A 100-hoz közel is aktívan dolgozik Bálint gazda

Bara Arisztid

Hihetetlen, de Bálint gazda, azaz Dr. Bálint György idén már 99 éves lesz, ám mit sem vesztett korábbi lendületéből. A kedves, idős kertész még mindig aktívan dolgozik és osztja meg tudását a kertszerető, kertművelő emberekkel.

Bálint gazda dédunokájával / Fotó: facebook

Emlékszem, amikor gyerekkoromban néztem őt a tévében. Valahogy mindig a képernyőre szegezett, pedig egyáltalán nem érdekelt a kertészet. Még ma is mosolyogva gondolok rá, amikor valahol felbukkan a neve.

Bálint gazdát sokáig nem kímélte az élet

1919. július 28-án született, egy gazdálkodó hagyományokkal rendelkező családba. Apja több nyelven beszélő, vállalkozó és kísérletező szellemű középbirtokos volt. Fiát már kiskorától kezdve a mezőgazdaság szeretetére és ismeretére nevelte.

Általános és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte. 1941-ben kertészmérnöki oklevelet szerzett a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián.

1942-ben kezdődtek a megpróbáltatásai. Behívták munkaszolgálatra, ahonnan koncentrációs táborba került. 1945-ben szabadult. A holokauszt során egy testvérét kivéve teljes családját kiirtották. A háború után hazatért családi birtokára, ám a kommunista hatalomátvétel után internálással fenyegették meg és elvették a földjét.

Mindezek ellenére nem adta fel, és folytatta tanulmányait. 1949-ben mezőgazdasági mérnökként diplomázott a Magyar Agrártudományi Egyetemen. Pár évig dolgozott a Földművelésügyi Minisztériumban, majd onnan egy évre a Kertészeti Kutatóintézetbe került. 1955 és 1959 között a Mányi Állami Gazdaság főagronómusa volt, ahonnan a Fejér Megyei Állami Gazdaságok Igazgatósága főkertészként alkalmazta, egészen 1964-ig.

Nyugdíjazásáig (1981) főszerkesztője a Kertészet és Szőlészet-nek. Szerkesztette a Kertgazdaságot, a Kerti Kalendáriumot, valamint 1984 és 1988 között a Kertbarát Magazint. Rengeteget ír a mai napig és számos könyve is megjelent.

Tévés karrier

Tévés karrierje nyugdíjas éveiben indult, a Magyar Televízió Ablak című magazinjában, amelynek 1981 és 2009 között állandó munkatársa volt és kilenc éven át volt főszerkesztője az MTV Gazdaképző című műsorának.

1985-ben a Magyar Televízió Ablak című műsorának stúdiójában Kóthy Judit szerkesztővel / Fotó: Fortepan/Rádió és Televízó Újság

Neki még azt is megbocsájtjuk, hogy belekóstolt a politikába

1994-ben belépett a Szabad Demokraták Szövetségébe; tagja lett az országos tanácsnak. 1994–1998 között országgyűlési képviselő is volt, de kiábrándult a politikából, 2009-ben ki is lépett az SZDSZ-ből.

Család

Első feleségét több mint hetven évvel ezelőtt vezette oltár elé, aki egy fiút is szült neki, ám elváltak. Második feleségét, Editet az Alzheimer-kór miatt veszítette el, és habár azt hitte, hogy ezek után többé már nem lesz szerelmes, mégsem így történt. Harmadik felesége nem más lett, mint Récsey Antónia, a Mezőgazdasági Könyvkiadó egykori szerkesztője, aki Bálint gazda több könyvét is gondozta.

Egyetlen fia, Bálint János kertészmérnök, hét éven át volt a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem dékánja, illetve húsz éven keresztül tanszékvezetője. Unokája Bálint András szintén kertészmérnök lett és talán a dédunokája is erre a pályára lép.

98 évesen is aktívan

Hihetetlen, hogy mennyire aktív a neten. Van saját honlapja, facebook oldala, blogot vezet, sőt még youtube csatornája is. Ám nem csak a neten követhetjük nyomon: a mai napig tart előadásokat is.  

Isten éltesse egészségben még sokáig a mi Bálint gazdánkat!

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/48652/pics/lead_800x600.jpg
Ablak,Bálint gazda,Bálint György,kertészmérnök
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?