Mérő László intelligenciájában felemelő érzés sütkérezni

Bara Arisztid

Mérő László közkedvelt matematikus, pszichológus, publicista, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora. Az előadásai annyira népszerűek, hogy alig lehet bejutni rájuk. Én is nagyon szeretem hallgatni, pedig nem állítom, hogy olyan penge lennék matematikából, azonban a pszichológia annál jobban érdekel.

Fotó: nlcafe.hu

Mindig mond valami újat, valami elgondolkodtatót. Racionális, tiszta, sallangoktól mentes gondolkodása egyenesen lenyűgöz. Egyszerűen jó sütkérezni csodás intelligenciájában. De ki is ő valójában?

Mérő László 1949. december 11-én született Budapesten. Nagy szerencséjére kiváló tanárok oktatták a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban. Itt is érettségizett. Az érettségi évében (1968) elindult a Moszkvában megrendezet X. Nemzetközi Matematikai Diákolimpián, ahonnan elhozta a sokat mondó harmadik helyet. Egyértelmű volt, hogy merre veszi az irányt. Az ELTE-n végzett (1974) a matematikusi szakon, majd megszerezte a műszaki tudományok kandidátusa (C.Sc.) fokozatot is (1980).

Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben kezdett el dolgozni (1974-1984), ahol eleinte képfeldolgozással - alakfelismerő algoritmusokkal - foglalkozott, majd áttért a mesterséges intelligencia kutatására. A mesterséges intelligencia kutatása közben fordult érdeklődése a pszichológia felé. Olyannyira, hogy 2000-ben habilitált a pszichológia tudományágban.

„Úgy alakult, hogy amikor elvégeztem az egyetemet, már éreztem, hogy nem biztos, hogy matematikus akarok lenni, de akkor még úgy gondoltam, hogy elég jól beszélek matekul. Biztos, ami biztos, elmentem a Számítástecnikai és Automatizálási Kutatóintézetbe, ahol a Mesterséges Intelligencia nevű csoporthoz kerültem. Az volt a feladat, hogy gépeket tanítsunk, de nem volt világos, hogy hogyan kell csinálni. Az világos, hogy egy adatbázist hogyan kell felépíteni, az világos, hogy egy gép arra jó, hogy egy szerszámgépet elvezéreljen vagy egy népszámlálást segítsen. De az nem volt világos, hogy tud-e a gép egy arcot felismerni, mert az információt be lehet táplálni, az ott van, de attól még nem működik. Vagy sakkozni tudjon, vagy egyik nyelvről a másikra fordítani. Tehát ezeket nevezték mesterséges intelligenciáknak, máig is ezeket nevezik, mert nem sikerült megoldani - a nagy részét. A sakkot már egyre kevésbé nevezik annak, mert azt valamennyire sikerült megoldani, bár ami érdekes benne azt pont nem sikerült. Noha a gép megveri a világbajnokot, de sakkozni nem tud. És akkor ott eltöltöttem tíz évet különböző mesterséges intelligencia témák kutatásával és azon kaptam magam, hogy kezembe került egy-két könyv az emberi gondolkodás működéséről, és utána már kerestem is az ilyen könyveket. Meg akartam érteni, hogy hogyan működünk, hogy mitől van az, hogy egyszer azt látom, a másikat érdekli, amit mondok, máskor meg azt, hogy nem érdekli. Egyáltalán, mi az, hogy érdekel, mi az, hogy érted, mi az, hogy vonzódsz valamihez?”

Már 1981-től, több mint 12 hazai és külföldi egyetemen tanított, többek között gondolkodási stratégiákat, játékelméletet és pszichometriát.

Itthon, 1984-től 2005-ig az ELTE Kísérleti Pszichológia Tanszékén tanított matematikai, logikai, pszichológiai, és játékelméleti tárgyakat. 2005 óta az ELTE Gazdaságpszichológiai szakcsoportjának egyetemi tanára.

Alapítótársa és ügyvezető igazgatója volt a Phone2Play Számítástechnikai Fejlesztő Rt.-nek, amely sikeres játékokat készített amerikai, japán és európai megrendelőknek. Ügyfeleik között szerepelt a Nokia, AT&T és Walt Disney Inc. Rubik Ernővel együttműködve nevükhöz főződia a Rubik's Games című játék CD fejlesztése is.

A Darwin’s Marketing Evolution cég társalapítójaként pedig 2003 óta foglalkozik a matematikai marketingkutatás módszertanának fejlesztésével.

Első könyvét, az Észjárások-at 1989-ben írta. A szélesebb intellektuális közönségnek írt, számos idegen nyelvre lefordított ismeretterjesztő könyveit (pl.: Észjárások, Mindenki másképp egyforma, A pénz evolúciója, Az érzelmek logikája, A csodák logikája) rengetegen olvasták.

Nagyon úgy tűnik, hogy édesapaként is jól megállta a helyét. Fia, Mérő Csaba tízszeres magyar góbajnok, a legjobb európai gójátékosok között tartják számon. Lánya, Mérő Vera pedig színésznő lett.

Ha még soha sem voltál Mérő előadáson, melegen ajánlom!

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/49384/pics/lead_800x600.jpg
ELTE,matematikus,Mérő László,pszichológus
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?