Blogolj!

Nem volt szilveszter Antal Imre nélkül

Bara Arisztid

Életem első szilveszteri műsorát is meghatározta, de szerintem az utolsót is, mert azóta egyáltalán nem kapcsolom be a tévét szilveszterkor, maximum a himnusznál. A mai műsorok már nem ugyanazok. Nagyon nem.

Valahogy Antal Imre idején sokkal viccesebbek, szórakoztatóbbak voltak a szilveszteri műsorok. Főleg, amikor még Hofi Géza is színesítette azt. Azt gondolom, hogy ezt nem csak a nosztalgia mondatja velem. Az apró termetű Antal Imre személyisége, bársonyos hangja bizony nagyon hiányzik a mai televíziózásból. De ki is volt ő, mit lehet róla tudni?

Antal Imre – Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség, színész, humorista, érdemes művész – Hódmezővásárhelyen született 1935. július 31-én. Pedagógus szülei orvosnak szánták, de zongoratanárnője tanácsára más irányt vett az élete. 1947-ben a szegedi konzervatórium igazgatója, Kollár Pál felvette az intézménybe, ahol 1951-ben végzett. A család ezután Budapestre költözött, hogy fiuk a Nagymező utcai Erkel Ferenc Zeneművészeti Szakiskolában tanulhasson. A szakiskola után 1954 és 1959 között a Zeneakadémián folytatta tanulmányait Antal Istvánnál és Hernádi Lajosnál, majd az Országos Filharmónia szólistája lett. Mivel diplomamunkájához oktatási gyakorlat is kellett, tanítványt vett maga mellé, az akkor nyolcéves Presser Gábort.

A Zeneművészeti Főiskolán 1959-ben végzett, majd zongoristaként beutazta a világot. 1966-ban második helyezést ért el a budapesti Liszt–Bartók Zongoraversenyen. Jobb kezének hirtelen fellépő ízületi gyulladása miatt azonban ezt a pályát nem folytathatta, s élete a hatvanas évek végén egzisztenciális válságba jutott. Ezután jelentős váltás következett: a Magyar Televízióhoz került. Első műsora egy „házaspárbaj”, a Könnyű-e együtt élni veled? volt, melynek hatalmas sikere nyomán rábízták a Halló fiúk, halló lányok! című nemzetközi ifjúsági vetélkedő vezetését.

A Halló, fiúk! Halló, lányok! című ifjúsági műsorban, 1968-ban

Hosszú ideig Vitray Tamással közösen vezették a szilveszteri műsorokat.


1980-ban elindult a magyar televíziózás egyik legnépszerűbb sorozata, a Szeszélyes évszakok, amelyet eleinte Kudlik Júliával közösen vezetett.


A Ki mit tud?-ok, Röpülj pávák és a – MTV égisze alatt megrendezett – Nemzetközi Karmesterversenyek állandó konferansziéja is volt. Több filmben is játszott – legjelentősebb alakítása Dániel Ede a Bors című sorozatban.

A Bors második részében, Sztankay Istvánnal

A kabarék, amikben játszott kiállták az idő próbáját, hiszen ennyi év elteltével is lehetetlen nevetés nélkül végignézni például, ahogyan Antal Imre és Pécsi Ildikó párosa A néma leventét parodizálja.

1988-ban nagy trauma érte, amit soha nem tudott feldolgozni: elvesztette rajongásig szeretett édesanyját. Élete ekkor megroppant, testi-lelki állapota egyre rosszabbá vált, krónikus ízületi fájdalmain túl egyéb betegségek is gyötörni kezdték, trombózist kapott, orra elkezdett deformálódni. A Szeszélyes évszakok gyártója, a Szféra TV sietett a művész segítségére: speciális műtéttel – melyet részben külföldön végeztek el – új orrot kapott, ami átmenetileg visszaadta életkedvét. Ekkor azonban az MTV hirtelen levette műsoráról legnépszerűbb produkcióját, s Antal munka nélkül maradt. Jó barátja, Jenei József karolta fel, szentendrei házába fogadva és ápolva a humoristát, akinek erős kötődése volt a városhoz és környékéhez, hiszen évtizedeken át itt volt nyaralója.

2006 őszén, miután sikeresen zárultak az RTL Klub és a Szféra TV tárgyalásai, Antal Imre ismét kamerák elé állhatott a Szeszélyessel, ám öt adás leforgatása után, betegségére hivatkozva visszavonult a műsor vezetésétől. 2008-ban a műsort végleg befejezték, s a 28 éven át tartó Szeszélyes évszakok ezzel megszűnt.

Antal Imrét élete végén daganatos betegséggel két hónapon át a Hospice alapítvány kórházában kezelték, sikertelenül. 2008. április 15-én hunyta le örökre szemét. Ezen az estén az MTV és az RTL Klub is emlékműsort sugárzott róla – a művészt mindkét csatorna saját halottjának tekintette. 2008. április 26-án kísérték utolsó útjára a Farkasréti temetőben. Végakaratát, mely szerint halála után édesanyjának féltve őrzött hamvait is temessék mellé, barátja, Jenei József teljesítette.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/46499/pics/lead_800x600.jpg
Antal Imre,érdemes művész,humorista,műsorvezető,Szeszélyes Évszakok,zongoraművész
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?