6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma itthon
Ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában és elhunyt 115 beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett.
Blogolj!

A meg nem értett zseni, gyönyörű álomvilág - Makovecz Imre hagyatéka

Bara Arisztid

Gyerekkoromban az utcánkban állt egy nagyon érdekes ház, amely teljesen kilógott a sorból. Annyira kíváncsi voltam rá, hogy kérdezgetni kezdtem róla a szüleimet, akik elárulták, hogy ki tervezte. Onnantól mindig figyelemmel kísértem Makovecz Imre alkotásait.

Makovecz Imre

Szerintem nincs is olyan magyar ember, aki ne ismerné Makovecz Imre nevét, annyira egyedit alkotott. Elsősorban az organikus építészet mestereként szokták emlegetni, ám ő jobban szerette az „élő építészet” kifejezést, mivel stílusának legfontosabb szempontja az volt, hogy az épület egy egészet alkosson az azt körül ölelő tájjal, vagyis szorosan, harmonikusan kapcsolódjon környezetéhez. Jól példázza ezt a tőle származó idézet:

„Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt.”

1935. november 20-án, Budapest látta meg a napvilágot. Élete első tíz évében sok időt töltött apja szülőfalujában, a zalai Nagykapornakon, ami nemcsak személyes életére, de későbbi pályájára is nagy hatást gyakorolt. A budapesti Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségizett, innen a Budapesti Műszaki Egyetemre ment tovább.

Meghatározó esemény volt életében az 56-os forradalom. Az egyetemi ifjúság tagjaként aktív forradalmi tevékenysége miatt egyetemi tanulmányait felfüggesztették, így csak 1959-ben szerzett diplomát.

Az egyetem után 1959 és 1977 között különböző állami tervezővállalatoknál dolgozott, ahol munkatársaival rendszeresen a vidéket járva egyesületeket szervezett és faluházakat épített. Az államvezetés viszont nem nézte jó szemmel különleges látásmódját és azt, hogy költéskímélőbb építések kivitelezésén dolgozott. Az állandó ellentétek miatt feladta munkáját és 1977 és 1981 között a Pilisi Parkerdőgazdaság főépítészeként tevékenykedett.

1979-ben alkotta meg első rá oly jellemző épületét, a dobogókői Zsindelyes Vendégházat, majd 1981-ben megalapította saját építészirodáját, melynek segítségével számos templomot, művelődési házat tervezett vidéki városokban. Ő maga első figyelemreméltó művének a paksi templomot tartotta.

Zsindelyes Vendégház

A paksi templom

Az áttörő világhírnevet az 1992-es sevillai világkiállításra készült magyar pavilon hozta meg neki. Épületeinek fő anyaga a fa volt, amit nem díszítőelemként, hanem szerkezeti elemként használt. Elmondása szerint az épületeknek úgy kell kinézniük, mintha a földből nőttek volna ki, így még inkább azt a hatást keltve, mintha a környezetük szerves részét képeznék.

Az 1992-es sevillai világkiállításra készült magyar pavilon

A pavilon belső terének részlete

Szintén ebben az évben, 1992-ben alapította többedmagával a Magyar Művészeti Akadémiát (MMA), amelynek később elnöke is lett.

Az organikusság és a szecesszió keverékeként egy „gyönyörű álomvilágot” hozott létre, amely eleinte Németországban, Svédországban és Hollandiában vált népszerűvé, majd lassan a hírneve a tengerentúlra is eljutott. Ekler Dezső építész, Makovecz Imre tanítványa szerint követői leginkább a fiatalabb, harmincas, negyvenes korosztályból kerülnek ki manapság, ami mutatja azt is, hogy Makovecz bőven megelőzte korát.

"Máig rendkívüli vívmánynak tekinthető, ahogy az ember auráját nagyította fel építészeti térré, emberre emlékeztető formákat hozva létre"

- mondja Ekler Dezső.

Ennek a posztmodern, megfoghatatlan, nehezen értelmezhető stílusnak köszönhetően bírálói is szép számmal akadtak. A szakma nehezebben tudta befogadni alkotásait, a közönség inkább, viszont későbbi munkái letisztultabbakká váltak, nem voltak annyira absztraktak, mint korábban.

Budapesten, 2011. szeptember 27-én hagyott itt minket és hagyta ránk örökségül megannyi épületét, de ami a legfontosabb: szellemiségét.

A Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész életművének megőrzésére létrehozták a Makovecz Központ, amelyet tavaly novemberben adtak át.

Forró téma, hogy elkészül-e végre az Új Ezredév Református Központot Temesváron, amelyet még 1999-ben kezdtek el építeni Makovecz Imre tervei alapján. Az építkezés pénzhiányból fakadóan 5-6 évig állt, majd 2016-ban újra folytatódott a komplexum bővítése…

Ha még többet akarsz tudni róla, akkor ide kattints: makovecz.hu

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/47441/pics/lead_800x600.jpg
építész,Makovecz Imre,organikus építészet
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?