Blogolj!

Sudár Balázs a magyar őstörténet sztárkutatója

Bara Arisztid

Sudár Balázs magyar turkológus, történész, népzenész, a magyar őstörténet kutatója és a Magyar Történelmi Íjász Társaság tagja. Akkor hallottam róla először, amikor a Magyar Tudományos Akadémia egy olyan könyvvel lepte meg a közvéleményt - még 2015-ben -, amely honfoglaló eleinket térben és időben is máshova helyezi, amint ahogy azt az elmúlt ötven évben tanították nekünk.

Fotó: pestisracok.hu

Aztán történt egy alkalommal, hogy a gyerekeim történelemtanára elhívta őt az iskolánkba, hogy tartson erről a nagyon izgalmas témáról egy előadást a kicsiknek. Minderre a szülők is hivatalosak voltak.  Gondoltam, kihasználom az alkalmat és a kíváncsiságtól vezérelve ismét „iskolapadba” ültem.

Tudod milyen az, amikor szembejön veled valaki és már messziről érzed az auráját, a feltűnően erős, pozitív kisugárzását, és amikor közelebb ér, meglátod tiszta, nyílt tekintetét, és pontosan tudod, hogy ő egy tanító, de ha nem hiszel ebben, akkor is mindenképpen egy tisztalelkű, intelligens és nagyon okos ember? Nos, Sudár Balázs pont ilyen.

Fotó: Tbg

Az előadásból kiderült, hogy az a kép a magyar őstörténetről, amely eddig a kutatók fejében élt - és bekerült a történelemtankönyvekbe - nem teljesen egyezik a valósággal. Ugyanis eddig az volt az általános tudományos vélekedés, hogy az Urálból a Kárpát-medencébe tartó magyar törzsek évszázadokig vándoroltak, és egy nagyobb déli kitérő után jutottak el a honfoglalásig. A legutóbbi régészeti eredmények azonban arra utalnak, hogy könnyen lehetséges: mindez nem így történt. Hanem hogy? – kérdezhetné velem együtt az olvasó. Nos, Sudár Balázs a válasszal sem maradt adós: alig néhány évtized, 40–60 év telt csupán el az Urál vidékének elhagyása és a honfoglalás között. Továbbá a magyar törzsek egy másik útvonalon, az eddig feltételezettnél északabbról érkeztek…

Akit bővebben érdekel a téma, az itt olvashat róla, vagy olvassa el a Magyar őstörténet című, négy részes könyvsorozatot, amely a Helikon Kiadó és az MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoportja gondozásában jelent meg. A kötetekhez „bevezetésül” érdemes elolvasni a Rubicon című történelmi magazin Sudár Balázs szerkesztette 2016. júliusi, Honfoglalók című számát.

A sorozat első három kötete

De mit lehet tudni az MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoportjának vezetőjéről?

Budapesten született, 1972. május 28-án. A Teleki Blanka Gimnáziumban érettségizett 1990-ben. Az ELTE BTK hallgatójaként szerzett történészi és török filológusi diplomát. 2003-ig – ugyanitt – a Török Tanszéken dolgozott tanársegédként, egyidejűleg a doktori képzésben is részt vett. PhD-disszertációját 2004-ben védte meg A Palatics-kódex török versgyűjteményei és a hódoltsági művelődéstörténet címmel.

Dolgozott az MTA Könyvtárának Keleti Gyűjteményében, az ELTE Török Filológiai Tanszékén. 2012 óra az MTA Történettudományi Intézete tudományos főmunkatársa, a Magyar Őstörténeti Témacsoport vezetője. További kutatási területei: a török aşik-költészet, a klasszikus iszlám zeneelmélet, a hódoltsági területek művelődéstörténete, főként a bektasi dervisrend kultúraközvetítő szerepe, valamint a közép-ázsiai hangszerek története.

Kitüntetései

Akadémiai Ifjúsági Díj (2006)

Klaniczay Tibor-díj (2006)

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2015)

A munka mellett jut ideje a zenélésre is. Kobzon, török lanton (lavta) és baglamán (lantszerű pengetőhangszereken) játszik és énekel.

1990-ben Kobzos Kiss Tamás tanítványaként került a Musica Historica együttesbe, amellyel rendszeresen fellépett, elsősorban magyar és közép-európai régi zenét játszottak. 1997-ben kimondottan a régi török zene előadása céljából alapította meg a Canlar zenekart, mely kifejezetten török klasszikus és népzenével foglalkozik. Alkalmi közreműködőként más formációkban is megfordult. A Musica Historica munkájában 1990 és 2011 között vett részt aktív tagként.

Szabadidejében azonban nem csak muzsikál. Az 1993-ban Szentbékkállán színre vitt Aucasin és Nicolete című, középkori francia vásári komédia rendezése, valamint több hangszer rekonstrukciója és elkészítése is az ő nevéhez fűződik.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/43859/pics/lead_800x600.jpg
Magyar őstörténet,MTA,Sudár Balázs,törtrénész
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?