Blogolj!

Babos Tímea a világsiker ellenére sem cserélt hazát

Bara Arisztid

Sokat hallani mostanában Babos Tímea nevét, aki jelenleg a 35-ik a női teniszezők világranglistáján. De tudunk-e róla valamit azon kívül, hogy sorra elképesztő eredményeket – párosban világbajnok és Grand Slam győztes - ér el a teniszben.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

A csinos, 24 éves teniszezőnő Sopronban született 1993. május 10-én. Szülei nem nagyon akarták, hogy teniszezzen, ezért először elment úszni.

„Nem egy egyszerű sport, nagyon drága és nagyon sok lemondással jár. A teniszt kisgyerekkortól meg kell fizetni, ráadásul a nővérem 8 évvel idősebb, így végigjárták már ezt az utat, és látták, hogy mennyire nehéz. Nem nagyon akarták, hogy én is teniszezzek”

mondta Tímea.

Azonban hamar kiderült, hogy az úszás nem az ő sportja, ezért 10 évesen mégis visszakanyarodott a teniszhez. Annak ellenére, hogy édesapja, Babos Csaba, teniszedző, nem ő kezdett foglalkozni vele, de Timit ez sem tartotta vissza. Sőt, édesanyjával versenyekre is eljárt, ahol sorra nyerte az érmeket, így végül az apjának is feltűnt a lánya tehetsége, így beadta a derekát, mégis elkezdtek együtt dolgozni.

Ettől kezdve Timinek még keményebben kellett edzenie, napi négy-öt órát. Hajnalban édesapjával kapcsolták fel először a teniszsátorban a villanyt, majd onnan indult Timi az iskolába. Meglett a rengeteg edzés eredménye. Timi mára háromszoros junior Grand Slam-tornagyőztes, ifjúsági olimpiai bronzérmes, kétszeres olimpikon. Párosban a 2017-es WTA Finals győzteseként ő az első magyar női teniszvilágbajnok, és nem utolsósorban – Kristina Mladenoviccsal az oldalán – megnyerte a 2018-as Australian Open női páros versenyét. Mi több, pályafutásának koránt sincs még vége!

Timi csak a tenisznek él?

Folyamatosan utazik, egy hétnél tovább alig van egy helyen, így elég nehéz bármilyen kapcsolatot kialakítani és tartani a barátaival. Magyarországon egy huzamban tizenöt napnál többet évente egyszer van - a szezon végén. Ez a pihenő sem olyan, hogy csak kávézgat, ebédelget és lógatja a lábát: a pihenőnapok is komoly edzések mellett zajlanak, mert ha hivatalosan nem tréningezik, akkor is edz: csak éppen nem kétszer két órát teniszezik, hanem a konditermet látogatja és fut. Ez is elvisz öt-hat órát. Így néznek ki a „szabad napjai”. Szerencsére még így is rátalált a szerelem és egy olyan pár,ja van, Péter, aki együtt tud élni Timi sűrű időbeosztásával.

Hogy lehet ezt bírni?

Egy élsportolónak nem elég egy edző – aki jelenleg Thomas Drouet. Ahhoz csapatra (team-re) van szükség, hogy valaki fizikálisan és pszichésen bírja ezt az iszonyú iramot. Legnagyobb segítségével, édesapjával alapították meg a Timi Team-et, amelyben – a már említett edzőn kívül – fizioterapeuta, masszőr, pszichológus, mentor, ütőpartner, valamint a médiáért felelős személy kapott fontos szerepet.

Tímea és édesapja, Babos Csaba / Fotó: VIASAT3 - Labancz Viktória

A hobbi, amit bárhol lehet űzni

Timi hobbija nem más, mint a cipőgyűjtés.

„Valószínűleg ezt is a tenisznek köszönhetem, hiszen hetente lecserélem a teniszcipőmet. Imádom az új cipőket teniszben is. Egyébként minden kategóriának megvan a favoritja, nehéz egyet kiemelni. Van kedvenc balerinám, kedvenc magassarkúm, vagy épp futócipőm is.”

mondta el Timi.

Timi szíve is magyar

A teniszezőnő juniorkorában kapott egy felkérést egy tradicionális tenisznemzettől, hogy legyen angol állampolgár, de édesapjával – aki ma már Timi menedzsere – úgy döntöttek: maradnak a piros-fehér-zöldnél.

„Mi magyarok vagyunk és azok is maradunk. Az ember a szívét nem tudja kicserélni”

nyilatkozta édesapja.

Köszönjük, hogy vagy nekünk Timi! Csak így tovább! Mi drukkolunk neked!

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/48334/pics/lead_800x600.jpg
Babos Tímea,Grand Slam,tenisz,teniszező,teniszkirálynő,világbajnok,WTA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?