Stadler József nyertes, vagy vesztes típus?

Bara Arisztid

Stadler József élettörténete annyira kalandos, hogy azt hiszem, nagy hiba lenne, ha nem kerülne be a Heti jó arc kiválasztottjai közé. Elvégre nem mindenkinek lesz a semmiből egy stadionja, de az sem általános, hogy valaki visszaigényelje az áfát az Utolsó vacsora című freskó(!) után...

Stadler József / Fotó: nlcafe.hu

Stadler József egy Akasztótól 6 km-re lévő tanyán született, saját bevallása szerint „a nyolc általánost úgy, ahogy” elvégezte, majd birkákkal foglalkozott, ugyanis juhászként indult a pályafutása. Valószínűleg ő is érezte, hogy nem ez az ő hivatása, de mindenesetre egy helybéli, vérbeli juhász (Erdélyi Zoltán) így nyilatkozott róla – Csúri Ákos Honfoglalók albérletben című könyvében –, amikor megkérdezték tőle, hogy Stadlernek juhász korában is voltak-e jó tanácsadói:

Dehogy. Juhásznak nem jegyezték azt a faszit… Juhásznak nulladik típusú találkozás volt ő. A juhász az más.

Így aztán „a Józsi” inkább elkezdett gyapjúval, majd bőrrel, aztán szőlővel és borral kereskedni. Az első nagy üzletét 1991-ben kötötte, amikor kapcsolatai révén ráébredt, hogy a hiány miatt központilag megemelik majd a sörösüvegek betétjének árát. Felvásárlásba fogott – nem mellesleg ezzel tovább szítva a hiányt - míg végül az addig 2 Ft-os betétet felemelték 6 Ft-ra.

Csak az üvegeken tisztán hatvanmilliót kerestem

– emlékezett vissza később.

A döntő ugrást az jelentette, hogy sikerült betörni az orosz piacra. 1993-ban nyolcvanezer vagon árut szállított hozzájuk, elsősorban élelmiszert.

Magyarország összes bent ragadt, eladhatatlannak vélt készletét kitakarítottam

– beszélt erről ugyanabban az interjúkötetben. Ekkor, állítása szerint, több mint 50 ezer embert foglalkoztatott.

Annyira jól ment a biznisz, hogy Stadler Józsefnek saját focicsapata is volt anno. A kiskőrösi Petőfi LC csapata hosszabb ideig alacsonyabb osztályban szere­pelt, mígnem 1993-ban megjelent Stadler, és először szponzorként, nem sokkal később már tulajdonosként üdvözölték őt a gyepen, a lelátón és klubhelyiségekben. A Stadler FC az 1993–94-es idényben az NB II Keleti csoportját megnyerve Bács-Kiskun megye történelmének első NB I-es labdarúgócsapatává vált.

A feljutást követően új sta­dion épült Akasztón, amely hosszú ideig az ország legmodernebb létesítményeként adott otthont a Stadler FC mérkőzéseinek.

A romlás virágai 1995-ben ütötték fel fejüket, Stadler József ellen adóügyi vizsgálatok indultak – hatalomra kerülésük után áfacsalással vádolták azok, akik a kampányban bőséggel elfogadták a nylonzacskóban hordott és juttatott milliókat... –, a csapat pedig 1996–97-ben 16. helyezése után csak osztályozóval maradt benn a bajnokságban. Az 1997–98-as idény pedig mindmáig a Stadler FC utolsó élvonalbeli szezonja volt. Stadler Józsefet elítélték, a csapat pedig csak becsületből játszotta végig a szezont, utolsó helyen végzett.

Az akasztói vállalkozó talán eddigi legnagyobb botránya az volt, amikor visszaigényelte az áfát Leonardo Az utolsó vacsora című képe után (ami már csak azért sem egyszerű, mert ugye ez egy freskó). Ugyan Józsi bácsi ezt mindvégig tagadta, de valahogy nem sikerült meggyőznie a bíróságot, ugyanis az, első fokon 9 évre ítélte, amit másodfokon két évre enyhített, amit Stadler József le is ült.

Miután 2005-ben kiszabadult, ismét vállalkozásba fogott, ám csődbűntett gyanúja miatt újra elővették a NAV nyomozói.

Élete során, gazdasági bűncselekmények miatt, összesen több mint tíz évet ült a rafinált, ám ennek ellenére mégis egy kicsit lúzernek tűnő üzletember.

A börtönben lett beteg. Két agyvérzést is kapott és hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála, de mintha mi sem történt volna, továbbra is nagyon aktív és újra akarja éleszteni stadionjában az életet. Azonban az élet újra közbeszólt és könyvének dedikálásakor megint agyvérzést kapott. A legújabb hírek szerint, az eset előtt jó hírt kapott az üzletember, egymilliárd forintot várt a számlájára.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/44665/pics/lead_800x600.jpg
Akasztó,Stadler József,Utolsó vacsora,vállalkozó
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?