6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma itthon
Ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában és elhunyt 115 beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett.
Blogolj!

Tahi Tóth László hagyatéka: drámák, vígjátékok és végtelen életszeretet

Bara Arisztid

Tahi Tóth László színművész nagyon szerethető figura volt. Nekem örök optimistának tűnt, legalábbis úgy éreztem, mindig pozitív energia árad belőle. Az élete volt a színészet, annak minden buktatójával és örömével együtt.

Thai Tóth László / Fotó: Bors MTI

Tahi Tóth László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész 1944. január 23-án született Budapesten, egy sokgyermekes családban. Általános iskolai tanulmányait a XII. kerületi Tanítóképző gyakorlóiskolában, majd a Márvány utcai általános iskolában végezte. Édesapja festőművész volt, és ő is képzőművésznek készült, ezért a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban tanult tovább. Aztán végül mégis a Színház- és Filmművészeti Főiskolán kötött ki. A diploma megszerzése után a Vígszínházhoz szerződött, amelynek egészen haláláig volt tagja.

A színdarabok mellett számos filmben és tévéjátékban is szerepelt, valamint szinkronszínészként is keresett volt. Például ő kölcsönözte a hangját a Harry Potter-filmek Perselus Piton professzorának.

A nagyközönség jelentős mértékben a televíziós kabarékban, bohózatokban alakított, jellegzetes figuráiért szerette.

Ám rengeteget láthattuk, hallhattuk verset is mondani.

Magánélete 1995-ben ért révbe, amikor elvette Kárászy Szilvia zongoraművésznőt, akivel boldog házasságban éltek.

Kárászy Szilvia és Tahi Tóth László / Fotó: Femina

Tahi Tóth László február 22-én, felesége karjai között halt meg. A zongoraművésznő hosszú hónapokon át erején felül ápolta, gondoskodott róla az utolsó percéig.

A színművész fennmaradt rengeteg szerepe mellett életfilozófiáját is örökül hagyta nekünk, amikor megkérdezték tőle, hogy optimista ember-e. Az "igen" után ezt válaszolta:

„Nem szabad arra ébredni reggelente, hogy aznap csalódás vár ránk. Az élet vége egyébként sem vidám dolog, még senki nem végezte jól. Lehet, naiv módon élek. Én azt is élvezem, ha énekelnek a madarak. Szeretem a vidámságot, a játékosságot, egyszerűen nem tudok pesszimista lenni.”

Sokat kaptunk tőle. Hiányozni fog.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/49045/pics/lead_800x600.jpg
érdemes és kiváló művész,Jászai Mari-díj,Kárászy Szilvia,Kossuth-díj,színész,Tahi Tóth László,Vígszínház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?