Blogolj!

Miért terjed dr. Lengyel Árpád története futótűzként az interneten?

Bara Arisztid

Futótűzként terjed a facebookon dr. Lengyel Árpád története, aki orvosként mentette a Titanic túlélőit a Carpathia fedélzetén. Soha nem hallottam ezelőtt a hős orvosról, ezért gondoltam utána járok történetének.

Lengyel Árpád 1886. március 19-én született Pilismaróton. Általános- és középiskolai tanulmányait Esztergomban és Budapesten végezte, majd 1904-ben belépett a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület (BÖME) kötelékébe. 1909-ben diplomázott a Budapesti Magyar Királyi Tudományegyetem orvosi karán, gégészeti szakirányon. A fiatal orvos a Szent Rókus Kórházban kezdett dolgozni, de közben tovább folytatta a BÖME-keretében a munkát, immár mentőtisztként.

1912-ben jelentkezett a Cunard Line társasághoz, ahol angolul jól beszélő magyar származású orvost kerestek. Akkoriban ugyanis a magyarok tömegesen vándoroltak ki Amerikába, és a megfelelő utazási körülmények biztosítása érdekében az Osztrák-Magyar Monarchia szerződést kötött a hajótársasággal. A kivándorlás nagyságrendjét mutatja, hogy a Cunard külön erre a célra három hajót építtetett: a Pannoniát, a Slavoniát és a Carpathiát.

A Titanicot ért szerencsétlenség időpontjában is éppen úton, munkában volt. Aznap, 23:40-kor Frederick Fleet, a Titanic őrszeme úszó jéghegyet vett észre, és meghúzta a vészharangot. A tragédia innen már visszafordíthatatlan volt. A rádiószobából a kapitány utasítására S.O.S. jeleket küldtek, valamint megkezdték a nők és a gyerekek mentőcsónakokba helyezését. Az első csónakot 00:45 perckor eresztették le és ugyan ebben az időpontban vészjelző rakétákat lőttek fel, amit a közeli Californian gőzösnek kellett volna észlelnie, ám – mint később kiderült – a rádiósa elaludt, az őrszemek pedig nem értették, hogy mi történik. Az utolsó rakétát 1:40-kor lőtték fel. A legutolsó csónakot 2:05-kor engedték útjára, 23 emberrel. Ekkor a víz már a parancsnoki hídon és a fedélzeten szivárgott be. Az utolsó segélykérő rádióüzenet 2:10-kor hangzott el. Tíz perc múlva a Titanic elsüllyedt.

A Carpathia gőzös fogta az első  S.O.S. jeleket. A hajó parancsnoka Arthur Henry Rostron kapitány, a Titanic felé fordítatta a hajóját és a szolgálati sebesség helyett maximális sebességgel (14 csomó/25,5 km/óra helyett 17 csomóval) közeledett felé. Ekkor a két hajó távolsága 93 km volt. A bajbajutott óceánjáró utolérése 3,5 órába került. Hajnali 4 órára érkezett a helyszínre. Ekkorra már a Titanic elsüllyedt.

 A Carpathia fedélzetére 705 utast és tengerészt vett fel. Az első túlélő Elizabeth Allen 4 óra 10 perckor kapaszkodott fel egy kötéllétrán a Carpathia fedélzetére. Néhány kisebb gyereket zsákokban húztak fel a hajóra. Volt, aki a kötéllétrán mászott fel, míg másokat a vitorlamesterek által használt, kötélen függő ülőalkalmatosságban kellett felemelni a fedélzetre. A túlélők ellátását két magyar származású hajó orvos irányította, egyikük volt dr. Lengyel Árpád mentőorvos. Rengeteg sebesült szorult azonnali orvosi segítségre, és nem csupán a hypothermia (a szervezet fokozott mértékű kihűlése) miatt: sokan vetették kétségbeesésükben vízbe magukat a süllyedő Titanicról. Hamar megtelt a R.M.S. Carpathia kórterme törést és zúzódást szenvedett emberekkel, akiket kollégáival együtt fáradhatatlanul ápoltak New York-ig. Hősies helytállásáért a világ minden tájáról számos elismerést kapott.

Hiába a rengeteg elismerés, a történtek a magyar orvost annyira megérintették, hogy hazaérkezte után rögtön felmondott és Budapesten folytatta a gyógyítást. A világháború folyamán pedig egy kórházvonat parancsnokaként teljesített szolgálatot. Lengyel doktor unokája elmondása szerint, nagypapáját annyira megviselték a történtek, hogy nem is szívesen mesélt arról az éjszakáról, néhány szakmai konferenciát kivéve. 

A mentés történetét mégis papírra vetette, ezt írta könyvében:

„Immár egy hónapja múlt, hogy megrázta a föld kerekségét az a borzalmas hír, hogy a világ legnagyobb hajója a White Star társaság büszkesége, a tengerek királynője, a 45.000 tonnás Titanic - az elsüllyedhetetlennek tartott Óceán-óriás - elsüllyedt és száz, meg száz ember lelte halálát a tenger sós hullámai között. És bár ilyen hosszú idő telt el, még mindig nem tudja feledni az emberiség a katasztrófa irtózatosságát és a mai napig is hátborzongató érzés fogja el az embert, ha rágondol annyi emberélet egyszerre való megsemmisülésére.

Leírhatatlan érzés vett rajtam erőt, amint április 15-én, vasárnapról hétfőre virradó éjjel összes honfitársaim közül elsőnek értesültem a baleset híréről. Csak aki utazott tengeren, csak az tudja elképzelni, hogy milyen gondolatokat szül az ilyen hír az Óceán közepén, több napi távolságra a szárazföldtől, az elemek szeszélyére bízott ingó alkotmányon.

Sohasem fogom tudni elfelejteni azt a pillanatot, amidőn ébresztőm magából kikelve rohant szobámba, hogy felkeltsen, s bár még akkor ő maga sem tudta, hogy miről van szó, viselkedésével elárulta, hogy valami nagy balesetet sejt Carpathia személyzetének éjjeli 1 óra tájban való mozgósításából.”

1940. szeptember 8-án, mindössze 54 évesen hagyta itt e világot. Sírja a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben hirdeti csendben Lengyel doktor hőstettét.

Érdekes módon, dr. Lengyel Árpád a katasztrófa során nyújtott helytállásáért itthon egyedül a mentőktől kapott kitüntetést, a vasérdemérmet – amely akkor a szakma legnagyobb elismerésének számított –, azonban egyáltalán nem kapott semmiféle állami elismerést. Kapott viszont a túlélőktől, családtagjaiktól és másoktól is rengeteg köszönőlevelet, közülük azonban sajnos mindössze három maradt meg. Emlékét ma szűk körben ápolják, nevét két emléktábla is őrzi: az egyik szülőfalujában Pilismaróton, a másik Budapesten a Rákóczi út 11. számú társasház – itt élt és dolgozott – falán található.

Igaz, hogy ez a történet most dr. Lengyel Árpádról szól, azonban nem lenne etikus, ha nem említeném meg dr. Munk Artúr nevét, akivel közösen mentették meg a Carpathian rengeteg ember az életét.

Forrás: gradsubotica.co.rs és ketkes.com

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/45496/pics/lead_800x600.jpg
Carpathia,Dr. Lengyel Árpád,hős,orvos,Titanic
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?