Blogolj!

Fucsovics Marci beütötte magát a szívünkbe

Bara Arisztid

Akik nem behatóan foglalkoznak a tenisszel, azok eddig biztosan nem hallották túl sokszor Fucsovics Márton nevét. Azonban idén, az Australian Openen nyújtott bombajátékával nemcsak a nemzetközi teniszvilág ismerte el, hanem magabiztosan beütötte magát a magyar emberek szívébe is.

Fucsovics Márton / MTI Fotó: Mohai Balázs

Aki nem tudja, Marci az Australian Openen a második körben legyőzte a verseny 13. kiemeltjét, az amerikai Sam Querrey-t, majd a harmadik körben aratott győzelme után, 1983 óta először jutott személyében magyar férfi teniszező Grand Slam-tornán a legjobb 16 közé. A nyolcaddöntőben nem más ellen játszott, mint az előző évi győztes, tizenkilencszeres Grand Slam-győztes Roger Federer ellen. Federert ugyan nem sikerült legyőznie, de idáig eljutni óriási siker.

De ki az a Fucsovics Márton, akit mindenki csak Marcinak szólít?

Nyíregyházán született 1992. február 8-án. Öt évesen kezdett teniszezni. Első edzője, Gyuricsku Enikő elmondása szerint Fucsovics igen alacsony termetű kisfiú volt, s emiatt majdnem eltanácsolták a nyíregyházai teniszklubban kezdődő tanfolyamról, mondván, egy év múlva talán majd befér a hét-nyolc évesek közé. Ám Fucsovics a gyerekek között valamiért mégiscsak felkelthette az edző figyelmét, mert az közölte a szülőkkel, hogy szívesen foglalkozna vele, akár egyénileg is. Innentől kezdve Fucsovicsra kemény edzések vártak, amit ő játékosan ugyan, de nagyon komolyan vett.

Már nyolcéves korában meghatározó szereplőjévé vált a tizenkét éves fiúk mezőnyének. Olyannyira, hogy 2000-ben kisebb versenyek (Pallag Kupa, Kennex Kupa, Bige Holding Kupa) megnyerése után egyre nagyobb trófeákkal bővíthette gyűjteményét. Fucsovicsnak nemcsak a teniszhez volt nagy tehetsége, hiszen például egy debreceni kosárlabda-tornáról elhozhatta a korosztálya legtechnikásabb játékosának járó különdíjat. Ennek ellenére úgy döntött, hogy teniszező szeretne lenni. 2001 szeptemberétől a nyíregyházi klubnál Erőss Béla vette át edzéseinek irányítását, akkor a harmincharmadik helyen állt a korosztályos ranglistán. 2003-ban tizenegy évesen országos korosztályos bajnok és az Őszi Tizek bajnoka volt. A Nike Junior Tour magyarországi döntőjének győzteseként ő képviselte hazáját a dél-afrikai Sun Cityben rendezett Világdöntőn a tizenkét éves fiúk mezőnyében.

 „Annak ellenére, hogy a korosztályomban most a legjobb vagyok, szeretnék fejlődni. A célom, hogy egyszer Grand Slam-tornákon is pályára lépjek

– mondta Fucsovics az elért sikereket követően.

Tagja lett a magyar válogatott utánpótlás-keretének, illetve Gáspár Balázs vezetőedző irányításával részt vett az országos elismertségű Héraklész utánpótlás nevelési programban Budapesten. Az U14-es világbajnokságon a Nemzetközi Teniszszövetség szakértői is elismerően nyilatkoztak játékáról, amely egy Stuttgart melletti teniszakadémia megfigyelőinek érdeklődését is felkeltette. Így 2007 óta a First Line Teniszakadémián készült.

Sok edző, sok játékos, saját konditerem, rengeteg pálya különböző borítással. Itthon, sajnos, nem lett volna esélyem arra, hogy olyan szinten készüljek, ami szükséges a nemzetközi sikerekhez, kint viszont minden feltétel adott

– értékelte a német viszonyokat Fucsovics.

Aztán jöttek az első felnőtt versenyek és 2009 szeptemberében a tajvani Cseng Peng Hszie oldalán megnyerte a US Open junior páros versenyét. Ezzel az eredménnyel minden idők első magyar teniszezője lett, aki győzedelmeskedni tudott az amerikai kemény pályás Grand Slam-tornán.

2010-ben a hatodik kiemeltként vághatott neki az év első Grand Slam-versenyének, az Australian Opennek, ahol egyesben az elődöntőig mindössze egy szett veszteséggel jutott el. Az elődöntőben azonban az ausztrál Bermannal szemben 7–6 6–3-as vereséget szenvedett. Szintén 2010-ben, már a wimbledoni teniszbajnokságon párosban a negyeddöntőig jutott, míg egyéniben a verseny tizenharmadik kiemeltjeként szettveszteség nélkül nyerte meg a tornát. A junior fiúk között első ízben nyert magyar teniszező Wimbledonban. Ugyan ezen év augusztusában, a csapatban Európa-bajnokságot nyert U18-as teniszválogatott tagja volt. Ezért nem volt igazán meglepő, amikor novemberben – további kilenc eredményes magyar fiatal sportoló mellett – Fucsovics egy 7000 euró értékű Junior Prima díjban részesült.

Nehéz, küzdelmes évek kezdődtek a felnőttek között, de Marci nem adta fel. 2013-ban viszont elkezdte sorra aratni a challenger tornagyőzelmeket és bekerült a 200 közé a világranglistán. 2016-ban, a US Openen, életében először jutott a felnőttek között a főtáblára, ahol a spanyol Nicolás Almagrótól vereséget szenvedett. Az év végét a világranglista 158-ik helyén zárta. 2017-ben bekerült a TOP 100-ba és ezt az évet már a 85-ik helyen zárta.

Az idei év jó előjelekkel kezdődött, amikor ugyanis Canberrában a döntőig jutott, ahol Andreas Seppitől szenvedett vereséget. Az Australian Openen a második körben legyőzte a verseny 13. kiemeltjét, az amerikai Sam Querrey-t, majd a harmadik körben aratott győzelme után 1983 óta először jutott személyében magyar férfi teniszező Grand Slam-tornán a legjobb 16 közé. A nyolcaddöntőben az előző évi győztes, tizenkilencszeres Grand Slam-győztes Roger Federer volt Marci ellenfele, aki három játszmában, 6–4, 7–6, 6–2-re győzött a magyar játékos ellen. A meccs után még Djokovics és McEnroe is gratulált a magyar sportembernek.

Csak így tovább Marci!

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/47773/pics/lead_800x600.jpg
Australian Open,Fucsovics Márton,Grand Slam,teniszező
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?