Blogolj!

Márton Anita, a mosolygós világbajnok

Bara Arisztid

Aki nem foglalkozik a sporttal és azon belül az atlétikával, sőt tovább megyek, a női súlylökéssel, az elképzelhető, hogy nem ismeri Márton Anitát. Pedig Anita egy fantasztikus (sport)ember, aki sok dicsőséget hozott az országunknak. Legutóbb például a magyar atlétika első világbajnoki címét szerezte meg.

Márton Anita / Fotó: atletika.hu

Emlékeznek még kik nyertek érmet a riói olimpián? Köztük volt Márton Anita is, aki történelmet írt akkor, ugyanis soha korábban nem nyert Magyarország olimpiai érmet női súlylökésben. És most, idén márciusban 19,62 méteres országos csúccsal megnyerte a női súlylökést a birminghami fedettpályás vb-n!

A 29 éves klasszis immár évek óta a nemzetközi elit tagja. A békéscsabai színekben versenyző – ez is megér egy misét, hiszen azért nem szülővárosa, Szeged színeiben, mert a megyeszékhelyek közül egyedül(!) Szegednek nincs atlétikai klubja, pályája… – dobóatléta az elmúlt években fantasztikus sorozatot produkált: 2014-ben bronzérmet szerzett a zürichi szabadtéri Európa-bajnokságon (19,04 m – országos csúcs), 2015-ben első lett a prágai fedettpályás Eb-n (19,23 m – ocs), s negyedik a pekingi vb-n (19,48 m – ocs), tavaly ezüstöt nyert a fedett vb-n (19,33 m – ocs) és a szabadtéri Eb-n is (18,72 m), most márciusban pedig újra fedettpályás Európa bajnok lett.

Márton Anita ráadásul ezzel a fedettpályás Eb-k történetének legeredményesebb magyar női versenyzőjévé lépett elő, megelőzve a magasugró Mátay Andreát, aki egy-egy arany- és ezüstérmet nyert.

A mosolygós súlylökőnek itthon régóta nincs ellenfele, nem jelent neki igazi kihívást, hogy hazai versenyeken induljon.

„Szükségem van a külföldi versenyekre, mivel itthon sem a felkészülés körülményei, sem pedig az ellenfeleim nem világszintűek, így nincs más esélyem a fejlődésre.”

Ám nem csak ez az elképesztő, hanem az is, hogy, egyáltalán nem csak súlylökésben eredményes. Tavaly – nem először – megnyerte az országos bajnokságot diszkoszvetésben, de egy másik sportágban, súlyemelésben is ő Magyarország legjobbja. Súlyemelőként a Szegedi EAC színeiben versenyzik a +75 kg-os súlycsoportban.

Arra már nem is gondolnánk, hogy a heti 12 edzés, az edzőtáborok és versenyek mellett, még civil foglalkozása is van. Anita egy ragyogó és intelligens gyógypedagógus, aki nem csak a pályán, de a pályán kívül is megállja a helyét.

Így nem lep meg szerintem senkit, hogy ezt nyilatkozta magáról:

Sohasem szerettem tétlenkedni, mindig is mozgékony gyerek voltam. Szeretem a kihívásokat a versenyszámomban és azt, hogy nagyon változatosak az edzések. Nálunk a technikai kivitelezés nagy odafigyelést igényel.”

Névjegy

Márton Anita 1989. január 15.-én született Szegeden. Az utóbbi tíz évben minden korosztályos hazai bajnokságot megnyerő, a válogatott viadalokon és a legjelentősebb nemzetközi versenyeken is eredményesen szereplő dobóatléta. 2010-2011-ben az év utánpótlás atlétika versenyzője cím birtokosa lett.
Korosztályában, az európai ranglistán súlylökésben az 1. helyen áll. Fő számában a világranglista 1. helyén áll. 2012-ben részt vett a Londoni Olimpiai Játékokon. 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is elnyerte a felnőtt női legeredményesebb atléta díjat a Magyar Atlétikai Szövetségtől. 2016-ban Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

Köszönjük Anita, hogy nem csak magadért, hanem értünk is versenyzel!

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/36428/pics/lead_800x600.jpg
atlétika,Márton Anita,súlylökés,világbajnok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?