó: Facebook

Merthogy Böjte Csaba úgy gondolta, hogy jót tennének ezek a lesek a tusnádfürdői gyermekotthonban lakó gyermekeknek és a székely embereknek is: hadd lássák, nem muszáj külföldre menni dolgozni, a szülőföldjüknek is vannak természeti értékei, szépségei, amit a világ minden részéről ide látogató turisták ámulattal csodálnak.

Máté Bencének megtetszett az ötlet, így felkereste a csődbement vállalkozót, Szin Jánost – akit már 20 éve ismer –, hogy segítsen neki az Erdélyben létrehozandó medvelesek helyszínének kiválasztásában, kivitelezésében és működtetésében. János igent mondott.

„Kiköltöztem Tusnádfürdőre, és Csaba testvér gyermekotthonában laktam az első félévben. A munka abból áll, hogy meg kellett keresnem a környéken a fotós lesek létesítéséhez a legjobb helyszíneket. Hónapokig csak az erdőt jártam. Miután megtaláltam a helyszíneket, elkezdtük építeni az első lest. Miután felépült, két hónapig minden délutánt a lesben töltöttem, hogy megfigyeljem a medvék mozgását. A Szent Anna-tó közelében Bálványostól néhány kilométerre lakom a hegy tetején, mindentől távol”

-      írta János

2017-ben elkészült az első les. Mikor a medvepásztor szinte minden medvét „név szerint” ismert, és biztos volt abban, hogy minden nap megjelennek, megnyitották a lest a turisták számára. Azóta túrákat vezet, medvét mutat az érdeklődőknek. Akkor is elmegy a nagy népszerűségnek örvendő leshez, ha esetleg nincs vendég.

„Azóta még két csodálatos, gyönyörű, egészséges gyermekem született és látom őket felnőni. Imádom Erdélyt, imádok a medvék között élni, imádom, amit csinálok. Úgy érzem, hogy enyém a világ legjobb munkája. Bár vagyonom nincs, boldog vagyok és egészséges. MEDVEPÁSZTOR vagyok Erdélyországban a Hargita bércein.”

Sajnos nem nézi mindenki jó szemmel a medvelest. Többször megrongálták már, de Jánosék nem adják fel és egyre többen keresik fel őket.

Fotók, idézetek: Facebook/Szin János medvepásztor 

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/49971/pics/lead_800x600.jpg
Böjte Csaba,Máté Bence,medvepásztor,Szin János
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?